Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

IIF: Προτείνει ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με νέα 30ετή

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Η παγκόσμια ένωση τραπεζών, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) έχει προτείνει την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2019 με νέα 30ετή ομόλογα, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιωτικός θα συνεισφέρει 17 δις ευρώ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ανέφερε σήμερα έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.
Η πρόταση του IIF είναι μία από τις πολλές που εξετάζουν οι ηγέτες της ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να καταλήξουν σε μια λύση για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, πέραν του πακέτου των 110 δις ευρώ που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ πέρυσι.



Το έγγραφο από την ευρωζώνη, με ημερομηνία 20 Ιουλίου, ανέφερε ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι τα μέσα του 2014 ανέρχονται σε 173 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 28 δις θα προέλθουν από το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τα υπόλοιπα 57 δις από το πρώτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας. Έτσι, η ευρωζώνη, το ΔΝΤ και ο ιδιωτικός τομέας θα χρειαστεί να συνεισφέρουν τα υπόλοιπα 88 δις ευρώ.
Βάσει της πρότασης του IIF και με την υπόθεση ότι η συμμετοχή θα φτάσει στο 90%, η ανταλλαγή των ομολόγων με νέα 30ετούς διάρκειας θα μπορούσε να αφορά ομόλογα αξίας 135 δις ευρώ, αυξάνοντας την μέσο χρόνο λήξης των ομολόγων στα 19,78 έτη από τα 6,87 σήμερα.
Άμεση ανταλλαγή ομολόγων
Η πρόταση του IIF προβλέπει άμεση ανταλλαγή ομολόγων αξίας 45 δις ευρώ σε τιμή par, ανταλλαγή ομολόγων άλλων 45 δις με έκπτωση 10% και ανταλλαγή επιπλέον ομολόγων όταν αυτά λήξουν αξίας 45 δις.
Η ανταλλαγή ομολόγων θα συνδυαστεί με επαναγορά χρέους, όπου η ευρωζώνη, το ΔNT και πιθανόν και τρίτες χώρες με πλεονάσματα θα συνεισφέρουν 30 δις ευρώ.
«Η παράταση της διάρκειας των υφιστάμενων ομολόγων προτείνεται να γίνει με αντάλλαγμα πιστωτικές εξασφαλίσεις από τους δημόσιους φορείς, όπου το συνολικό κεφάλαιο των νέων ομολόγων που θα ανταλλαγούν ή θα δεσμευθούν στο πλαίσιο της πρότασης θα έχει την εγγύηση ομολόγων αξιολόγησης AAA με μηδενικό τοκομερίδιο», ανέφερε το έγγραφο.
Η Κομισιόν υπολογίζει τις εξασφαλίσεις στα 30,4 δις ευρώ με άλλα 5 δις να προέρχονται από την συμμετοχή της ευρωζώνης στην επαναγορά χρέους.
Συμμετοχή ιδιωτικού τομέα
Αυτό σημαίνει ότι η καθαρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αγγίξει τα 17 δις ευρώ περίπου, με 71 δις να προέρχονται από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σύμφωνα με το έγγραφο.
«Αυτή η επιλογή οδηγεί σχεδόν βέβαια την Ελλάδα στην "επιλεκτική χρεωκοπία" και για αυτό το λόγο θα απαιτεί έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος», ανέφερε το έγγραφο.
Το κόστος ενός τέτοιου μηχανισμού θα ανέρχεται μάλλον στα 25 με 35 δις ευρώ, αλλά θα χρειαστεί μόνο για το διάστημα που η χώρα θα παραμείνει στην βαθμίδα της "επιλεκτικής χρεωκοπίας".
Το συνολικό ποσό για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται στα 25 δις ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο, υπερβαίνονται κατά 15 δις τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει ήδη συσταθεί σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών.
Newscode με πηγές Reuters 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου