Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Ευαγόρας Παλληκαρίδης:“Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.”

“Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.    

Ευαγόρας Παλληκαρίδης, του Μιλτιάδη. Ο ήρωας, ποιητής, της ένωσης. Ένας 19χρόνος, νέος, τόσο ίδιος, αλλά και τόσο ξεχωριστός από τους άλλους. Τέταρτο παιδί στη σειρά της Οικογένειας Μιλτιάδη και Αφροδίτης Παλληκαρίδη, είχε άλλα τέσσερα αδέλφια. Γεννημένος στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα της Πάφου.
Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της Τσάδας, τελειώνοντας και τις 6 χρονιές με άριστα. Μπαίνοντας στη Νεοφύτειο Αστική Σχολή Κτήματος πολλά αρχίζουν να απασχολούν τον έφηβο Ευαγόρα. Η Κύπρος βρίσκεται σε αναβρασμό, αρχίζουν οι προετοιμασίες του ξεσηκωμού, εξελίσσεται σ' ένα λαμπρό πολυαθλητή και αναπτύσσει την ποιητική του δημιουργία και ξυπνούν μέσα του τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα τα οποία πάντα συνδυάζει με τον πόθο για την ΕΝΩΣΗ και την αγάπη για την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της αγάπης του αυτής, οι μετέπειτα μελοποιημένοι από το Μάριο Τόκα στίχοι του, "...Την Ελλάδα αγαπώ, αλλά και σένα..."

Αποκαλύφθηκε τo εντυπωσιακό οχυρωματικό τείχος της Βεργίνας από το 300 π.Χ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ 10 ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ (Εικόνες)

Οι υπεύθυνοι ανασκαφής στη Βεργίνα, παρουσίασαν το έργο της τελευταίας δεκαετίας, στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή της ακρόπολης και των τειχών της Βεργίνας.
Σε εισήγηση τους, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, ο υπεύθυνος του ανασκαφικού τομέα της ακρόπολης και τειχών της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής της Βεργίνας Αν. Καθηγητής Παναγιώτης Φάκλαρης και η συνεργάτιδά του Δρ. Βασιλική Σταματοπούλου, στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο του 2016 στη Μακεδονία και τη Θράκη, σκιαγράφησαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου του ΑΠΘ, κατά την τελευταία δεκαετία σε ένα από τα σημαντικότερα νεοαποκαλυφθέντα μνημεία της Μακεδονίας, την οχύρωση της Βεργίνας.

Αίτημα να μπουν στα μνημεία της UNESCO Σπιναλόγκα και Μινωικός Πολιτισμός Ξενάγηση στην Κνωσό σήμερα για τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής

Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO που πραγματοποιείται στην Κρήτη, με τη συμμετοχή 35 συνέδρων από 18 χώρες από την Ασία, Ευρώπη, Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική.
Η συνεδρίαση της επιτροπής έγινε το Σάββατο στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο υπό την προεδρία της γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ με επικεφαλής την πρόεδρο Μαρία-Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

Όταν βάζεις Δημοψήφισμα Κυριακή του Πάσχα

Ένας λαός του βιβλίου δεν ξεχνά
Του Ν. Λυγερού

Όσοι προσπαθούν να βγάλουν τα βιβλία μας από τον πολιτισμό, γιατί θεωρούν ότι είναι το τέλος του βιβλιοκεντρισμού, να ξέρουν ότι πάνω σε αυτά τα βιβλία θα γράψουμε πώς τους βοηθήσαμε έμπρακτα να φύγουν, όπως έγινε με τους εικονοκλάστες ενώ οι εικόνες είναι ακόμα μαζί μας εδώ και αιώνες. Δεν πρόκειται να φοβηθούμε τους βιβλιοκλάστες όσο ισχυροί και να είναι και πιστεύουν ότι είναι λόγω τεχνητής εξουσίας. Τα βιβλία επέζησαν από τις γενοκτονίες και γενικότερα τις βαρβαρότητες.

Προς την Παλαιά Πόλη

Του Ν. Λυγερού
Μετάφραση από τα αγγλικά Βασιλική Τσατσαμπά

Οδοφράγματα, νάρκες, βομβιστές αυτοκτονίας και ελεύθεροι σκοπευτές δεν θα αλλάξουν τίποτα στην Μάχη της Μοσούλης γιατί οφείλουμε να προστατεύσουμε αθώους ανθρώπους από τη βαρβαρότητα. Όλοι μας έχουμε το μυαλό «ερχόμαστε, Νινευή» και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την αποστολή μας αφού είναι ένα καθήκον για μας. Γι’ αυτόν τον λόγο η Μάχη για τη δυτική Μοσούλη είναι τόσο σημαντική για μας. Jawsaq, Tayaran Wadi Hajr, Mansour δεν είναι μόνο ονόματα για μας αλλά τα μέρη όπου ελεύθεροι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν.

Το Λονδίνο ζητά εκπτώσεις από τη Λευκωσία - Βρετανικές πιέσεις για αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
Από το philenews
 
 Βρυξέλλες: «Εκπτώσεις» ζητά το Λονδίνο από τη Λευκωσία, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα Ερντογάν για απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών από τα 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, στην Κύπρο, μετά από μιαν ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Βρετανία κινεί τα νήματα για ικανοποίηση της Άγκυρας, ρίχνοντας μάλιστα στο τραπέζι ως «δέλεαρ» τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Τέλος τα capital controls στην Ισλανδία - Είχαν επιβληθεί πριν από οκτώ χρόνια εξαιτίας της κρίσης

Το υπουργείο Οικονομικών της Ισλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι την ερχόμενη εβδομάδα αίρονται οι εναπομείναντες περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που βρίσκονται σε ισχύ από την οικονομική κρίση του 2008.
«Οι έλεγχοι κεφαλαίων που επιβλήθηκαν σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία ήρθησαν», αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σε περιορισμένη σύνθεση. Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα ισχύσει από τις 14 Μαρτίου.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε τελικά στο Μετς -Σάλος στη Γαλλία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε την Κυριακή, 12 Μαρτίου, σε συγκέντρωση στη γαλλική πόλη Μετς, για να διαφημίσει το επερχόμενο δημοψήφισμα που θα γίνει στη χώρα του. Παρόμοιες ομιλίες ματαιώθηκαν στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Ελβετία και στην Ολλανδία.
Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου έγινε δεκτός το απόγευμα της Κυριακής από 800 άτομα της τουρκικής μειονότητας που ζουν στην Ανατολική Γαλλία. Αυτή η συγκέντρωση που είχε προβλεφθεί από καιρό πήρε πολεμικές διαστάσεις από τη στιγμή που η ολλανδική κυβέρνηση του απαγόρευσε να προσγειωθεί στην Ολλανδία, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, ματαίωσαν τις πολιτικές συγκεντρώσεις αυτού του τύπου.

Παραδοχή Μοσκοβισί: Υπήρξε σχέδιο Grexit αλλά θα μείνει μυστικό

Ο επίτροπος παραδέχεται την ύπαρξη του σχεδίου, αρνείται όμως να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη
Σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επιβεβαιώνει ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, ανάβοντας νέες φωτιές στο οικονομικό και πολιτικό σκηνικό.
Το μυστικό σχέδιο της Κομισιόν για την περίπτωση ενός Grexit υπήρξε και φέρεται να είναι καλά κρυμμένο στο γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Δραματικές εξελίξεις: «Πόλεμος» Τουρκίας – Ολλανδίας, φόβοι για έκτροπα (Βίντεο - Φωτο)

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η διπλωματική σύγκρουση - Έξαλλος ο Ερντογάν, αποκάλεσε φασίστες και ναζί τους Ολλανδούς – Απαγορεύτηκε σε Τουρκάλα υπουργό η είσοδος στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ – Αποκλεισμένη και η πρεσβεία της Ολλανδίας στην Τουρκία.
Στα άκρα εξωθούνται οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, μετά την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση της πτήσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε προγραμματίσει να μεταβεί στο Ρότερνταμ προκειμένου να μιλήσει σε συγκέντρωση υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Τούρκου προέδρου, στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Οι Βρυξέλλες παγώνουν την προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία - Νέο ράπισμα

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης δήλωσε ότι η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης αλλά σε αντίθετη τροχιά - Ο Γιοχάνες Χαν επισήμανε ότι το πισωγύρισμα της χώρας έχει ξεκινήσει πριν από το πραξικόπημα σε βάρος του Ερντογάν
Οι συνεχείς αντιπαραθέσεις με τις χώρες μέλη της ΕΕ, το πρωτοφανές πογκρόμ του Ρ. Τ. Ερντογάν μετά το πραξικόπημα και κυρίως οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο σύνταγμα της χώρας που θα δημιουργήσουν ένα απολυταρχικό καθεστώς στην Τουρκία επιταχύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της γειτονικής μας χώρας.