Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Προετοιμαστείτε για selective default - Προσπαθεί να προεξοφλήσει θετικές ειδήσεις αλλά ακόμη διστάζει η αγορά – Υποχωρούν τα spreads στις 1343 μ.β. και τα CDS 2400 μ.β. – Άνευρη ανοδική αντίδραση στις τράπεζες

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd6) Το selective default έρχεται και πλέον η αγορά προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος. Φαίνεται ότι και η ΕΚΤ έχει αποδειχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπό την αίρεση βεβαίως ότι το EFSF θα λειτουργήσει ως εγγυητής μιας διαδικασίας που θα διασφαλίσει την σταθερότητα των τραπεζών και των οικονομιών.
Το ενδιαφέρον, όχι μόνο της Ελληνικής ή της Ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας  είναι στραμμένο στην σημερινή κρίσιμη σύνοδο κορυφής η οποία θα λάβει αποφάσεις για μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα της κρίσης χρέους.

Προσδοκίες υπάρχουν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για μα σύνθετη λύση με 4 πυλώνες που θα περιλαμβάνει νέο δάνειο, rollover με συμμετοχή των ιδιωτών, επαναγορά χρέους με ενεργή εμπλοκή της ΕΚΤ και πιθανότατα selective default.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα βάλει πολύ άμεσα στην ζυγαριά από την μια πλευρά το νέο πακέτο λύσης και την αποτελεσματικότητα του και από την άλλη το βέβαιο πλέον selective default δηλαδή την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδος που θα είναι μεν βαθμολογική χρεοκοπία αλλά η ουσία είναι ότι μπορεί να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός…
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που ακόμη η αγορά δεν έχει κατασταλαγμένη εικόνα και θέση για τις παραμέτρους της νέας πρότασης λύσης για την Ελλάδα αντιδρά διστακτικά.
Το ΧΑ στο +0,6% στις 1195 μονάδες με τις τράπεζες να είναι θετικοί πρωταγωνιστές. Ωστόσο η ουσία είναι ότι η αγορά είναι επιφυλακτική  ξεκίνησε με κέρδη +1,7% και κινείται πιο διστακτικά ενώ και στη Ευρώπη ακόμη το χρηματιστηριακό κλίμα είναι θολό.
Από τις τραπεζικές μετοχές υπάρχει μια κινητικότητα με αξιόλογα κέρδη αλλά ακόμη χρειάζεται κάτι απτό συγκεκριμένο η αγορά ώστε να πάρει κατεύθυνση και να διαμορφώσει τάση.
Η Εθνική με κέρδη +4% στα 4,63 ευρώ και 4,42 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Η Alpha bank με κέρδη 1,8% στα 2,99 ευρώ και αποτίμηση 1,58 δις ευρώ.
H Attica bank και η Proton bank με κέρδη 5% και 6% εν μέσω πληροφοριών ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
H Eurobank με κέρδη 2,2% στα 2,7 ευρώ και αποτίμηση 1,47 δις ευρώ.
Στον εικοσάρη πλην τραπεζών ΕΕΕΚ και ΟΤΕ καταγράφουν οριακές απώλειες με την MIG να κερδίζει 4% στα 0,52 ευρώ.

Πτωτικά τα spreads σταθερά τα CDS

Η αγορά ομολόγων και όχι το χρηματιστήριο είναι ο πραγματικός καθρέπτης της οικονομίας.
Σήμερα ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής τα spreads έχουν υποχωρήσει στην Ελλάδα στις 1343 μονάδες βάσης από 1420 μονάδες βάσης χθες. Το χαμηλό ημέρας οι 1343 μονάδες βάσης.
Όμως τα CDS στην Ελλάδα επιδεικνύουν ακόμη αξιοσημείωτη σταθερότητα. Το ελληνικό 5ετές CDS στις 2400 μονάδες βάσης, της Πορτογαλίας 1095 μ.β. της Ιρλανδίας 1070 μ.β. της Ισπανίας 340 μ.β. και Ιταλίας 280 μονάδες βάσης.
Οι επενδυτές είναι μεν θετικότεροι στην αγορά ομολόγων αλλά ακόμη αποφεύγουν να πάρουν καθαρή θέση. Διστακτική ακόμη η αγορά αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της κρίσιμης συνόδου κορυφής.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου