Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Έβαλε πλάτη η Ευρώπη...

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/


Έβαλε πλάτη η Ευρώπη...
Πακέτο μαμούθ με 109 δισ. ευρώ και 3,5% επιτόκιο
Η Ευρώπη φάνηκε ότι “ξύπνησε” από το λήθαργο που άφηνε την κρίση χρέους να γιγαντώνεται και να απειλεί ακόμη και τον πυρήνα της, και ρίχνοντας το γάντι στους οίκους αξιολόγησης παρουσίασε ένα περίπλοκο μεν αλλά σαφές για το σκοπό του σχέδιο στήριξης της Ελλάδας και των τραπεζών.
Το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 109 δις. ευρώ, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ θα φέρει επιτόκιο 3,5% χαμηλότερο σε σχέση με το 4,2% της τρέχουσας περιόδου.


Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας θα συνεισφέρουν σε μια νέα βοήθεια προς τη χώρα αυτή ύψους 135 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 30 χρόνια, δήλωσε χτες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη λήξη της συνόδου κορυφής της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες.
"Συνολικά, η προσπάθεια θα είναι 135 δισεκατομμύρια ευρώ σε 30 χρόνια" μόνο για τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε. "Ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετάσχει, με την εθελοντική μείωση των επιτοκίων και την επεκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων", επισήμανε.
"Λαμβάνουμε ισχυρά μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Nicolas Sarkozy. Και πρόσθεσε: "Το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου του δανείου της Ελλάδας θα είναι 30 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας".
Ο ίδιος προσέθεσε πως "το EFSF θα μπορεί να επεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων" ενώ έκανε λόγο για στήριξη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, καθώς πρέπει να προστατευθεί το ευρώ, που είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα της ΕΕ.
Επίσης ο πρόεδρος Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι "στη διάρκεια του καλοκαιριού θα βελτιωθεί το σύστημα της διακυβέρνησης, που αφορά το ευρώ".
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να κάνουν νέο δανεισμό της Ελλάδας συνολικού ύψους 158 δισ. ευρώ, "με τραπεζική στήριξη", τόνισε στις δηλώσεις του στο πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ άλλα 49 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ τις ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας.
Από αυτά τα 49 δισ. ευρώ, τα 37 δισ. ευρώ θα είναι "εθελοντική συνεισφορά" των ιδιωτικών πιστωτριών τραπεζών, ενώ "άλλα 12 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την εξαγορά του ελληνικού χρέους", διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι.
"Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: "Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές".
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χαιρέτισε και αυτός τις σημερινές αποφάσεις αλλά και το γεγονός ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα είναι εκούσια.
Δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες ως προς τις τοποθετήσεις των οίκων αξιολόγησης, σημείωσε ωστόσο ότι όποιες κι αν είναι αυτές οι αποφάσεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αποφασισμένα να δώσουν στην ΕΚΤ τις όποιες εγγυήσεις κριθούν αναγκαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου