Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Η Γερμανία αντιτίθεται στην απόκτηση του Eurofighter από την Τουρκία λόγω της θέσης της Άγκυρας για τη Γάζα

Αύγουστος 17, 2024. Ελλάδα.

Πηγές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατασκευάζουν το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος  Eurofighter, ανέφεραν ότι η Γερμανία αντιτίθεται στην απόκτηση αυτού του πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία λόγω της θέσης της Άγκυρας ενάντια στον ισραηλινό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Γερμανία άρχισε να επιβάλλει νέους όρους για την έγκριση της πώλησης όπλων που κατασκευάζει ή συμμετέχει στην κατασκευή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της θέσης της χώρας πελάτη που θα επωφεληθεί από τη συμφωνία προς το Ισραήλ.

Αυτό εφαρμόζει επί του παρόντος στην Τουρκία, η οποία θέλει να αποκτήσει αεροσκάφη Eurofighter αλλά αντιμετωπίζει βέτο στο Βερολίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Asharq Al-Awsat.

Υπό το πρίσμα των μεγάλων στρατιωτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τον στόλο της πολεμικής αεροπορίας της επειδή διαθέτει μαχητικά F-16, αλλά είναι παλιά.

Αφού η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αποκλείσει την Άγκυρα από την απόκτηση του μαχητικού F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400,  στράφηκε στον εκσυγχρονισμό του στόλου της  F-16.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επικύρωσαν τη συμφωνία μέχρι τους δύο τελευταίους μήνες, αλλά η Τουρκία αποφάσισε να μειώσει τα F-16 υπέρ της απόκτησης του ευρωπαϊκού Eurofighter.

Η Τουρκία άνοιξε συζητήσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες που κατασκεύασαν το ευρωπαϊκό μαχητικό, που είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Βρετανία και η Γερμανία, και οι τρεις πρώτες χώρες δεν είχαν αντίρρηση, αλλά η Γερμανία έδειξε αποδοχή στην αρχή, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σουλτς στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αυτές, όμως, τις μέρες επέστρεψε στην παλαιότερη θέση και εξέφρασε πραγματική αντίθεση.

Από αυτή την άποψη, ο Giancarlo Mezzanato, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurofighter Federation, που κατασκευάζει το μαχητικό, δήλωσε πρόσφατα ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

  • Και συνέχισε: «Η Άγκυρα θέλει να αγοράσει έως και 50 αεροσκάφη Eurofighter, αλλά το Βερολίνο ματαιώνει τη συμφωνία μέχρι στιγμής», τονίζοντας ότι η γερμανική θέση άρνησης πιθανότατα οφείλεται στις τουρκικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε αυτές που σχετίζονται με την αναζήτηση φυσικού αερίου.
  •  Αυτές οι δραστηριότητες δημιουργούν εντάσεις με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά της, η στρατιωτική ιστοσελίδα «Galaxia Militar» ανέφερε τη Δευτέρα ότι ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι οι πρόσφατες θέσεις της Τουρκίας που καταγγέλλουν το Ισραήλ αυξάνουν την αδιαλλαξία της γερμανικής θέσης.

Σε σχέση με αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν απείλησε πρόσφατα να επιβάλει στρατιωτική επέμβαση κατά του Ισραήλ για να υπερασπιστεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Ανακοίνωσε επίσης αυτή τη Δευτέρα ότι η Νομική Επιτροπή του κοινοβουλίου της χώρας του θα παραδώσει στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης ένα αίτημα για την Άγκυρα να συμμετάσχει στην υπόθεση γενοκτονίας που κατατέθηκε κατά του Ισραήλ, στις 7 Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Από την άλλη, η Τουρκία δεν θέλει να μείνει χωρίς προηγμένη αεροπορία, τη στιγμή που η ιστορική της αντίπαλος, η Ελλάδα, απέκτησε προηγμένα γαλλικά μαχητικά Rafale και θα αποκτήσει στο μέλλον αμερικανικά αεροσκάφη F-35. Επίσης, δεν θέλει να μείνει πίσω από την ισραηλινή αεροπορία.

Αν και η Τουρκία, μαζί με το Ιράν, διαθέτει τον μεγαλύτερο αεροπορικό στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar στον κόσμο, εξακολουθεί να έχει ανάγκη από κλασικά μαχητικά αεροσκάφη.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου