Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Η Άγκυρα αποφασισμένη να διατηρήσει την επιρροή της και να «προστατεύσει» την κυβέρνηση της Τρίπολης
Η πρόσφατη τουρκική στρατιωτική κινητοποίηση στη Λιβύη εγείρει σοβαρά ερωτήματα, καθώς οι φόβοι που διασπείρουν ορισμένοι κύκλοι στην Άγκυρα και την Τρίπολη για αναζωπύρωση της κρίσης, ακόμη και για πραξικόπημα από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, αυξάνονται. Η Άγκυρα αποφασισμένη να διατηρήσει την επιρροή της και να «προστατεύσει» την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Ντμπεϊμπά, προχωρά σε στρατιωτικές ενισχύσεις, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.
Σύμφωνα με την ακραία εθνικιστική ιστοσελίδα TRhaber, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να ενισχύουν την παρουσία τους στη Λιβύη, με τα μεταγωγικά αεροσκάφη A400M Koca Yusuf να πετούν συνεχώς προς τη χώρα, αν και το στρατιωτικό φορτίο που μετέφεραν παραμένει άγνωστο. Παραθέτοντας και σχετικό χάρτη με την πορεία των αεροσκαφών, οι πτήσεις φαίνεται να καταλήγουν στην αεροπορική βάση Βατίγια, όπου η Τουρκία διατηρεί ισχυρή στρατιωτική παρουσία και έλεγχο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του της τουρκικής ιστοσελίδας, «ο πραξικοπηματίας Χαλίφα Χαφτάρ, υποστηριζόμενος από τη Ρωσία και τη Δύση, έδειξε για ακόμη μια φορά ότι δεν εγκαταλείπει τον στόχο του να αναλάβει τη διακυβέρνησης της χώρας στη Λιβύη και ανέλαβε εκ νέου δράση.
Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο ηγέτης των ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, ο οποίος είχε επιχειρήσει να αναλάβει την εξουσία στη Λιβύη με την υποστήριξη των δυτικών κρατών, χωρίς όμως να τα καταφέρει με τις προσπάθειες της Τουρκίας, επανεμφανίστηκε και πάλι ως απειλή μετά από περίπου 4 χρόνια. Οι εν λόγω δραστηριότητες του στρατού του Χαφτάρ, που προσπάθησαν να καταλάβουν ορισμένες περιοχές στα νοτιοδυτικά της Λιβύης, κινητοποίησαν και την Τουρκία. Μετά τις εξελίξεις στη Λιβύη, τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη πραγματοποιούν διαδοχικές πτήσεις προς τη Λιβύη».
Κινητικότητα από Χαφτάρ: Πώς τη δικαιολογεί
Η κινητοποίηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις πληροφορίες ότι ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, με την υποστήριξη της Ρωσίας και ορισμένων δυτικών κρατών, προετοιμάζει νέο πραξικόπημα για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λιβύης. Σύμφωνα με την εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ, μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια το 2019-2020, ο Χαφτάρ φαίνεται να επανέρχεται, με δραστηριότητες στα νοτιοδυτικά της χώρας, που έχουν θέσει σε συναγερμό τις τουρκικές και τις λιβυκές δυνάμεις.
Η σιγή που επικράτησε από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη το 2020 έσπασε αυτή την εβδομάδα, με τις συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών στην περιοχή Tajura, ανατολικά της Τρίπολης. Στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών της Λιβύης αναφέρεται ότι 9 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις και 25 άτομα, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, τραυματίστηκαν.
Ο Χαφτάρ, σύμφωνα με λιβυκά και τουρκικά ΜΜΕ, προσπαθεί να καταλάβει στρατηγικά σημεία, ενώ οι δυνάμεις του επιχειρούν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στα νοτιοδυτικά της χώρας.
Ο Χαφτάρ, από την πλευρά του, περιέγραψε τη στρατιωτική κινητοποίηση ως «μέρος ενός σχεδίου για τη διασφάλιση των ορίων της εξουσίας του και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας». Ο Χαφτάρ δήλωσε ότι κινήθηκαν προς τα νοτιοδυτικά για να εκπληρώσουν αυτή την αποστολή και υποστήριξε ότι «δεν στόχευσαν κανέναν». Ωστόσο, άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη έχουν τεθεί σε επιφυλακή στη Μισράτα και τη Ζαουίγια για να αντιμετωπίσουν τον Χαφτάρ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε η Asharq al-Awsat, μετά την επείγουσα έκκληση προς τα μέλη της Κοινής Επιχειρησιακής Δύναμης στη Μισράτα να προσέλθουν «αμέσως» στο αρχηγείο με όλον τον εξοπλισμό τους, στρατιωτικά οχήματα διασκορπίστηκαν σε μεγάλη έκταση στην πόλη.
Τουρκική αερο-ασφάλεια
Η Τουρκία, από την πλευρά της, φαίνεται να αντέδρασε άμεσα, ενισχύοντας την αεράμυνα στη βάση Βατίγια. Σύμφωνα με την Αϊντινλίκ, η βάση προστατεύεται πλέον εκτός από το προηγμένο σύστημα αεράμυνας Hisar-O100, το οποίο αντικατέστησε το αμερικανικό σύστημα Mim-23 Hawk και από το σύστημα αεράμυνας Korkut-100/35S Spaag. Το σύστημα αυτό παρέχει πρόσθετη προστασία από εναέριες απειλές με τα περιστρεφόμενα πυροβόλα των 35 χιλιοστών και τα πυρομαχικά «Atom».
Επιπλέον, η ιστοσελίδα Military Africa, ειδικός δικτυακός τόπος για την άμυνα και τα στρατιωτικά συστήματα, έγραψε ότι στην ίδια βάση εγκαταστάθηκε και το σύστημα ραντάρ AN/MPQ-64, το οποίο συμβάλλει στην ανίχνευση, τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση, την ταξινόμηση και την αναφορά εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, επιθετικών αεροσκαφών υψηλής ταχύτητας, φτερωτών πυραύλων και UAV.
Ο ιστότοπος Middle East Eye με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά σχεδιάζει να αγοράσει UCAV Akinci και εκπαιδευτικά και ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη Hurkus από την Τουρκία. Η διοίκηση της Τρίπολης είχε αγοράσει προηγουμένως δεκάδες drones Bayraktar από την Τουρκία.
Στις 15 Ιουλίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Μετίν Γκιουράκ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τρίπολη, όπου συζήτησε την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας και τις κοινές ασκήσεις με Λίβυους αξιωματούχους. Μετά την επίσκεψη αυτή, η Τουρκία φαίνεται να προβαίνει σε στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου