Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Αναζητούν τα δισεκατομμύρια του Χανίγιε που κατακρατεί ο Ερντογάν: «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή” φέρεται να είπε στους γιούς του ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας… (video)


Islamist President Recep Tayyip Erdoğan received Abdul Salam and Hammam Haniyeh, the sons of Hamas Political Bureau Chief Ismail Haniyeh, who was assassinated in Tehran. Erdoğan extended his condolences to Haniyeh’s sons over their father’s death. Photo via Turkish Presidency

Μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε (Ismail Haniyeh), επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στην Παλαιστίνη, η αναμενόμενη συζήτηση ήρθε στο προσκήνιο: Το μέγεθος του πλούτου που φέρεται ότι κατείχε ο Χανίγιε ήταν ένα θέμα ενδιαφέροντος εδώ και χρόνια, γράφει ο Ahmet Karabay στην ιστοσελίδα Politurco.

Φημολογείται ότι οι γιοι του πήγαν στην Τουρκία μετά το θάνατο του πατέρα τους και ζήτησαν τα περιουσιακά του στοιχεία, από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά, τους είπαν, ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή!»

Ο Ismail Haniyeh άρχισε να τραβάει την προσοχή των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής του επιτελείου του Γενικού Γραμματέα της Χαμάς, Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν μεταξύ των ετών 1999 και 2004.

Στις εκλογές του 2006 που διεξήχθησαν στο παλαιστινιακό έδαφος, οι υποψήφιοι της Χαμάς κέρδισαν 72 από τις 132 έδρες και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς τον διόρισε ως πρωθυπουργό.

Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, λόγω της έντονης σύγκρουσης μεταξύ της Χαμάς και της οργάνωσης Φατάχ, που αγωνίζονται και οι δύο για την παλαιστινιακή ανεξαρτησία, ο Μαχμούντ Αμπάς τον απέλυσε, τον Ιούνιο του 2007.

  • Τα μέσα ενημέρωσης των Παλαιστινίων, τα οποία θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνα για την εξύψωση της παλαιστινιακής υπόθεσης, αναφέρουν συχνά τον διορισμό του Χανίγιε ως πρωθυπουργού αλλά όχι τις λεπτομέρειες της απόλυσής του ή γιατί συνέβη αυτό.

Όταν τρεις άνθρωποι ενώνονται για να κάνουν ακόμη και το πιο μικρό βήμα σε οποιονδήποτε τομέα, πρέπει να δημιουργήσουν μια οικονομική βάση.

Μια «μαχητική οργάνωση», όπως η Χαμάς, η οποία παρουσιάζεται ως απελευθερωτικό κίνημα και ισχυρίζεται ότι το επιτυγχάνει μέσω ένοπλων αγώνων, πρέπει να βασίζεται σε μια πολύ γερή οικονομική βάση.

Η διατήρηση ενός οργανισμού, η παροχή καταφυγίου και διατροφής, η εκπαίδευση και η προμήθεια όπλων και πυρομαχικών απαιτεί μεγάλη πηγή κεφαλαίων. Οι οργανισμοί στη Μέση Ανατολή σπάνια λειτουργούν με διαφανείς σχέσεις. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την έλλειψη διαφάνειας.

Μερικές φορές οφείλεται στο απόρρητο της εργασίας, στην παράνομη φύση των δραστηριοτήτων στο περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται ο οργανισμός ή στην αδυναμία δημιουργίας νομικής βάσης. Μερικές φορές, όσοι εκτελούν τέτοιες λειτουργίες αποφεύγουν εσκεμμένα τη διαφάνεια.

Ως αποτέλεσμα, οι ηγέτες τέτοιων οργανώσεων σε χώρες όπως αυτές της Μέσης Ανατολής βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο όσον αφορά τον πλούτο τους. Ωστόσο, οι ηγετικοί κύκλοι αρνούνται σταθερά αυτές τις κατηγορίες. Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιος πλούτος και ότι ο ηγέτης (πολιτικός, θρησκευτικός ή κοινωνικός) εκτελεί όλα αυτά τα καθήκοντα με μεγάλες θυσίες χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα.

Αυτός ο πλούτος έρχεται στο φως μόνο αφού ο ηγέτης πεθάνει. Δεν χρειάζεται να ψάξετε μακριά.

Ο Νετζμετίν Ερμπακάν, ο ιδρυτής του κινήματος Εθνικής Άποψης στην Τουρκία, αρνείτο συνεχώς κατά τη διάρκεια της ζωής του, ότι διέθετε πλούτο, για να αποκαλυφθεί μετά το θάνατό του, όταν τα παιδιά του πήγαν στο δικαστήριο. Ομοίως, η περιουσία του Alparslan Türkeş, του πολιτικού ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος, έγινε δημόσια γνωστή όταν τα παιδιά του δεν μπορούσαν να τα μοιραστούν μεταξύ τους και οδήγησαν το θέμα στα δικαστήρια.

Μερικές φορές, σε θρησκευτικές δομές, οι περιουσίες και οι μετοχές που είναι εγγεγραμμένες σε «έμπιστα» άτομα λεηλατούνται όταν ο ηγέτης με κάποιο τρόπο παραγκωνίζεται. Η σημερινή Medipol Health Group και η Fuzul Companies Group ιδρύθηκαν όταν οι περιουσίες του ηγέτη της κοινότητας Iskenderpasha Esat Coşan και του διαδόχου του λεηλατήθηκαν αφού και οι δύο πέθαναν στο ίδιο ατύχημα.

Αναφέρω λεπτομερώς το παρελθόν του πρώην υπουργού Υγείας Fahrettin Koca στο άρθρο μου στις 2 Μαρτίου 2023. Ίσως μια μέρα, θα υπάρξει η ευκαιρία να μοιραστούμε λεπτομέρειες σχετικά με τον όμιλο Fuzul Companies Group, με επικεφαλής τον Mahmut Akbal.

Επιτρέψτε μου να επιστρέψω στο κύριο θέμα χωρίς παρεκκλίσεις.

  • ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Υπήρχαν ευρέως διαδεδομένοι ισχυρισμοί σχετικά με τον πλούτο που κατείχε ο Haniyeh πριν από το θάνατό του. Στο παρελθόν, όσοι μιλούσαν για τον πλούτο του Ερμπακάν ή του Τουρκές κατηγορήθηκαν αμέσως ως «εχθροί της θρησκείας» ή «εχθροί του έθνους». Αυτοί που μιλούν για τον πλούτο του Χανίγιε σήμερα χαρακτηρίζονται γρήγορα ως «εχθροί του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού» ή «υπηρέτες του σιωνισμού».

Υποστηρίχθηκε ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, που έζησε εξόριστος στο Κατάρ, είχε προσωπική περιουσία 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιοι ισχυρισμοί ανέβασαν ακόμη και αυτό το ποσό στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά είναι πάντα πιο υγιές να δουλεύεις με τη χαμηλότερη εκτίμηση σε τέτοια θέματα.

Αμέσως μετά τη δολοφονία του Haniyeh στην Τεχεράνη του Ιράν, στις 31 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε μεγάλη τελετή κηδείας στο Κατάρ στις 2 Αυγούστου. Μόλις τελείωσε η κηδεία και ο Haniyeh κηδεύτηκε, άρχισαν συζητήσεις για τις περιουσίες του στην Τουρκία, τα μετρητά του σε τράπεζες, και μετοχές σε εταιρείες.

Όταν δεν επιτεύχθηκε κανένα αποτέλεσμα από τις προσπάθειες, οι δύο γιοι της Haniyeh, Abdüsselam και Hemman, εξασφάλισαν αμέσως ένα ραντεβού και συναντήθηκαν με τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τους δύο γιους της Haniyeh στην Κωνσταντινούπολη μετά την επιστροφή του από τα εγκαίνια του αεροδρομίου Çukurova στις 10 Αυγούστου. Η συνάντηση παρουσιάστηκε δημόσια ως ο Ερντογάν να προσφέρει συλλυπητήρια για το θάνατο της Haniyeh.

Στον πολιτισμό μας και σε όλες τις γνωστές παραδόσεις, τα συλλυπητήρια προσφέρονται συνήθως με επίσκεψη στην οικογένεια του εκλιπόντος.

  • Εάν το άτομο δεν μπορεί να πάει μόνο του, εκπληρώνει αυτό το καθήκον μέσω αντιπροσώπου. Ωστόσο, επειδή ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να παραστεί στην κηδεία της Haniyeh για λόγους ασφαλείας, έστειλε μια μεγάλη ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) και του επικεφαλής της MİT Ιμπραήμ Καλίν (İbrahim Kalın).

Επιπλέον, ο Ερντογάν τηλεφώνησε προσωπικά στους γιους του Haniyeh Abdüsselam και Hemman, καθώς και στη σύζυγό του Amal Haniyeh, για να τους εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

Αναφέρεται ότι οι γιοι του Haniyeh πήγαν επειγόντως για να συναντηθούν με τον Ερντογάν ώστε να λάβουν από πρώτο χέρι πληροφορίες για την τύχη των περιουσιακών στοιχείων του πατέρα τους στην Τουρκία. Αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός της MİT, Καλίν και ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν, ο Sefer Turan, ο Ερντογάν δεν είπε ευθέως «όχι» στους γιους του Haniyeh, αλλά έδωσε μια απάντηση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή”.

Αυτή η συζήτηση πιθανότατα θα έρθει περισσότερο στο προσκήνιο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, εάν δεν επιτευχθούν αποτελέσματα από αυτές τις προσπάθειες, δεν νομίζω ότι θα εκπλαγεί κανείς αν χρησιμοποιηθούν άλλες μέθοδοι, καθώς το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί με νομικά μέσα.

Το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να συζητηθεί είναι αν το ζήτημα είναι η απροθυμία του Ερντογάν να επιστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία του Χανίγιε ή το γεγονός ότι ένας ηγέτης της Χαμάς κατέχει τέτοιο πλούτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έκανε άνω-κάτω τους Τούρκους και τη Χαμάς: Η Άγκυρα διαψεύδει χωρίς να πείθει για τα τρια δισ. δολάρια του Χανίγιε που κατακρατεί ο Ερντογάν…

ΠΗΓΗ: Ahmet Karabay στην ιστοσελίδα Politurco – Turkey’s Reluctance to Return Haniyeh’s Alleged Wealth Sparks Controversy

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου