Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Γ. Παπανδρέου - Ανάσα ασφάλειας και σιγουριάς 109 δισ. ευρώ το νέο πακέτο

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/66901.html
image

Ένα «μεγαλεπήβολο πακέτο» 109 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών μόνο για την Ελλάδα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από κοινού με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να στηρίξει το ευρώ, αλλά και να δημιουργήσει αναχώματα σε τυχόν νέες κρίσεις.


Ο Βαν Ρομπάι αναγνώρισε ότι η κρίση είχε φτάσει στο «παρά πέντε» και ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μεταδοθεί η κρίση και σε άλλες χώρες και τόνισε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί. Συμπλήρωσε ότι σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι εθελούσια ενώ παράλληλα σημείωσε ότι και ο ευρωμηχανισμός για τη νομισματική σταθερότητα θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά.

Καταλήγοντας ο Χέρμαν βαν Ρομπάι άφησε να εννοηθεί ότι γη ΕΕ θα εξετάσει τρόπους υποβάθμισης του ρόλου των διεθνών οίκων αξιολόγησης στις διαδικασίες υιοθέτησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έκανε λόγο για ένα «μεγαλεπήβολο πακέτο» στην περίπτωση της Ελλάδας, το οποίο θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πρωί της Παρασκευής. Υπογράμμισε για πρώτη φορά λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις, επί των οποίων μάλιστα συμφωνούν τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και οι πολιτικές ηγεσίες.

Οι βασικές πτυχές του πακέτου αφορούν:

- στη μείωση των επιτοκίων
- στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων
- στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, μόνο στην περίπτωση της Ελλάδος
- η ανάκαμψη της ανάπτυξης της Ελλάδας μέσω ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ»
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που ανακοινώθηκαν έχουν έως εξής:

Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 109 δισ. ευρώ με την συμμετοχή των ιδιωτών να φτάνει στα 37 δισ. ευρώ.

Τα νέα δάνεια που θα παρέχει το ταμείο στήριξης EFSF θα έχουν διάρκεια από τουλάχιστον 15 έτη έως το ανώτερο 30 έτη.

Τα 30 δισ. ευρώ θα έρθουν λογικά από αποκρατικοποιήσεις και τα υπόλοιπα από νέο δανεισμό της ΕΕ με την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το επιτόκιο θα είναι της τάξης του 3,5%.

Το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου του δανείου της Ελλάδας θα είναι 30 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Η συμμετοχή των ιδιωτών την περίοδο 2011-2020 αναμένεται να ανέλθει στα 135 δισ. ευρώ σε εθελοντική βάση προκειμένου να μη θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης.

To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Γίνεται άμεσα μείωση κατά 12% του χρέους μας, δηλαδή 26,1 δισ. ευρώ, μόνο με χρήματα των εταίρων μας. Αυτό μπορεί να μεγαλώσει στη συνέχεια με επαναγορά τμημάτων του χρέους από ιδιώτες, ακόμη και με κινεζικά κεφάλαια που μπορεί να αναζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα πρώτα 5 χρόνια μέχρι το 2016 θα έχουμε μικρότερα επιτόκια στην αποπληρωμή του δανεισμού μας. Δηλαδή στο -1% επί του τριπλάσιου ποσού και επαναδιαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να χαμηλώσουν περαιτέρω τα επιτόκια.


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα και ένα πακέτο αποφάσεων που δημιουργούν ένα βιώσιμο μονοπάτι για την Ελλάδα.

«Οι Έλληνες είναι ένας περήφανος λαός, είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί. Το μόνο που ζητάμε είναι το δικαίωμα να κάνουμε βασικές, βαθιές αλλαγές στη χώρα μας και δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα των αλλαγών, να κάνουμε τη χώρα μας δίκαιη», δήλωσε.

Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την απόφαση για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα υποστηρίζεται τεχνικά από την Κομισιόν και τόνισε ότι «δημιουργείται ένα αξιόπιστο μονοπάτι και ένα αξιόπιστο χρέος για την Ελλάδα» Σημείωσε επίσης ότι ελαφρύνεται το βάρος του ελληνικού λαού, ο οποίος, όπως είπε, είναι υπερήφανος, δημιουργικός και εργατικός.

Μίλησε για ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η απόφαση που ελήφθη δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα, είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στη στήριξη του τραπεζικού τομέα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα.

Οι αποφάσεις αυτές, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είνια μία ευρωπαϊκή επιτυχία, ένα ευρωπαϊκό πακέτο, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, είναι μία ευρωπαϊκή απάντηση για ολόκληρη την Ευρώπη. Καταλαβαίνουμε τις δυνατότητες που έχουμε και ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου