Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Το EFSF ενισχύεται και το selective default έρχεται - Υποχωρούν τα spreads στις 1343 μ.β. και τα CDS 2300 μ.β. – Τραπεζικό άλμα στο ΧΑ, κινήσεις από Goldman, Citi, HSBC,Deutsche...

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd8) Το EFSF θα διαδραματίζει κύριο ρόλο στην ελληνική κρίση χρέους θα παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά και θα στηρίζει τις τράπεζες κεφαλαιακά  με 25 δις ευρώ όπως έχει διαρρεύσει ή θα παράσχει εγγυήσεις,  ωστόσο το  selective default έρχεται και πλέον η αγορά προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος. Φαίνεται ότι και η ΕΚΤ έχει αποδειχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπό την αίρεση βεβαίως ότι το EFSF θα λειτουργήσει ως εγγυητής μιας διαδικασίας που θα διασφαλίσει την σταθερότητα των τραπεζών και των οικονομιών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα βάλει πολύ άμεσα στην ζυγαριά από την μια πλευρά το νέο πακέτο λύσης και την αποτελεσματικότητα του και από την άλλη το βέβαιο πλέον selective default δηλαδή την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδος που θα είναι μεν βαθμολογική χρεοκοπία αλλά η ουσία είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αστάθμητες παρανέργειες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που ακόμη η αγορά δεν έχει κατασταλαγμένη εικόνα και θέση για την επόμενη μέρα με βάση την προτεινόμενη λύση για την Ελλάδα αντιδρά θετικά καθώς υπερισχύει ότι κάθε βοήθεια είναι για καλό.
Το ΧΑ στο +2,5% στις 1214 μονάδες με τις τράπεζες να είναι θετικοί πρωταγωνιστές.
Από τις τραπεζικές μετοχές υπάρχει μια κινητικότητα με αξιόλογα κέρδη αλλά ακόμη χρειάζεται κάτι απτό συγκεκριμένο η αγορά ώστε να πάρει κατεύθυνση και να διαμορφώσει τάση.
Η Εθνική με κέρδη +8,2% στα 4,80 ευρώ και 4,58 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Η Alpha bank με κέρδη 5,4% στα 3,06 ευρώ και αποτίμηση 1,63 δις ευρώ.
H Attica bank και η Proton bank με κέρδη 8% και 8,5% εν μέσω πληροφοριών ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται για deal.
H Eurobank με κέρδη 5,6% στα 2,79 ευρώ και αποτίμηση 1,54 δις ευρώ.
Η ΑΤΕ με κέρδη +8,9% στα 0,63 ευρώ και αποτίμηση 798 εκατ ευρώ.
Στον εικοσάρη πλην τραπεζών ΕΕΕΚ και ΟΤΕ καταγράφουν οριακές απώλειες με την MIG να κερδίζει 6% στα 0,53 ευρώ.
Από τους ξένους είναι αξιοσημείωτες οι κινήσεις των ξένων κατά βάση αγοραστές  ωστόσο δεν είναι μεγάλης κλίμακας.
Στην Εθνική κίνηση με αγορές και πωλήσεις η Goldman Sachs με 700 χιλ μετοχές, 300 χιλ αγορά η Credit Suisse, 170 χιλ η Deutsche bank και 130 χιλ η Citigroup.
Στην Alpha bank 580 χιλ αγορά από HSBC, 90 χιλ από την Deutsche bank και 50 χιλ από την Bank of America.
Στην Eurobank 100 χιλ μετοχές η Citigroup και 50 χιλ η Deutsche bank.
Στην Πειραιώς 180 χιλ μετοχές από Deutsche bank 160 χιλ από Credit Suisse και 160 χιλ από Citigroup.

Πτωτικά τα spreads και τα CDS

Η αγορά ομολόγων και όχι το χρηματιστήριο είναι ο πραγματικός καθρέπτης της οικονομίας.
Σήμερα ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής τα spreads έχουν υποχωρήσει στην Ελλάδα στις 1343 μονάδες βάσης από 1420 μονάδες βάσης χθες. Το χαμηλό ημέρας οι 1343 μονάδες βάσης.
Αρχικά τα CDS επιδείκνυαν  αξιοσημείωτη σταθερότητα αλλά με τις πρώτες ανακοινώσεις του σχεδίου στήριξης το  ελληνικό 5ετές CDS στις 2300 μονάδες βάσης, από 2700  της Πορτογαλίας 1045 μ.β. της Ιρλανδίας 1020 μ.β. της Ισπανίας 310 μ.β. και Ιταλίας 260 μονάδες βάσης.
Οι επενδυτές είναι μεν θετικότεροι στην αγορά ομολόγων αλλά ακόμη αποφεύγουν να πάρουν καθαρή θέση. Διστακτική ακόμη η αγορά αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της κρίσιμης συνόδου κορυφής.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου