Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Η Απελευθέρωση του Αγίου Όρους, σαν σήμερα, 2 Νοεμβρίου 1912

2 Νοεμβρίου 1912
Το πρωί της 2ας Νοεμβρίου 1912, από το λιμάνι του Μούδρου της Λήμνου, αποπλέει Μοίρα του Ελληνικού Στόλου με επικεφαλής το θρυλικό Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, και κατευθύνεται προς το Άγιο Όρος.

Μυστηριώδης «τρύπα» μήκους 30 μέτρων ανακαλύφθηκε στη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα- Άρθρο στο περιοδικό «Nature» (Βίντεο)

Η χρήση υποατομικών σωματιδίων που «εμφανίζονται» στην κοσμική ακτινοβολία αποκάλυψε ένα μεγάλο κενό στο εσωτερικό της πυραμίδας
Η τεχνολογία αιχμής της σωματιδιακής φυσικής μπαίνει για άλλη μια φορά στην υπηρεσία της αρχαιολογίας με θεαματικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιώντας τα μιόνια, υποατομικά σωματίδια που «εμφανίζονται» στην κοσμική ακτινοβολία, επιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά να δουν το εσωτερικό της δομής της Πυραμίδας του Χέοπα.

ΚΕΡΚΥΡΑ:ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 2 ΝΟΕΜΒΡΗ 1941... Η πρώτη αντιστασιακή εκδήλωση κατά των δυνάμεων κατοχής στην Ευρώπη – ένα άγνωστο επεισόδιο


Η πρώτη αυθόρμητη μαζικήαντιφασιστική εκδήλωση κατά της ιταλικής κατοχής από τους κερκυραίους μαθητές το Πρωτοκύριακο στις 2 του Νοέμβρη του 1941. 

Του Φιλόλογου Νίκου Καρύδη 
Από το corfunewsit

Η επέτειος του ΟΧΙ, η αποφασιστικότητα των Ελλήνων ν’ αντισταθούν στις ορδές των ιταλογερμανικών στρατευμάτων που σάρωναν τότε την Ευρώπη, η περίοδος της ιταλογερμανικής κατοχής, η ανάπτυξη της εθνικής αντίστασης, συνιστούν αξιομνημόνευτα ιστορικά επεισόδια της πρόσφατης εθνικής μας ιστορίας. Τα γενικά ιστορικά, πολεμικά επεισόδια της περιόδου του 1940 σε Ευρωπαϊκό και … Ελλαδικό επίπεδο είναι – λίγο πολύ – γνωστά.

«ΔΙΕΛΥΣΑΝ» ΕΝΑ ΤΖΑΜΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ… ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Μια ιστορική ελληνική εκκλησία στο Tekkeköy της επαρχίας Σαμψούντας του Πόντου, που μετά τον διωγμό των Ελλήνων έγινε τζαμί με το όνομα Antyeri Cami, κυριολεκτικά λεηλατήθηκε από «άγνωστους», οι όποιοι έψαχναν εκεί μέσα να βρουν τον θησαυρό που είχαν κρύψει, όπως αναφέρεται,  οι Έλληνες πριν αποχωρήσουν.

Ρέγκλινγκ: Από τις καλύτερες επιδόσεις η Κυπριακή οικονομία

Η Κύπρος είναι τώρα μια από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας παράλληλα ωστόσο ότι όπως η κάθε οικονομία έχει ακόμη τις προκλήσεις της.

Ο κ. Ρέγκλινγκ μιλούσε, την Πέμπτη το απόγευμα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Χάρης Γεωργιάδης από την πλευρά του μίλησε για το ικανοποιητικό επίπεδο ρυθμών ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνοντας ότι «το στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι να εδραιώσουμε αυτή την αναπτυξιακή προοπτική για να πάμε ακόμη πιο μπροστά», ενώ αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι το δημόσιο χρέος, πριν από το τέλος του έτους, θα είναι κάτω από το συμβολικό όριο του 100%.

Στη φυλακή οκτώ πρώην υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης - Από τους εννιά που ανακρίθηκαν στη Μαδρίτη

Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζδεμόν και άλλα τέσσερα στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης που δεν εμφανίστηκαν στη Μαδρίτη για ανάκριση
Στη φυλακή οδηγήθηκαν οκτώ πρώην υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης μετά από εντολή του δικαστηρίου.


Η εντολή δόθηκε για οκτώ από τα εννιά πρώην στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης, που εμφανίστηκαν για ανάκριση στις αρχές της Μαδρίτης, κατηγορούμενοι για την οργάνωση του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας, το οποίο δεν αναγνώρισε το ισπανικό κοινοβούλιο, με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να αποφασίζει την καθαίρεση της κυβέρνησης Πουτζδεμόν.