Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Η Σμύρνη των βυζαντινών χρόνων (7ος - 15ος αιώνας μ.Χ.)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λινάρδος

Η Σμύρνη καθ’ όλη την διάρκεια των λεγόμενων Βυζαντινών χρόνων θεωρείτο πόλη ενώ το λιμάνι της σταδιακά μετατράπηκε στο σημαντικότερο της δυτικής Μικράς Ασίας. Δυστυχώς όμως τα στοιχεία που γνωρίζουμε για την μεσαιωνική Σμύρνη είναι ελάχιστα. Τον 7ο αιώνα οι επιδρομές αρχικά των Περσών και στην συνέχεια των Αράβων, προκάλεσαν παρακμή, γεγονός που βεβαιώνεται και από τα ελάχιστα νομίσματα που έχουν βρεθεί για την συγκεκριμένη περίοδο. Οι περισσότερες  πόλεις οχυρώνονται με τον πληθυσμό τους να κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες μέχρι λίγες χιλιάδες κατοίκους.

Λ. Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Η ρώσικη στρατηγική - Οι στόχοι της Ρωσίας σε Αζοφική και Κίεβο

Σε περίπτωση που οι Ρώσοι καταλάβουν την εδαφική ζώνη από την Μαριούπολη μέχρι και την Υπερδνειστερία θα κόψουν κάθε πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου και θα καταστήσουν την Αζοφική θάλασσα ρωσική λίμνη

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε πλήθος σχολίων και αναλύσεων σχετικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων που τις περισσότερες φορές κινούμενες από συναισθηματισμούς οδηγούσαν σε λάθος συμπεράσματα.

Πραγματικότητες και ψευδαισθήσεις της γερμανικής ηγεμονίας

Δημοσθένης Γκαβέας

Ο καθηγητής Ηλίας Θερμός εξηγεί γιατί η απόφαση Σολτς για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας είναι ιστορικής σημασίας και πώς θα επηρεάσει το διεθνές σύστημα.

Τρεις ημέρες μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου του 2022 ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς θα εκφωνούσε μια ιστορική ομιλία από το βήμα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας ανακοινώνοντας τον επανεξοπλισμό της χώρας του , σπάζοντας έτσι πολλά ταμπού της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής όπως αυτά είχαν εδραιωθεί μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανακοίνωση έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας, ενώ διεθνείς αναλυτές έγραφαν πως ο «γίγαντας ξύπνησε».

Ουκρανία, Κύπρος και δυτική υποκρισία: Το στρωμένο χαλί για κυρώσεις στη Ρωσία και το… αίτημα της Λευκωσίας που έμεινε στα αζήτητα

 ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΆΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μεταξύ των άψε- σβήσε κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας και της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει μέτρα κατά της Τουρκίας, για την επιθετική συμπεριφορά της έναντι της Κύπρου, υπάρχει ένας… δρόμος υποκρισίας. Πρόκειται για την επιβεβαίωση της πολιτικής των δυο μέτρων και δυο σταθμών, που θριαμβεύει στις προσεγγίσεις που υιοθετούνται από τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα.

Είναι προφανές πως τα γεωστρατηγικά, οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν την αντίδραση, συλλογικών και μη, έναντι ενεργειών τρίτων χωρών. Στην περίπτωση της Ουκρανίας και οι κυρώσεις

Τίποτε δεν μπορεί να είναι δεδομένο

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έφυγαν και οι τελευταίες ανησυχίες που υπήρχαν σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, για τέσσερις δεκαετίες, ως προς το ενδεχόμενο ενός νέου καταστροφικού πολέμου στη γηραιά ήπειρο. Η ενοποίηση της Γερμανίας και η διάλυση του Ανατολικού Μπλοκ εξανέμισε τις όποιες ανησυχίες για έναν πόλεμο. Πίστεψαν πως πλέον και για γενιές ολόκληρες δεν πρόκειται να ξαναδούν στη γειτονιά τους πόλεμο. Έτσι έκλεισαν τα μάτια όταν βομβαρδιζόταν το Βελιγράδι και έκλειναν και κλείνουν τα αυτιά τους όταν κάποιος αξιωματούχος από τη μικρή Κύπρο (που στο μεταξύ κατάφερε να γίνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τους μιλά για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι, λόγω των επιθετικών και επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας. 

Ευρασιανισμός και Ουκρανία

Του Νίκου Ντάσιου

Όσοι ερμηνεύουν την επέμβαση Πούτιν στην Ουκρανία ως αναμενόμενη αντίδραση στην περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ πλανώνται. Το ΝΑΤΟ ήταν μέχρι πριν την Ρώσικη εισβολή «κλινικά νεκρό», κατά δήλωση Μακρόν, ενώ οι Αμερικανοί βρίσκονταν σε αποδρομή από το Ιράκ, την Συρία και το Αφγανιστάν, με μόνο ίσως ενδιαφέρον τον Ειρηνικό, στην αντιπαράθεση τους με την Κίνα, εξ ου και η συμφωνία AUKUS. Την ίδια περίοδο η Ρωσία βρίσκεται σε στρατιωτική επέκταση στη Συρία, στη Λιβύη, στην Αφρική και τώρα στην Ουκρανία.

Το ερμηνευτικό σχήμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία περιλαμβάνεται στο μανιφέστο του «Ευρασιανισμού» του συμβούλου της Κρατικής Δούμας, καθηγητή Αλεξάντερ Ντούγκιν.

Β.Καρακωστάνογλου:Οι προεκτάσεις της Ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία,σε Διεθνές Δίκαιο, ΑΟΖ,Γεω/ικά(Βίντεο)


Ο μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου , που έχει συγγράψει τη μοναδική στην Ελλάδα επιστημονική μονογραφία για την ΑΟΖ 600 σελίδων, μίλησε σήμερα στον 98.4 για τις προεκτάσεις από την Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, αναφορικά με το Διεθνές Δίκαιο, το δίπολο παγκοσμιοποίηση- εθνικά κράτη , την ΑΟΖ, αλλά και τις μεγάλες Γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται.

Καλεντερίδης: Η Τουρκία μας δουλεύει ψιλό γαζί(Βίντεο)

 

Καλεντερίδης: Η Τουρκία μας δουλεύει ψιλό γαζί.

Κωνσταντινούπολη: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ιμπραήμ Καλίν με την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ ΗΠΑ

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν αποχώρησε από το Γραφείο Εργασίας του Ντολμάμπαχτσε μετά από συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο Τύπου της  τουρκικής Προεδρίας, πρέσβη Ιμπραήμ Καλίν, σημειώνει η cnnturk.

Η Γουέντι Σέρμαν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία, την Ισπανία, το Μαρόκο, την Αλγερία και την Αίγυπτο μεταξύ 4 και 11 Μαρτίου. 

Η Αμερικανίδα υφυπουργός εισήλθε στο γραφείο εργασίας του Dolmabahçe στις 19.32 για να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο του προέδρου.

Αποκάλυψη: Ο Ερντογάν προωθεί συμφωνία με το Ιράν στις ΗΠΑ!

Πίσω από την συζήτηση για άρση των κυρώσεων, κρύβεται η Τουρκία!

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε αποκαλύψει την συζήτηση που γινόταν στις ΗΠΑ, προκειμένου να σταματήσουν οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, για το πυρηνικό το πρόγραμμα. Μία από αυτές, ήταν η έξοδος του από το σύστημα swift.

Η συζήτηση αυτή γινόταν προκειμένου το ιρανικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να αντικαταστήσουν το ρώσικο, ώστε οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, να μην έχουν μεγάλες συνέπειες για την Ευρώπη.

Γιατί η Κίνα παραμένει στο πλευρό της Ρωσίας

Πλάμεν Τόντσεφ 

Στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, η Κίνα και η Ρωσία εξέδωσαν μια μακροσκελέστατη κοινή δήλωση για την «άνευ ορίων» συνεργασία μεταξύ τους. Πρόκειται για μανιφέστο οραματικού χαρακτήρα, στο οποίο λίγο-πολύ σκιαγραφείται μια κοινή κοσμοθεωρία και μια νέα τάξη πραγμάτων στα μέτρα του σινορωσικού διδύμου. Ωστόσο, ακριβώς είκοσι μέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου, τα άρματα μάχης του Πούτιν εισέβαλαν στην Ουκρανία, φέρνοντας το Πεκίνο σε πολύ δύσκολη θέση. Κι ενώ διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, η Κίνα κάνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να περιορίσει τη ζημιά που υφίσταται η διεθνής εικόνα της και, ταυτόχρονα, να μεγιστοποιήσει τα οφέλη που μπορεί να αντλήσει απ’αυτήν την κρίση.

Ὁ Ἐρντογάν δέν ἐπιβάλλει κυρώσεις, ἀλλά τό «ἑνωμένο» ΝΑΤΟ σιωπᾶ!

Θά θέσει ἡ ἑλληνική Κυβέρνησις τό ζήτημα στόν κ. Στόλτενμπεργκ;

ΟΤΑΝ πρίν ἀπό μερικές ἡμέρες ἡ Τουρκία ἀνεκοίνωνε μέ μεγάλη καθυστέρηση ὅτι θά ἐφαρμόσει τήν Συνθήκη τοῦ Μοντραί, δηλαδή τήν ἀπαγόρευση διελεύσεως πολεμικῶν πλοίων ἀπό τά Στενά τοῦ Βοσπόρου, κάποιοι ἀδαεῖς πίστεψαν ὅτι ὁ Ἐρντογάν κάνει ἕνα βῆμα πρός τήν Δύση. Φυσικά κάτι τέτοιο δέν ὑφίσταται, καθώς ἐπρόκειτο γιά μία ἀκόμη σταθμισμένη κίνηση, δεδομένου ὅτι ἡ ἀπαγόρευσις ἀφορᾶ ἐκτός ἀπό τά ρωσσικά καί τά νατοϊκά πλοῖα. Λίγες ὧρες μετά, ὁ Ταγίπ Ἐρντογάν, ἐν μέσῳ τῶν γνωστῶν παραπόνων γιατί ἡ ΕΕ δέν κάνει ἀποδεκτή τήν ἔνταξη τῆς χώρας του στήν εὐρωπαϊκή οἰκογένεια, ἀνεκοίνωνε ὅτι δέν πρόκειται νά ἐπιβάλει κυρώσεις στήν Ρωσσία, παρ’ ὅτι ἀποτελεῖ ἀπόφαση τῆς

«Πετάμε ρωσικά όπλα και εγκαταλείπουμε ομογενείς στους Ρώσους»;

Παρακολούθησα, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τη  συνέντευξη και στην ουσία διάγγελμα, γιατί περί αυτού επρόκειτο κατά την ταπεινή προσωπική μου γνώμη, του κ. πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και , θέλω να καταθέσω κάποιες ΤΕΛΕΙΩΣ προσωπικές παρατηρήσεις, σκέψεις, απόψεις, συμπεράσματα…

Γράφει οΑντώνης Τζαμπάζης
Ταξίαρχος εα
 
Είναι ολοφάνερο ΠΙΑ, ότι “Ανήκομεν εις την Δύσιν” ψυχή τε και σώματι κι οπλισμώ κι εξοπλισμώ!

Παντελής Σαββίδης: Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ πήρατε υποσχέσεις;

Θα επιμείνω στην λανθασμένη συμπεριφορά σας στον χειρισμό της κρίσης. Είναι επικίνδυνη για την χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα και είναι υποχρέωση όλων μας να σας το επισημάνουμε.

1.-Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα. Δεν μπορεί τα κράτη, σήμερα, να λύνουν τις διαφορές τους με πόλεμο. Μπορεί, η εισβολή, να οδηγήσει την ανθρωπότητα και σε πυρηνική καταστροφή. Είμαστε εναντίον της εισβολής απόλυτα, χωρίς κανέναν αστερίσκο. Είμαστε εναντίον και του κ. Πούτιν και της ηγετικής ομάδας που τον περιβάλει. Να αγωνισθούμε απο την πλευρά της διεθνούς κοινής γνώμης και εμείς να αποτύχει η ιμπεριαλιστική πολιτική του, να αποτύχει η εισβολή, να αποσυρθούν τα στρατεύματα και να φύγει απο την εξουσία ο κ. Πούτιν. Είναι επικίνδυνος.

Αν είχαμε νέο Τσέρνομπιλ τι θα έκαναν οι Δυτικοί; Θα κάθονταν στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον απολαμβάνοντας το θέαμα; Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει μία πολύ σοβαρή κουβέντα (ξεκίνησε στις 9.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), με τον πρόεδρο της Φινλανδίας. Αναμένεται ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα θυμώσουν πολύ τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ενημέρωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την αμυντική συνεργασία των δύο χωρώνς, η οποία είναι πολύ ισχυρή και πλαισιώνεται από την στενή συνεργασία της Φινλανδίας με το ΝΑΤΟ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα θα ήθελε να μετατρέψει τη Φινλανδία σε μία Ουκρανία. Και για να μην παρεξηγηθώ, επιθυμεί μία άβουλη χώρα που δεν θα αποτελεί απειλή για τη Ρωσία.

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Αλληλοκατηγορίες Ουκρανίας - Ρωσίας για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη. Σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από το Κίεβο. 

Ένα καρέ που συνοψίζει τη φρίκη του πολέμου

Ουκρανοί συνωστίζονται κάτω από μια κατεστραμμένη γέφυρα καθώς προσπαθούν να φύγουν διασχίζοντας τον ποταμό Ιρπιν στα περίχωρα του Κιέβου.

                                                           

                                                                 Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: