Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νορβηγία (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Σχόλιο ιστολογίου μας : Κατά άλλα οι δικοί μας (???) θέλουν να τους φτιάξουν και τέμενος (φιδοφωλιά)!!!!
Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=15837

Ανανέωση (22:08): Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press αυτόπτης και της Νορβηγικής κρατικής τηλεόρασης, μάρτυρας από τη νήσο Ούτογιε ανέφερε ότι στο χώρο της κατασκήνωσης υπάρχουν 20 – 25 πτώματα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά των αρχών για το σύνολο των θυμάτων.
Οι New York Times αναφέρουν ότι ο ένοπλος πήγε στην περιοχή μετά την έκρηξη στο Όσλο, λέγοντας ότι είναι εκεί για να διεξάγει έλεγχο εν όψει των όσων συνέβησαν στην πρωτεύουσα!
——————-
Μεγάλης ισχύος έκρηξη σημειώθηκε σε κυβερνητικό κτήριο στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας Όσλο. Επτά άτομα σκοτώθηκαν, δύο επιπλέον τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται συνολικά στους 100. Στη συνέχεια άγνωστος άνοιξε πυρ σε συνάντηση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στη νήσο Ούτογιε, σκοτώνοντας άλλα τέσσερα άτομα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, έχει καταφύγει σε μυστική τοποθεσία, απ’ όπου έχει κάνει δηλώσεις για να καθησυχάσει τους πολίτες.



Η έκρηξη έγινε σε κυβερνητικό κτήριο στο οποίο εργάζεται και ο πρωθυπουργός της χώρας. Η ισχύς ήταν τόσο μεγάλη που υπήρξαν καταστροφές και σε άλλες κτήρια, ακόμα και πέντε τετράγωνα μακρυά. Για το λόγο αυτό εκκενώθηκαν πέρα από τα κτήρια και οι διάφοροι σταθμοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Στην πόλη αναπτύχθηκαν και στρατιωτικές δυνάμεις.

Στην κατασκήνωση νεολαίας υπάρχουν 700 άτομα και αρκετή ώρα αργότερα δεν επιτρεπόταν στα ασθενοφόρα να πλησιάσουν το χώρο, καθώς ο ένοπλος, ο οποίος ήταν ντυμένος ως αστυνομικός, συνέχιζε να πυροβολεί. Όπως ανέφεραν στο twitter νέοι από την περιοχή του συμβάντος και επιβεβαιώθηκε από τα ΜΜΕ, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν και συνέλαβαν τον ένοπλο, ο οποίος φυσιογνωμικά φαίνεται ότι είναι Νορβηγος (1,85-1,90 ύψος και ξανθά μαλλιά).
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, μια άγνωστη οργάνωση με την επωνυμία «Βοηθοί της Παγκόσμιας Τζιχάντ» απέστειλαν μήνυμα στο οποίο αναφέρουν ότι η ενέργειά είναι η αρχή της αντίδρασης κατά των νορβηγικών περιοδικών που δημοσίευσαν τα κοροϊδευτικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.
Οι πληροφορίες της νορβηγικής αστυνομίας στα ΜΜΕ αναφέρουν ότι μάλλον υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο γεγονότων, καθώς και τα δύο γεγονότα συνέβησαν την ίδια μέρα και είναι πολιτικής φύσης, κι επιπλέον απαιτούσαν μεγάλη και λεπτομερή οργάνωση.
Προς το παρόν θεωρούν ότι η επίθεση στο Όσλο έχει σχέση με μορφή αντιποίνων από ισλαμιστές, για την εμπλοκή της χώρας στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη και για τις παλαιότερες δημοσιεύσεις σκίτσων με τον προφήτη Μωάμεθ. Επίσης, σύμφωνα με γνώμες ειδικών ο χρόνος που μεσολάβησε από την ημέρα του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν μέχρι τη σημερινή επίθεση είναι αρκετή και «φυσιολογική» για τη διοργάνωση μιας τέτοιας επίθεσης. Η Νορβηγία θεωρείται σχετικά μαλακός στόχος, παρουσιάζει κάποιες «ευκολίες» λόγω της ύπαρξης μεγάλης μουσουλμανικής κοινότητας (στο Όσλο ζουν περί τους 150.000 μουσουλμάνους) και είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, δύο ακόμα γεγονότα είναι η πρόσφατη αναφορά του Ζαουαχίρι στη Νορβηγία, αλλά και οι απειλές μουσουλμάνου κληρικού που ζει στη Νορβηγία κι ο οποίος πρόκειται να απελαθεί, ότι αν εκδιωχθεί από τη χώρα θα υπάρξουν αντίποινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου