Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Η Μάχη της Δοϊράνης

Ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και βουλγαρικού στρατού στις 23 Ιουνίου 1913, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Αποτελεί συνέχεια της μάχης του Κιλκίς-Λαχανά και έληξε με περιφανή ελληνική νίκη.
Μετά την καθοριστικής σημασίας ήττα στο Κιλκίς-Λαχανά (19 - 21 Ιουνίου), οι βουλγαρικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν και οργάνωσαν την άμυνά τους στα υψώματα νότια της λίμνης Δοϊράνης πάνω στο χωριό Βλαντάγια (σήμερα Ακρίτας Κιλκίς). Τις αποτελούσαν 19 τάγματα πεζικού της 2ας, 3ης και 6ης Μεραρχίας, καθώς και το ανάλογο πυροβολικό. Το ελληνικό Στρατηγείο έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκκαθάριση όλης της περιοχής δυτικά του Στρυμόνα και νότια του Μπέλες από τις εχθρικές δυνάμεις και την απώθησή τους προς τα βορειοανατολικά, ώστε να επιτευχθεί επαφή με τους Σέρβους.

Στην τελική ευθεία το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης

Στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου, που θα ενισχύσει τη δυνατότητα του λιμενικού σώματος στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στην πάταξη της κάθε μορφής εγκληματικότητας αλλά και στον εντοπισμό πλοιαρίων  με πρόσφυγες και μετανάστες, προτού καν αναχωρήσουν από τα τουρκικά παράλια,  προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Πρόκειται για το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ), που θα αποτελέσει κυριολεκτικά  το άγρυπνο ηλεκτρονικό μάτι των θαλάσσιων χωρικών μας υδάτων, με τεράστιες δυνατότητες σε επίπεδο να μεταφέρει εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο από τα θαλάσσια πεδία των περιοχών του ανατολικού Αιγαίου, της Κρήτης και του Ιονίου.

Καταδίωξη σκάφους με αλλοδαπούς από το Λιμενικό στη Ρόδο

Ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε τρείς αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή αεροδρομίου Ρόδου, ακινητοποιήθηκε μετά από καταδίωξη περιπολικού σκάφους του λιμενικού σώματος.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού, ο χειριστής του σκάφους αρχικά δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και οπτικά σήματα του πληρώματος του περιπολικού και επιχείρησε να διαφύγει, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς.


Ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του.

Διαψεύδει τα περί συμφωνίας με την Τουρκία για ΑΟΖ ο Παλαιστίνιος πρέσβης - «Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο»

«Η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, ως εκ τούτου δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτή την αρχή» αναφέρει με γραπτή δήλωση του ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρβάν Τουμπασί, διαψεύδοντας τον συμπατριώτη του, επιτετραμμένο στην Άγκυρα ο οποίος μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Aydinlik δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία οριοθέτησης AOZ με την Τουρκία και να συνεργαστεί με την Άγκυρα σχετικά με τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο "Θεμιστοκλής" τρόμαξε τους Τούρκους: Σάλος στα τουρκικά ΜΜΕ για τη νέα κορβέτα του ΠΝ

Ο "Θεμιστοκλής" φαίνεται πως τρομάζει τους Τούρκους, καθώς μονοπωλεί στα τουρκικά αμυντικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ (ενδεικτικά εδώ και εδώ) η είδηση για την απόκτηση της νέας κορβέτας από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τουρκικά ΜΜΕ και σχετικοί λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για την κορβέτα που πρόκειται να εισέλθει στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού, όπως προκύπτει από σχετική συμφωνία με το Ισραήλ.