Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Ο Κανάρης θα το βούλιαζε!

Του Κυριάκου Δ. Σκιαθᾶ,
Εκπαιδευτικού αναλυτή – συγγραφέα.
Από το thebest

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ποτέ δεν φοβήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες του. Άμα είχε το δίκιο με το μέρος του δεν λογάριαζε τίποτα, δεν δίσταζε να πολεμήσει με τον οποιονδήποτε.
Πολλά τέτοια περιστατικά ιστορούνται στην πολυτάραχη ζωή του.

«…Στα 1877 ο ογδονταεπτάχρονος Κανάρης είναι πρωθυπουργός στη χώρα. Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος ήταν στην κορύφωσή του και στο τελωνείο της Κέρκυρας έγινε ένα περιστατικό που παραλίγο να βάλει την ουδέτερη Ελλάδα σε πόλεμο με την Τουρκία. Ένα αυστριακό πλοίο έβγαλε κιβώτια με πολεμοφόδια για τον τουρκικό στρατό τα οποία είχαν προορισμό την Αλβανία. Η ρωσική κυβέρνηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο απαίτησε να τις παραδοθούν τα κιβώτια αυτά.

Η Ελλάδα έκρινε δίκαιο το αίτημα των Ρώσων όταν έλαβε τελεσίγραφο από τους Τούρκους, ότι θα έστελναν πολεμικό πλοίο στο νησί των Φαιάκων για να πάρει τα κιβώτια με το πολεμικό υλικό.

Ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα στηθεί στην Τασκένδη – Σύμβολο φιλίας Ελλάδας-Ουζμπεκιστάν

Ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα ανεγερθεί στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Facebook ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, μετά τη συνάντησή του εκπροσώπους από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Τασκένδης. Το στήσιμο ελληνικών ανδριάντων και μνημείων ανά την οικουμένη, ήδη από την εποχή της Αναγέννησης, αποτελεί αναγνώριση της ήπιας ισχύος (soft power) του ελληνισμού.

Στις χώρες από όπου πέρασε ο απελευθερωτής Αλέξανδρος, καταλύοντας την ανατολική δεσποτεία των Περσών, η μνήμη του παρέμεινε ζωντανή στους αιώνες, μέσα στη λαϊκή παράδοση, με αποτέλεσμα οι λαοί να τον τιμούν άλλοτε ως θεό, άλλοτε ως άγιο και πάντοτε ως σωτήρα.

Έξαλλος ο Ερντογάν: Κακομαθημένη η Ελλάδα, ψυχοθεραπεία χρειάζεται ο Μακρόν - Νέο παραλήρημα και... ιατρικές συμβουλές από τον Τούρκο πρόεδρο

«Ξεσπάθωσε», το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του Κόμματος AK στην Καισάρεια. Χαρακτήρισε τη χώρα μας «κακομαθημένη», ενώ δριμεία ήταν η επίθεση και εναντίον του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκαιου αντί να παραδοθούμε στην κακομαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα. Εάν εκείνοι που είναι απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια», τόνισε ο «σουλτάνος».

Ο Παντουρκισμός πίσω και από τη σύγκρουση στο Καραμπάχ της Υπερκαυκασίας;

Η απάντηση βρίσκεται τόσο στην ιδεολογική όσο και στην οικονομική σφαίρα: Στην Κωνσταντινούπολη δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν να ενοποιήσουν όλους τους τουρκικούς λαούς, με κέντρο την πόλη αυτή, δηλαδή προωθούν την ιδέα του περιβόητου Παντουρκισμού (ενοποίηση όλων των εδαφών που κατοικούνται από Τούρκους σε ένα μόνο κράτος). Τέτοια υπερφιλόδοξα σχέδια αντιμετωπίζουν όμως πολλά εμπόδια, πρώτα απ’ όλα την απουσία άμεσων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και των άλλων τουρκικών χωρών.

Του Yevgeniy Pogrebnyak
ΠΗΓΗ: https://vz.ru/
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτό καθιστά αδύνατη τη στενή οικονομική και στρατιωτική ολοκλήρωση μεταξύ τους, καθώς οι διαδρομές διέλευσης διέρχονται από χώρες που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φιλικές και αξιόπιστες.

Η Bombardier από τον Καναδά “έκοψε” τους κινητήρες των τουρκικών Bayraktar

Η Καναδική Bombardier σταμάτησε την προμήθεια των κινητήρων για τα Τουρκικά Bayraktar.

 Έτσι τίθενται εν αμφιβόλω τα συμβόλαια της Τουρκίας για drones με Ουκρανία και Σερβία. 

Οι Ευρωπαίοι θα μιμηθούν τον Καναδά;

Για να δούμε αν και δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία με τους Ευρωπαίους

EKTAKTO: Σε ασφυκτικό κλοιό το Oruc Reis από τα πλοία του ΠΝ, μέχρι και Super Vita “ακουμπούν” πάνω του…

Σε ασφυκτικό κλοιό από τα πλοία του ΠΝ βρίσκεται το Oruc Reis, ουσιαστικά όχι μόνο εκμηδενίζοντας  τις όποιες ελπίδες των Τούρκων για “σεισμικές” έρευνες, αλλά εξευτελίζοντας τη “φιέστα” που έχει στήσει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ο Ερντογάν.

Νέα επιστολή: Στον ΟΗΕ καταγγέλλει η Ελλάδα τις τουρκικές NAVTEX

Νίκος Μελέτης
Από το infognomonpolitics

Επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία καταγγέλλει την Τουρκία για την παράνομη NAVTEX με την οποία ανήγγειλε και πραγματοποίησε έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επιδόθηκε από την μόνιμη αντιπρόσωπο της χώρας Μ. Θεοφίλη στην οποία επισημαίνεται ότι «οι δραστηριότητες της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ούτε προδικάζει τα δικαιώματα αυτά με οποιονδήποτε τρόπο».

Καλώς ήρθατε στη Χάγη “κύριε” Ερντογάν

Liana Manukyan
Από το el.armradio.am

Ο έκτακτος  και πληρεξούσιος Πρεσβευτής της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο Τιγκράν Μπαλαγιάν, είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία διαπράττουν το ίδιο στο Αρτσάχ όπως έκαναν οι ναζί στο Ρότερνταμ στις 14 Μαΐου 1940.

Αλλά θα η νίκη θα είναι δική μας, και οι Αρμένιοι της Ολλανδίας θα πουν στον Αλίγιεφ και την συνοδεία του, “Καλώς ήρθατε στη Χάγη”, έγραψε ο Μπαλαγιάν.

Η έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις

Γράφει ο Βασίλης Πολίτης *
Από το militaire

Δεν μας έφθανε το Ορουτς Ρεις (ερευνητικό πλοίο) που κόβει βόλτες έξω από την Ρόδο και το Καστελόριζο, μαζί με το Κανουνί (πλοίο-γεωτρύπανο) που διέπλευσε προκλητικά όλο το Κεντρικό Αιγαίο για να καταπλεύσει τελικά στην Κωνσταντινούπολη, ήρθε πριν λίγες μέρες και ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου να φέρει πάλι στην επιφάνεια μια παλιά ιστορία και διεκδίκηση της Άγκυρας για την Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο. Η Άγκυρα, μέσω των δηλώσεων Καραϊσμαΐλογλου ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή ένα παλαιότερο νόμο που είχε ψηφίσει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 2001 (Νόμος 24611/12-12-2001), σύμφωνα με τον οποίο ορίζονταν μονομερώς το μισό Αιγαίο και το βόρειο τμήμα του Flight Information Region (FIR) Λευκωσίας ως περιοχή της Άγκυρας για θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση. Μάλιστα  ανάρτησε και

Απίθανο tweet από τo Βρετανικό Ναυτικό Μουσείο για την Επέτειο του Ναυαρίνου: “Britain, France & Russia helped reduce the Ottoman fleet from 78 ships to 8”!


Η Επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου πέρασε, αλλά δεν ξεχάσαμε από εκείνη τη μέρα ένα εξαιρετικό tweet από το National Museum of the Royal Navy @NatMuseumRN. 

 Ας το δούμε μαζί…