Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

IIF: Προτείνει ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με νέα 30ετή

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Η παγκόσμια ένωση τραπεζών, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) έχει προτείνει την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2019 με νέα 30ετή ομόλογα, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιωτικός θα συνεισφέρει 17 δις ευρώ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ανέφερε σήμερα έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.
Η πρόταση του IIF είναι μία από τις πολλές που εξετάζουν οι ηγέτες της ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να καταλήξουν σε μια λύση για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, πέραν του πακέτου των 110 δις ευρώ που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ πέρυσι.

Το EFSF ενισχύεται και το selective default έρχεται - Υποχωρούν τα spreads στις 1343 μ.β. και τα CDS 2300 μ.β. – Τραπεζικό άλμα στο ΧΑ, κινήσεις από Goldman, Citi, HSBC,Deutsche...

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd8) Το EFSF θα διαδραματίζει κύριο ρόλο στην ελληνική κρίση χρέους θα παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά και θα στηρίζει τις τράπεζες κεφαλαιακά  με 25 δις ευρώ όπως έχει διαρρεύσει ή θα παράσχει εγγυήσεις,  ωστόσο το  selective default έρχεται και πλέον η αγορά προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος. Φαίνεται ότι και η ΕΚΤ έχει αποδειχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπό την αίρεση βεβαίως ότι το EFSF θα λειτουργήσει ως εγγυητής μιας διαδικασίας που θα διασφαλίσει την σταθερότητα των τραπεζών και των οικονομιών.

Τι σημαίνει για τις τράπεζες και τους καταθέτες «επιλεκτική χρεοκοπία»

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ώστε στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι αν οι πιστωτές της χώρας μας υποστούν απώλειες θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». «Το Βήμα» συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες για το τι θα σημαίνει για τις τράπεζες και τις καταθέσεις η εξέλιξη αυτή.

Δραματικό παρασκήνιο και πιέσεις σε Ελλάδα για τη λύση

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=135546

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 14.30 η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία ξεκίνησε με το γεύμα εργασίας και με φόντο τη συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί – Τρισέ η οποία, όπως πρώτο μετέδωσε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα το protothema.gr, επιτεύχθηκε στο Βερολίνο έπειτα από μαραθώνιες συζητήσεις.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας  μίνι – ουσιαστικά – Συνόδου με τη συμμετοχή των Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι, Τρισέ, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Λαγκάρντ! Προφανώς, στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής εξηγήθηκαν στον Έλληνα πρωθυπουργό οι λεπτομέρειες της προωθούμενης λύσης η οποία, καθώς περιλαμβάνει συμμετοχή ιδιωτών, οδηγεί πιθανότατα στην υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) από τους οίκους αξιολόγησης.

Το σχέδιο για την Ελλάδα - Το κείμενο που μοιράστηκε στη σύνοδο κορυφής

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/66859.html

image

Η κρατική βοήθεια προς την Ελλάδα θα επεκταθεί για τουλάχιστον 15 χρόνια, σύμφωνα προσχέδιο της ανακοίνωσης της Ε.Ε. από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της συμφωνίας που μοιράστηκε σε όσους μετέχουν στη Σύνοδο.

Επίσης αναφέρεται ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF θα μειωθεί στο 3,5%, , κάνοντας λόγο για επέκταση του ρόλου του μηχανισμού.

Στο προσχέδιο περιγράφονται οι επιλογές που θα συζητηθούν, αναφορικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα περιλαμβάνει εγγυήσεις.

Κομβικός ο ρόλος του EFSF στην ελληνική κρίση, θα επαναγοράζει ομόλογα, θα εγγυάται ρευστότητα και κεφάλαια των τραπεζών - Νέο πακέτο με επιτόκιο 3,5% και εμπλοκή ιδιωτών - Έρχεται το selective default

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd9)Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει το EFSF για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους και τη σταθερότητα τόσο του ελληνικού όσο και του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, καθώς θα παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ενώ θα εμπλακεί στη διαδικασία επιμήκυνσης (roll over) των ελληνικών ομολόγων. Ακόμη παραμένει άγνωστο το ποσό που θα έχει στη διάθεση του το Ταμείο, αφού θα ενισχύσει κεφαλαιακά τις τράπεζες της ευρωζώνης και θα μπορεί να επεμβαίνει προληπτικά στην πιστή εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής των χωρών.

ΟΗΕ: η κλιματική αλλαγή απειλεί τη διεθνή ειρήνη

Σχόλιο ιστολογίου μας : Μια είδηση με φοβερές προεκτάσεις για όλους μας ,που θέλει να περάσει χωρίς να ακουμπήσει .......εμείς θα την καταγράψουμε και θα την μελετήσουμε εις βάθος !!!!
Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=81734&catID=5


Ο γενικός διευθυντής του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ, ο Ακίμ Στάινερ, προειδοποιεί ότι με την επιτάχυνση των κλιματικών αλλαγών, οι φυσικές καταστροφές οι οποίες θα αυξάνονται ραγδαία αποτελούν απειλή για τη διεθνή ασφάλεια.

Αν και η επιστήμη δεν έχει ακόμη κατανοήσει τα αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, "η αλλαγή του κλίματος αποτελεί πραγματικότητα" που αγγίζει όλους τους τομείς της κοινωνίας", δήλωσε ο Ακίμ Στάινερ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο γενικός διευθυντής του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ βασίσθηκε για την τοποθέτησή του στα στοιχεία της προβλεπόμενης αύξησης κατά 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του αιώνα και της ανόδου κατά ένα μέτρο του επιπέδου των θαλασσών.

Προετοιμαστείτε για selective default - Προσπαθεί να προεξοφλήσει θετικές ειδήσεις αλλά ακόμη διστάζει η αγορά – Υποχωρούν τα spreads στις 1343 μ.β. και τα CDS 2400 μ.β. – Άνευρη ανοδική αντίδραση στις τράπεζες

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd6) Το selective default έρχεται και πλέον η αγορά προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος. Φαίνεται ότι και η ΕΚΤ έχει αποδειχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπό την αίρεση βεβαίως ότι το EFSF θα λειτουργήσει ως εγγυητής μιας διαδικασίας που θα διασφαλίσει την σταθερότητα των τραπεζών και των οικονομιών.
Το ενδιαφέρον, όχι μόνο της Ελληνικής ή της Ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας  είναι στραμμένο στην σημερινή κρίσιμη σύνοδο κορυφής η οποία θα λάβει αποφάσεις για μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα της κρίσης χρέους.

Διάσωση, επιλεκτική χρεοκοπία και στο βάθος στάση πληρωμών (vids)

Από το ιστολόγιο http://www.cosmo.gr/Finance/Europe/333143.html

Επαναγορά ομολόγων, επιμήκυνση και χαμηλό επιτόκιο είναι τα τρία πράγματα που εν ολίγοις αποφάσισαν στην ολονύχτια συνάντηση τους, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί με την συνδρομή του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι δεν  αποκλείται μια "επιλεκτική χρεοκοπία". Την ίδια στιγμή, διπλωματική πηγή αναφέρει ότι σχέδιο διάσωσης προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και κινδυνεύει να συνεπάγεται "στάση πληρωμών".
Γνωστό έγινε πως εσπευσμένα μετέβησαν στις Βρυξέλλες ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος.

Συνάντηση Μέρκελ - Παπανδρέου - Σαρκοζί προσπαθούν να το πείσουν για επιλεκτική χρεωκοπία

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/66835.html

image

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή τριμερής συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες θα παρουσιάσουν σε όλες τις λεπτομέρειες τη γαλλογερμανική πρόταση στον κ. Παπανδρέου, από τον οποίο θα ζητήσουν τη σύμφωνη γνώμη του για την ολοκλήρωση της απόφασης, ανέφεραν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα.

Όλα παίζουν! - Παρόντες και οι τραπεζίτες

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/


Όλα παίζουν! - Παρόντες και οι τραπεζίτες
(upd) Η ΕΚΤ θα δέχεται ελληνικά ομόλογα που έχουν την στάμπα του selective default.
Η επιβολή τραπεζικού φόρου μπορεί να αποκλείστηκε, αλλά η επιλεκτική χρεοκοπία για την οποία εδώ και δεκαπέντε μέρες προετοιμάζει την κοινή γνώμη η κυβέρνηση, δεν αποκλείστηκε. Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, όσο και ολλανδικές πηγές, αλλά και πηγές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν αποκλείουν καθόλου την εξέλιξη αυτή. Τραπεζικές αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί, πείστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα ακόμα κι αν αυτά έχουν την “στάμπα' του selective default. Γερμανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το selective default στην Ελλάδα να συμβεί κατά την περίοδο που ο Μηχανισμός Στήριξης, ο EFSF θα χρηματοδοτήσει την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Επείγουσα κλήση στη Σύνοδο Κορυφής για Προβόπουλο – Ράπανο

Από το ιστολόγιο http://www.xrimanews.gr/

Οι ειδήσεις για τα τεκταινόμενα σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής δε σταματούν και μόλις τώρα πηγή του XrimaNews.gr ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μεταβούν στη Σύνοδο επειγόντως τόσο ο κύριος Προβόπουλους όσο και ο κύριος Ράπανος.
Τολμώντας να μεταφράσουμε αυτήν την φήμη, αν επιβεβαιωθεί, μπορούμε να πούμε ότι η συμβολή τους θα κρινόταν απαραίτητη κυρίως στην περίπτωση που η λύση που προτάθηκε αφορά σε επιλεκτική χρεοκοπία και στον αντίκτυπο που κάτι τέτοιο θα είχε στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
XrimaNews.gr 

Οι επικεφαλής του IIF και της BNP Paribas στις Βρυξέλλες

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/News.asp?id=1244437
Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, Baudouin Prot και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Charles Dallara θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο θέμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες θα συζητήσουν ένα μενού επιλογών για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Η εξεύρεση λύσης για την ελληνική κρίση χρέους είναι ζήτημα ανάγκης και οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις από τους αρχηγούς των κρατών, σημειώνουν.



Πηγή:www.capital.gr

Reuters: Η ΕΚΤ θα αποδεχόταν «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/


Πηγές στη γερμανική κυβέρνηση και σε τράπεζες υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα αποδεχόταν «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, σύμφωνα με το Reuters.
Επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, το πρακτορείο μεταδίδει ότι θα θεωρείτο «επιλεκτική χρεοκοπία» η περίπτωση που, για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χρησιμοποιείτο για να χρηματοδοτήσει την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Όλο το σχέδιο της συνόδου κορυφής για την Ελλάδα που περιλαμβάνει 4 πυλώνες – Νέο δάνειο, μείωση επιτοκίου στο 2,5%-3%, εμπλοκή ιδιωτών, επαναγορά, στήριξη τραπεζών και ανοικτό….το selective default

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr
     Τέσσερις βασικούς άξονες θα εμπεριέχει η πρόταση που τελικώς θα υιοθετηθεί στην σημερινή κρίσιμη σύνοδο κορυφής η οποία θα καθορίσει την τύχη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την σταθερότητα της Ευρώπης.

Με βάση ελληνικές πηγές χθες το βράδυ τόνιζαν στο www.bankingnews.gr τα εξής με βάση τις διεργασίες που έχουν συζητηθεί στο τραπέζι θα πέσουν οι εξής προτάσεις και πλέον είναι θέμα πολιτικής βούλησης να υιοθετηθούν.

Πρώτος πυλώνας
Θα χορηγηθεί νέο δάνειο που θα έχει εύρος μεταξύ 55 και 68 δις ευρώ το οποίο θα φέρει μια καινοτομία. Θα φέρει επιτόκιο 2,5% -3% σε σχέση με το 4,2% που είναι το υφιστάμενο. Η διάρκεια του νέου δανείου θα είναι 8ετής.

Συμφώνησαν Μέρκελ και Σαρκοζί

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=81650&catID=14

Σε θέση κοινής αποδοχής, μετά από πολύωρη συζήτηση που έληξε λίγες ώρες πριν από το ξημέρωμα, κατέληξαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας.

Η συμφωνία των δύο ηγετών βρήκε την αποδοχή και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τους συνάντησε εκτάκτως στο Βερολίνο, όπου και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Ωστόσο, κανείς εκ των τριών συνομιλητών δεν έδωσε την παραμικρή πληροφορία για το περιεχόμενο της συμφωνίας τους και η πληροφορία για την κατάληξη της συνομιλίας προήλθε από πηγή της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Προκρίνεται ο φόρος στις τράπεζες

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Δραματικές στιγμές για την Ευρώπη με φόντο το χρέος της Ελλάδας. Μέρκελ και Σαρκοζί συναντήθηκαν στο Βερολίνο, μία ημέρα πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, και με τη συνδρομή του Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος κλήθηκε στο δείπνο, έφθασαν σε συμφωνία την τελευταία στιγμή.

Που πάνε οι δόσεις του δανείου της Τρόικα; Περίπου 4,5 δις ευρώ από τα 12 δισ της 5ης δόσης πήγαν εσπευσμένα στις τράπεζες για να ενισχύσουν την ρευστότητα τους

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Αποκλειστικό. Η 5η δόση των 12 δις ευρώ που χορηγήθηκε στην Ελλάδα μέσα στον Ιούλιο με σχεδόν περιπετειώδη τρόπο κατέληξε στην αποπληρωμή δανείων, στην κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού ή στις τράπεζες;

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τραπεζικές μετοχές περίπου 4,5 δις ευρώ από την 5η δόση των 12 δις ευρώ δόθηκαν εν κρυπτώ και εκτάκτως στις ελληνικές τράπεζες ώστε να ενισχύσουν την ρευστότητα τους.
Το προηγούμενο διάστημα ορισμένες ελληνικές τράπεζες 4 με 5 όπως αναφέρουν πηγές κινδύνευσαν να βρεθούν σε αδιέξοδο όσον αφορά την ρευστότητα τους.
Μέσα σε αυτές τις τράπεζες περιλαμβάνονται και 2 μεγάλες και 3 μικρότερες τράπεζες οι οποίες λόγω της συνεχούς εκροής καταθέσεων η οποία φθάνει σε μηνιαία βάση τα 4 δις ευρώ αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητα.
Η ΤτΕ δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει το ELA τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας και πιθανότατα να μην τον χρειαστεί αν η λύση που θα προταθεί στην σύνοδο κορυφής είναι αποτελεσματική και εφαρμόσιμη.
Ωστόσο οι τράπεζες χρειάστηκαν πρόσφατα σημαντική ρευστότητα ώστε να καλύψουν βραχυχρόνιες ανάγκες τους. 

Παγκόσμια κρίση χρέους ή παγκόσμια απάτη;

Από το ιστολόγιο http://kostasxan.blogspot.com/2011/07/blog-post_1827.html


Η μεγαλύτερη ιδιωτική απάτη της ανθρώπινης ιστορίας. Ποιοι είναι οι μεγάλοι απατεώνες, που μετεξελίσσονται σε φονείς της ανθρωπότητας; Πώς η «αρρώστια» της οικονομίας απειλεί την Δημοκρατία και την ελευθερία των λαών;

Η Ελλάδα είναι εδώ: Συμβόλαια 25 εκατ. δολ. για τεχνολογίες αιχμής!

Από το ιστολόγιο http://www.defencenet.gr/
H Ελλάδα που ανθίσταται, η Ελλάδα που επιμένει, η Ελλάδα που νικά και μάλιστα στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας με συστήματα τεχνολογιών αιχμής: Τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιτυχίες της αμυντικής βιομηχανίας ηλεκτρο-οπτικών και μικροηλεκτρονικής τα τελευταία έτη, σημείωσε η ελληνική εταιρεία «ΘΕΩΝ Αισθητήρες» με την υπογραφή τριών εξαγωγικών συμφωνιών στον τομέα των ηλεκτρο-οπτικών και των αισθητήρων μικροηλεκτρονικής (MEMs), συνολικής αξίας 25 εκατ. δολαρίων ή 17.611.00 ευρώ! Είναι τα μεγαλύτερα συμβόλαια που έχει πετύχει ελληνική εταιρεία και μάλιστα για τεχνολογίες αιχμής ηλεκτρο-οπτικών τα τελευταία χρόνια. Στην κατηγορία γενικά των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αξιόλογα εξαγωγικά συμβόλαια είχε πετύχει μέχρι στιγμής μόνο η INTRACOM Defense. Για την ακρίβεια σε όλες τις κατηγορίες αμυντικών συστημάτων, με εξαίρεση την INTRACOM Defense και τώρα την «ΘΕΩΝ Αισθητήρες», σημαντικά εξαγωγικά συμβόλαια υψηλής οικονομικής αξίας, δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί, παρά τα καλά προϊόντα που έχουν να επιδείξουν ορισμένες από αυτές...