Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου

Μετά την πτώση της Ακρόπολης (24 Μαΐου 1827) η Επανάσταση του '21 έπνεε τα λοίσθια. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα είχε κατασταλεί και μόνο στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου παρέμενε ζωντανή. Κι εκεί, όμως, απειλείτο από τον Ιμπραήμ, που σκόπευε να εκστρατεύσει κατά του Ναυπλίου και της Ύδρας.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή διπλωματία άλλαξε στάση και άρχισε να διάκειται ευμενώς προς την Επανάσταση. Συνέβαλε σε αυτό και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Γεώργιος Κάνινγκ, που έδωσε μια πιο φιλελεύθερη τροπή στην εξωτερική πολιτική της Γηραιάς Αλβιόνας. Έτσι, στις 24 Ιουνίου 1827 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που καθόριζε τα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Νέα Νavtex για το «Μπαρμπαρός» εξέδωσε η Τουρκία

Nέα Νavtex εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής η Τουρκία.

 Τo τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα διεξάγει νέο κύκλο εργασιών στην Μεσόγειο ,όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «Trt Haber».

Συγκεκριμένα, η Navtex αφορά σεισμικές έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στην Κυπριακή ΑΟΖ, από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 6 και 7. 

Αλλαγές στα ωράρια μπαρ και εστιατορίων – Πότε θα κλείνουν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας - Τα 4 επίπεδα ετοιμότητα ορίζουν διαφορετικές ώρες λειτουργίας στην εστίαση

Με την παρουσίαση του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, ο Νίκος Χάρδαλιας διατύπωσε και τις αλλαγές που υπάρχουν στα ωράρια των εστιατορίων και των μπαρ ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού.

Τα ωράρια πλέον θα ισχύουν και σε περιοχές, οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν ειδικά μέτρα, αλλά πλέον εντάσσονται στο πρώτο επίπεδο συναγερμού και συγκεκριμένα αυτό της ετοιμότητας.

Αναλυτικά τα ωράρια:

Τα «έχασε» ο Τσαβούσογλου απέναντι στον Κύπριο Πρέσβη στη Μπρατισλάβα – Το παραλήρημα και η αλήθεια

ε εμφανή αμηχανία βρέθηκε την Πέμπτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Φόρουμ για την Παγκόσμια Ασφάλεια (GLOBSEC) στην Μπρατισλάβα, όταν δέχτηκε ευθεία ερώτηση από τον πρέσβη της Κύπρου στη Σλοβακία, Νίκο Νικολάου, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας με τίτλο «Ο ρόλος της Τουρκίας στην Περιφερειακή και Παγκόσμια Ασφάλεια», με μοναδικό ομιλητή τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, όπου –όπως σας δείξαμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας– μεταξύ άλλων κράδαινε χάρτη της ελληνικής ΑΟΖ για να επιχειρηματολογήσει περί ελληνικού μαξιμαλισμού.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θεωρεί ότι αυτή καταλύθηκε το 1974.

Γιώργος Φίλης: “Η Τουρκία διεκδικεί λες και νίκησε την Ελλάδα σε πόλεμο…”

Καμία τύχη δεν πρόκειται να έχουν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας όποτε ξεκινήσουν καθώς σύμφωνα με τον διδάκτορα Γεωπολιτικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Φίλη, «η Τουρκία έχει ατζέντα λες και νίκησε την Ελλάδα στον πόλεμο» και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να την συζητήσει. Με την ημερομηνία για τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να παραμένει άγνωστη και τη γείτονα χώρα να συνεχίζει τις προκλήσεις ο δρόμος της συνεννόησης φαίνεται ότι παραμένει… «σκοτεινός».

ΤHΣ ΦΑΝΗΣ ΧΑΡΙΣΗ
ΠΗΓΗ: SPUTNIK

Η Τουρκία έμεινε για λίγες ημέρες αδρανής, αλλά πριν μερικές ώρες ο υδρογραφικός σταθμός της

Αιτίες απώλειας όρασης και τρόποι αντιμετώπισης

Του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

Από το  medlabgr

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) είναι μια ετήσια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα για την καλύτερη υγεία των ματιών και την προστασία της όρασης.

285 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης εκ των οποίων 39 εκατομμύρια άτομα έχουν χάσει τελείως την όρασή τους. Στο 80% των περιπτώσεων αυτών η απώλεια της όρασης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί