Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Το Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη

Ο διπλωμάτης και ποιητής Γιώργος Σεφέρης υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ και συγκεκριμένα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στις 10 Δεκεμβρίου 1963, στην τελετή απονομής που έγινε στη Στοκχόλμη, παρέλαβε το επίζηλο βραβείο από τον βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο.
Από τη δεκαετία του ‘50 η ποίηση του Σεφέρη ήταν γνωστή και αναγνωρισμένη στο εξωτερικό. Το 1955 και το 1961 ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ. Δύο χρόνια αργότερα, οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν στην Αθήνα ότι θα ήταν αυτός ο νικητής. Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν το μεσημέρι της 24ης Οκτωβρίου, όταν έφθασε στην Αθήνα το τηλεγράφημα της Σουηδικής Ακαδημίας, που ανήγγειλε τη χαρμόσυνη είδηση.

«Οργώνουν» την Ελλάδα ελληνικά και αμερικανικά Apache – Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ – «Ζαλισμένη» η Άγκυρα

Έχουν «τρελαθεί» οι Αμερικανοί πιλότοι των AH-64 Apache με τις πολύ καλές συνθήκες στην χώρα μας μέσα στο Χειμώνα και για αυτό διεξάγουν συνεχείς ασκήσεις με τα ελληνικά πληρώματα στην ηπειρωτική χώρα.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες από τις τρέχουσες αεροπορικές επιχειρήσεις της Task Force Kronos του 6-17 Attack Recon Squadron, 4th CAB, τις οποίες δημοσίευσε στο προσωπικό του λογαριασμό και ο Αμερικανός πρέσβης στην χώρα μας.

Η Άγκυρα βάζει μπροστά τη δημιουργία ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα - Η προβλεπόμενη έκτασή της θα είναι περίπου 280 χιλιάδες εκτάρια

Τη δημιουργία μεγάλης ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα ξεκινά η Τουρκία και ήδη οι πρώτες τεχνικές εκθέσεις εστάλησαν στην Άγκυρα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Αϊντινλίκ», σύμφωνα με το sigmalive.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται παρά το γεγονός πως λίγους μήνες πριν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε διαψεύσει την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου, καθώς είχε πει πως «η Τουρκία είναι μια δρασκελιά» από το ψευδοκράτος.
Σύμφωνα με την «Αϊντινλίκ», το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό προέβη στις απαραίτητες πραγματογνωμοσύνες σχετικά με το μέρος, το κόστος κατασκευής της βάσης, τις υπόγειες ανάγκες υποδομής και τις υπόλοιπες συνθήκες και μόλις ολοκλήρωσε την έκθεσή του την έστειλε στην Άγκυρα.

Το Brexit στο χάος μετά την απόφαση της Μέι για την ψηφοφορία - Αναταράξεις στη Μεγάλη Βρετανία, σε κίνδυνο το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανέβαλε την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της για το Brexit, βυθίζοντας στο χάος το σχέδιο της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού παραδέχθηκε πως υπέστη μεγάλη ήττα.
Η απόφαση της Τερέζας Μέι, την παραμονή της προγραμματισμένης ψηφοφορίας, ανοίγει τον δρόμο για μια σειρά πιθανών εκβάσεων, που κυμαίνονται από ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής εβδομάδες πριν από την έξοδο της Βρετανίας την 29η Μαρτίου έως τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.