Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΗΠΑ: Σχέδια για πιθανή στάση πληρωμών Καμία συμφωνία στον ορίζοντα για το χρέος

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2021837

Με τις ΗΠΑ να πλησιάζουν ακόμη πιο κοντά σε μία πιθανή στάση πληρωμών του χρέους τους και χωρίς καμία συμφωνία ακόμη στον ορίζοντα, η Φέντεραλ Ριζέρβ αρχίζει να προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό τη μόνιμη απειλή των οίκων αξιολόγησης.
Ο Τσαρλς Πλόσερ, διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφεια, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η Fed βρίσκεται σε στενή επαφή με το υπουργείο Οικονομικών, τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να καταστρώσει σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει, στην περίπτωση που η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη στερέψει από ρευστό στις 2 Αυγούστου.
Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης πιστεύει ότι το σχέδιο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και το Κογκρέσο θα καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ και έτσι θα αποφευχθεί το χειρότερο.



O συνάδελφός του, Τσαρλς Εβανς, διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σικάγου, προειδοποίησε ότι πιθανή αποτυχία συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed σε αύξηση των επιτοκίων και σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, κάτι που θα έπληττε την αμερικανική οικονομία.
Την ίδια στιγμή, υπό τις αυξανόμενες πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών, ο Λευκός Οίκος σηματοδότησε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει ακόμη και μία βραχυπρόθεσμη αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους για «λίγες ημέρες», στην περίπτωση που οι διαμορφωτές πολιτικής συμφωνήσουν σε μία ευρεία συμφωνία μείωσης του ελλείμματος, αλλά θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για την προωθήσουν.
Η κίνηση αυτή, που σηματοδοτεί στροφή από την προηγούμενη θέση του κ. Ομπάμα, υποδηλώνει πόσο δύσκολη είναι η πολιτική πραγματικότητα, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Τζέι Κάρνι, επεσήμανε σε γραπτή δήλωσή του ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα δεχόταν μία βραχυπρόθεσμη λύση, εάν επιτευχθεί συμφωνία θα αλλά χρειαστεί επιπλέον χρόνος για την επεξεργασία του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός, Τζον Μπένερ, τόνισε χθες ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει μία συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί επικείμενη στάση πληρωμών που θα περιελάμβανε φορολογικές αυξήσεις.
Προειδοποίηση
Η Standard & Poor's επανέλαβε, χθες, ότι υπάρχει 50% πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ εντός τριών μηνών, ακόμη και τον Αύγουστο, ενώ διαπιστώνει πραγματικό κίνδυνο τα μελλοντικά κυβερνητικά ελλείμματα των ΗΠΑ να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν στους στόχους που έχουν τεθεί.
Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού, αλλά δεν γίνει κάτι ουσιαστικό από πλευράς μείωσης του ελλείμματος, τότε οι ΗΠΑ ενδεχομένως να δουν την κορυφαία τους αξιολόγηση, ΑΑΑ, να υποβαθμίζεται, προειδοποίησε ο οίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου