Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Αμφίπολη – Ανασκαφές στο διοικητικό κέντρο της αρχαίας πόλεως


Μια σε βάθος επιστροφή στο παρελθόν επιχειρούν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη, που αποκαλύπτει συνεχώς τους θησαυρούς και τα μυστικά της.

ΓΙΑΤΙ Ο ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΕΧΘΡΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Γιατί ο φεμινισμός εχθρεύεται την ελευθερία; Η ελευθερία αναπνέει μέσα από την Δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και το τεκμήριο αθωότητας μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Ο φεμινισμός στέκεται απέναντι σε όλες αυτές τις βασικές αρχές που δίνουν ζωή στην ελευθερία. Παρά την στενομυαλιά και την αναλυτική ανικανότητα των φεμινιστριών, το αφήγημα του φεμινισμού καθίσταται εξαιρετικά προσιτό στην ποπ κουλτούρα. Αν και έρχεται σε αντίθεση με όλες τις προϋποθέσεις που καθιστούν τις χώρες μας ελεύθερες.

Βρετανία: Σχέδιο της κυβέρνησης να αντιμετωπίζεται ο μισογυνισμός ως τρομοκρατία - Η περίπτωση του Άντριου Τέιτ


Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι δάσκαλοι θα έχουν νομική υποχρέωση να αναφέρουν στους αρμόδιους φορείς, το κυβερνητικό πρόγραμμα κατά της τρομοκρατίας, οποιοδήποτε μαθητή υποψιάζονται για ακραίο μισογυνισμό

Yvette Cooper vows to crack down on promotion of ‘hateful beliefs’


Yvette Cooper, the home secretary, said governments had failed to address the rise in extremism for too long. Photograph: Richard Saker/The Guardian

Home secretary orders review to identify gaps in system to tackle extremist ideologies including extreme misogyny

Ντοκουμέντο Η Έκθεση της CIA για την «κρίση της Κύπρου»: Ομολογία για τις ευθύνες των ΗΠΑ στην Κυπριακή Τραγωδία

Νίκος Μελέτης

Πενήντα χρόνια μετά την Κυπριακή τραγωδία που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να αποτελεί ανοικτή πληγή για τον Ελληνισμό αλλά και για την διεθνή νομιμότητα, σειρά ντοκουμέντων που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν τον καθοριστικά αρνητικό ρόλο της τότε αμερικανικής κυβέρνησης και ειδικά του Χ. Κίσινγκερ.

Το γεωπολιτικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Νίκος Χαραλάμπους

Η άνοδος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  (ΑΚΡ) στην εξουσία το 2002, υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  ήταν μια σημαντική στροφή στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Το Κυπριακό, ένα εθνικό ζήτημα σε λανθασμένη τροχιά


Το Κυπριακό είναι επιβεβλημένο να τεθεί σε νέα βάση με πρώτο βήμα της διαπραγματευτικής γραμμής τη λύση του καθεστώτος των εγγυήσεων

Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου, Αρθρογράφος
Ιστορικός-Διεθνολόγος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα Παν/μιου Δυτ.Μακεδονίας

Γιατί ο τουρκικός γκρίζος λύκος νομίζει ότι μπορεί να χαρεί με την αναμπουμπούλα Ισραήλ και Ιράν;

Σάββας Ιακωβίδης

Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, προς το παρόν δι’ αντιπρόσωπων (Χεζμπολάχ, Χαμάς, Χούθι), η συνεχής κατατριβή των δύο χωρών σε αντίποινα, απειλές, συναγερμούς, πιθανότητα μεγαλύτερης ανάφλεξης, δίνουν την εντύπωση στην Τουρκία να νομίζει ότι της προσφέρουν την ευκαιρία για να διαδραματίσει περιφερειακό ή και άλλο παρεμβατικό ρόλο στην ευρασιατική σκακιέρα. 

Έχει η Αθήνα κόκκινες γραμμές απέναντι στην Τουρκία;


Greece's air force war planes flies over the military parade behind a Cyprus flag,
VIA ASSOCIATED PRESS

Η στρατηγική για αντιμετώπιση του τουρκικού θηρίου εδράζεται στο συνδυασμό του Ευρωπαϊκού μας πλεονεκτήματος και στην κάθετη πανεθνική αμυντική αποτροπή.

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

Τρεις τολμηρές αποφάσεις του Προέδρου - Γιατί η Λευκωσία υποδέχεται τον Φιντάν στην ΕΕ, πώς κτίζεται νέα βάση στο Κυπριακό και γιατί η Τουρκία φλερτάρει με ΜΟΕ


Γιάννος Χαραλαμπίδης

Δεν αντέχει την αποτυχία ο Γκουτέρες, αλλά έχει έτοιμα τα σημεία της Ολγκίν

Ο ΟΑΣΕ και η ήττα της… συνεργασίας


H Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμα απαντήσει οριστικά στην Αθήνα αν θα στηρίξει ή όχι την εκλογή του διδύμου Σινιρλίογλου-Τελαλιάν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σημειώνοντας πως το ζήτημα βρίσκεται υπό εξέταση.

Αραβοϊσραηλινοί Πόλεμοι, Κύπρος 1974, εξοπλισμοί και διδάγματα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 16 Αυγούστου 1974, η Τουρκία πετύχαινε τους σκοπούς που είχε θέσει εισβάλλοντας στην Κύπρο και η Ελλάδα που παρακολουθούσε αδρανής, επιδίδετο σε κούρσα εξοπλισμών. Ας αναπτύξουμε με την ευκαιρία της 50ής επετείου από αυτή την ιστορική καμπή, ορισμένες σκέψεις περί εξοπλισμών.

ΚΟΥΡΣΚ 2024: Η ουκρανική επίθεση έχει διδάγματα για την Ελλάδα…


Τη νύκτα της Τρίτης 6 Αυγούστου προς Τετάρτης 7 Αυγούστου 2024, μηχανοκίνητες μονάδες του τακτικού ουκρανικού Στρατού, υποστηριζόμενες από πυροβολικό και Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΣΜηΕΑ), μετά από εκτεταμένη προπαρασκευή ηλεκτρονικού πολέμου που «τύφλωσε» τα ρωσικά μέσα επιτήρησης, εισέβαλαν στη ρωσική επικράτεια, επιτυγχάνοντας απόλυτο αιφνιδιασμό.

Τί γίνεται επιτέλους με την FOS των ΑΣΕΠΕ; Πέρασαν 3,5 χρόνια

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Ισραηλινή Αεροπορία δημοσιοποίησε στις 16 Αυγούστου φωτογραφικό υλικό από εκπαίδευση στις διαδικασίες εναερίου ανεφοδιασμού καυσίμου μεταξύ μαχητικών και αεροσκάφους ανεφοδιασμού Boeing 707. 

Πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων – κλάση LPD Rotterdam

Αναστάσιος Παπανδρέου

Μέσα στα επόμενα χρόνια το Ολλανδικό ναυτικό πρόκειται να αντικαταστήσει τα δύο μεγάλα αμφίβια πλοία δεξαμενές (LPD) και τα τέσσερα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης κλάσης Holland από μία νέα κλάση πλοίων που θα καλύπτει τις αποστολές και των δύο παραπάνω κλάσεων. Το δε αμφίβιο πλοίο δεξαμενή LPD L800 HNLMS Rotterdam βρίσκεται ήδη σε κατάσταση «αποθήκευσης» αλλά υψηλής ετοιμότητας λόγω έλλειψης προσωπικού στο Ολλανδικό ναυτικό.

MQ-9 Reaper: Η Ιταλία πήρε το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την αγορά έξι drones στην έκδοση block 5


Η Ιταλία πήρε το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την προμήθεια 6 drones MQ-9 Reaper Block 5 από την General Atomics, αξίας 738 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Γερμανοί έφτιαξαν αυτοκινούμενο πυροβόλο 155 χιλ. τρεις φορές καλύτερο από τα ελληνικά PzH 2000 – Σε 40 λεπτά διαλύει ένα τάγμα

Το RCH-155 μπορεί να χτυπήσει 35 άρματα, αρκετά για να θέσει εκτός μάχης ένα αντίπαλο τάγμα σε μόλις 40 λεπτά.

Διονύσης Αντωνέλλος

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να συνδράμουν στη δασοπροστασία


Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να συνδράμουν στη δασοπροστασία τόσο στον Νομό Αττικής όσο και στην περιοχή της Θράκης με την εκπομπή περιπόλων πυρασφαλείας (εποχούμενων/ πεζοπόρων) σε διάφορους ορεινούς όγκους (Πάρνηθα, Ροδόπη), με σκοπό την πρόληψη των πυρκαγιών και την αποτροπή τους.

Μαρινάκης κατά Κασσελάκη για τον Νίκο Παππά: Σε ένα κανονικό κόμμα η διαγραφή του θα ήταν αυτονόητη


"Σε ένα κανονικό κόμμα η διαγραφή του θα ήταν αυτονόητη. Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας"

Χυδαία επίθεση Νίκου Παππά σε αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. – Τι απαντούν Αξιωματικοί του Σώματος (εικόνα & βίντεο)


Τα «πυρά» της εναντίον του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, στρέφει η Ένωση Αξιωματικών Αττικής της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή προσβλητικές τοποθετήσεις εναντίον των αστυνομικών που φέρεται να έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού.

Έβρος: σε επιφυλακή για νέα μεταναστευτικά κύματα


Οι νέες εστίες αναταραχής στη Μέση Ανατολή, προβληματίζουν τόσο την Ελλάδα όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για το ενδεχόμενο νέων προσφυγικών κυμάτων και μάλιστα μία χρονιά που ήδη καταγράφεται εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας.

«Εδώ αυξήθηκαν οι μισθοί»- Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας καλεί τους μετανάστες σε Ελλάδα και Ιταλία να γυρίσουν


Αύγουστος 17, 2024. Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, λέει ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη χώρα, που εργάζονται στον τουριστικό τομέα, έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ελληνοτουρκικά: Στα λόγια οι καλές σχέσεις

Σάκης Μουμτζής

Ο κοινός νους πιστεύει πως όταν δύο κράτη διέρχονται μια περίοδο νηνεμίας, τότε καλόν είναι να αποφεύγονται οι κινήσεις που προκαλούν τη μια πλευρά. Έτσι, θα περίμενα, έστω την τελευταία στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν να επέτρεπε να τελεστεί Θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, όπως έγινε πέρσι. Δεν το έπραξε. Προηγουμένως είχαμε τα γεγονότα της Κάσου και το μνημόσυνο του Χανίγια στην Αγία Σοφία.  

Προβληματίζει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου – Τι ανησυχεί την Αθήνα


O Χακάν Φιντάν με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι, στο Κάιρο. Στις συζητήσεις μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Αιγύπτου – Τουρκίας με τη συμμετοχή κατά το δυνατόν περισσότερων υπουργών με χαρτοφυλάκια που έχουν σχέση με την οικονομία. [A.P. Photo / Tarek Wajeh]

Προβληματίζει την Αθήνα η προσέγγιση Τουρκίας και Αιγύπτου, η οποία λόγω της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις.

του Βασίλη Νέδου 

Νέο (παράνομο) Μνημόνιο με την Τρίπολη στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση: “Τσιμεντώνεται” η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, η Αθήνα πρέπει να αντιδράσει


Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, απονέμει βραβεία σε μέλη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Φωτογραφία από την Τουρκική Προεδρία, Recep Tayyip Erdoğan, @RTErdogan

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Πρώτο Θέμα

Ακομη πιο βαθιά βάζει την «μπότα» της η Τουρκία και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Λιβύη, την στιγμή που η χώρα βρίσκεται μπροστά στο φάσμα μιας νέας εμφύλιας σύρραξης που θέτει σε κίνδυνο την ενότητά της.

Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσονται στη Λιβύη - Φόβος για πραξικόπημα Χαφτάρ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Άγκυρα αποφασισμένη να διατηρήσει την επιρροή της και να «προστατεύσει» την κυβέρνηση της Τρίπολης

"Κλειδώνει" η τουρκική παρουσία στη Λιβύη - Τι προβλέπει το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο που κατέθεσε ο Ερντογάν στη Βουλή


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε στις 12 Αυγούστου μνημόνιο κατανόησης (MoU) στο κοινοβούλιο σχετικά με το καθεστώς των τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. 

Αναζητούν τα δισεκατομμύρια του Χανίγιε που κατακρατεί ο Ερντογάν: «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή” φέρεται να είπε στους γιούς του ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας… (video)


Islamist President Recep Tayyip Erdoğan received Abdul Salam and Hammam Haniyeh, the sons of Hamas Political Bureau Chief Ismail Haniyeh, who was assassinated in Tehran. Erdoğan extended his condolences to Haniyeh’s sons over their father’s death. Photo via Turkish Presidency

Μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε (Ismail Haniyeh), επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στην Παλαιστίνη, η αναμενόμενη συζήτηση ήρθε στο προσκήνιο: Το μέγεθος του πλούτου που φέρεται ότι κατείχε ο Χανίγιε ήταν ένα θέμα ενδιαφέροντος εδώ και χρόνια, γράφει ο Ahmet Karabay στην ιστοσελίδα Politurco.

Η Γερμανία αντιτίθεται στην απόκτηση του Eurofighter από την Τουρκία λόγω της θέσης της Άγκυρας για τη Γάζα

Αύγουστος 17, 2024. Ελλάδα.

Πηγές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατασκευάζουν το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος  Eurofighter, ανέφεραν ότι η Γερμανία αντιτίθεται στην απόκτηση αυτού του πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία λόγω της θέσης της Άγκυρας ενάντια στον ισραηλινό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ τινάζει στον αέρα αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ (vid.)


Ισραήλ. Ένα εκπληκτικό ΒΙΝΤΕΟ έδωσε στη δημοσιότητα η IDF παρουσιάζοντας αεροπορικά πλήγματα κατά αποθηκών όπλων της Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές…

Προς αδιέξοδο; Η συμβιβαστική πρόταση των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει απαιτήσεις του Νετανιάχου – Τις απορρίπτει η Χαμάς


Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πρόκειται να συνεχιστούν στο Κάιρο την Κυριακή

Νεκρός από επίθεση ισραηλινού drone διοικητής της μονάδας Radwan της Χεζμπολάχ


Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις του εξουδετέρωσαν τον Χοσεΐν Ιμπραχίμ Κασάμπ σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο τη μοτοσικλέτα του.

Γιατί καθυστερεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Το Ιράν έχει κρατήσει τον κόσμο σε… υπερένταση από τότε που υποσχέθηκε να χτυπήσει το Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του Iσμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη.

Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν σε μια νέα προσπάθεια για εκεχειρία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (AP Photo/Suhaimi Abdullah)

Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας της Ουάσιγκτον να επιτύχει  συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, έπειτα και από τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Κατάρ τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Η «ανατομία» της επίθεσης στο Κουρσκ και η επόμενη φάση


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η στρατιωτική επιχείρηση των Ουκρανών στο Κουρσκ έχει ήδη χρονικά φθάσει τις 12 ημέρες. Οι εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης δεν έχουν μιλήσει ακόμη λεπτομερώς, αν και ο Zελένσκι αναφέρθηκε εν συντομία στην ομιλία του στις 10 Αυγούστου.

Τα πολλαπλά μέτωπα και οι επιλογές της Ουκρανίας μετά την εισβολή στο Κουρσκ

Ουκρανοί στρατιώτες σε τανκ, με την πινακίδα του χωριού "Lubimovka" επιστρέφοντας από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στις 15 Αυγούστου 2024  AP Photo/Evgeniy Maloletka

Γιάννης Χαραμίδης

Ο αιφνιδιασμός Δύσης και Ρωσίας είναι ένα μόνο από τα μέτωπα που άνοιξαν οι Ουκρανοί με την κίνησή τους να εισβάλλουν στην Ρωσική επαρχία του Κουρσκ.

Ανεβαίνει η ένταση: Ο Λουκασένκο έστειλε το 1/3 του στρατού της Λευκορωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία


Ανεβαίνει η ένταση στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία, καθώς ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορα με την Ουκρανία.

ΗΠΑ - Ιαπωνία - Ν. Κορέα: Οι ηγέτες των τριών κρατών ανανεώνουν τη δέσμευσή τους για την από κοινού αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων


Οι ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ εξέδωσαν σήμερα κοινή ανακοίνωση, με αφορμή την επέτειο της τριμερούς συνόδου κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για την από κοινού αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων, υπογραμμίζει το γραφείο της προεδρίας στη Σεούλ.