Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Βρέθηκε στην Ανταρκτική το θρυλικό ναυάγιο του «Endurance»(Βίντεο)

Το θρυλικό πλοίο του άγλλου εξερευνητή Έρνεστ Σάκλετον βρέθηκε σχεδόν άθικτο, 107 χρόνια μετά τη βύθισή του.

Οι επιστήμονες βρήκαν και βιντεοσκόπησαν ένα από τα μεγαλύτερα ανεξερεύνητα ναυάγια, 107 χρόνια μετά τη βύθισή του. Το Endurance, το χαμένο σκάφος του εξερευνητή της Ανταρκτικής Sir Ernest Shackleton, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο βυθό της θάλασσας Weddell.

Το πλοίο είχε συγκρουστεί με παγόβουνο και βυθίστηκε το 1915, αναγκάζοντας τον Sir Ernest Shackleton και τους άνδρες του να κάνουν μια εκπληκτική διαφυγή με τα πόδια και με μικρές βάρκες.

ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ, ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ: Πως η Δύση έβαλε το κάρο μπροστά από τον γάιδαρο… και το πληρώνει

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά λόγω της κρίσης στην Ουκρανία είναι ραγδαίες. Χθες ανεστάλη η διαπραγμάτευση του νικελίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Η αναστολή διαπραγμάτευσης οφείλεται στην ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής του μετάλλου. Το νικέλιο είναι ένα από τα κρίσιμα ορυκτά τα οποία είναι απαραίτητα στην πράσινη τεχνολογία. Σε γενικές γραμμές παρατηρείται σφοδρή αύξηση στις τιμές όλων των μετάλλων ως απόρροια της ουκρανικής κρίσης.

Στο σημείο αυτό ας επισημανθούν δύο πράγματα: Πρώτον, το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου

Τι έλεγε το BΒC για το φασιστικό τάγμα Αζόφ το 2017….(Βίντεο)

Όποιος : έχει μάτια¨ βλέπει τις ομοιότητες με τα 

τάγματα κρούσης των Ναζί…

Τώρα βέβαια κάποιοι τους θεωρούν ήρωες επειδή 

πολεμάνε τους ¨κακούς¨ Ρώσους…

Αυτό είναι κωμωδία όμως κι οχι ενημέρωση….

O πόλεμος στην Ουκρανία και οι αδυναμίες της άμυνας της Κύπρου

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Του ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ

Σήμερα η ημικατεχόμενη επί μισό αιώνα Κύπρος, συνεχίζει να υφίσταται την επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία έχει ώς τελικό στόχο τον έλεγχο όλης της νήσου και οι Έλληνες κάτοικοι του, διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο. Δυστυχώς η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) δεν βρίσκεται στο απαιτούμενο επίπεδο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που βρίσκεται σε εξέλιξη και η αιματοχυσία που ζωντανεύει τις εφιαλτικές μνήμες μας από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, ας ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά μας και να ενδυναμώσουμε επειγόντως την άμυνα μας. Να το πράξουμε στην ειρηνική περίοδο, πριν να ξεσπάσει πολεμική κρίση γιατί τότε θα είναι πολύ αργά.

Η κατοχική Τουρκία και η αυριανή συνάντηση στην Αττάλεια

ΟΙ υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντιμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα, θα συναντηθούν αύριο στην Αττάλεια της Τουρκίας. Αυτό ανακοινώθηκε και αναμένεται τούτο να επιβεβαιωθεί, κατά πόσο οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα καταφέρουν να ταξιδεύσουν μέχρι την τουρκική πόλη, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες, που διανύουμε. Αυτός είναι ο στόχος, να συναντηθούν. Η συνάντηση γίνεται με μεσολάβηση της Άγκυρας, που, ειρήσθω εν παρόδω, αναζητεί ρόλο στην κρίση αυτή. Έχει δε μεταδοθεί πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είναι ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, θέλει να παραστεί. «Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή.

Ουκρανική κρίση και η Ελλάδα: Επίκαιρα επιχειρήματα - αντεπιχειρήματα - Και πάλι σε δύσκολο σταυροδρόμι.

Ο Ερντογάν Tώρα και Eιρηνοποιός!

Της Μύρνας Νικολαΐδου

Και όμως για μια ακόμη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος βγήκε κερδισμένος. Και μάλιστα παρά την απείθεια του να ευθυγραμμιστεί τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με την ΕΕ. Η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα γίνει τελικά σε τουρκικό έδαφος και συγκεκριμένα στο φόρουμ της Αττάλειας την ερχόμενη Πέμπτη. Και πρόκειται αναμφισβήτητα για σημαντική επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας, που ουσιαστικά κάνει πράξη τον βασικό στόχο του Ερντογάν από την αρχή της διένεξης:

Robert Redeker: «Ζούμε μια ιστορική καμπή τόσο σημαντική όσο η 11η Σεπτεμβρίου 2001»

Του Alexandre Devecchio[2] από την lefigaro.fr

ΕΙΣΑΓΩΓΗ -Για τον φιλόσοφο Robert Redeker, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι, μαζί με την 11η Σεπτεμβρίου, το σημαντικότερο γεγονός αυτής της αρχής του 21ου αιώνα. Σηματοδοτεί, κατά τη γνώμη του, μια αλλαγή εποχής και προτύπου που θα οδηγήσει την Ευρώπη στην επανασύνδεση με την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής.

LE FIGARO. – Ως φιλόσοφος, πώς βλέπετε αυτόν τον πόλεμο; Πέρα από τις γεωπολιτικές συνέπειες, πώς θα μπορούσε να ταρακουνήσει τα φαντασιακά, τους συμβολισμούς, ακόμη και τις νοοτροπίες;

Τουρκία: Νυχτερινή επιδρομή της αστυνομίας σε 38 επαρχίες- συνελήφθησαν 101 Στρατιωτικοί

Διαδικασίες ταυτόχρονης σύλληψης και κράτησης φερόμενων ως μελών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν- FETÖ, ξεκίνησαν τη νύχτα στη Σμύρνη και σε 38 διαφορετικές επαρχίες, μαζί με το παράρτημα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Σμύρνης και την Επαρχιακή Διοίκηση Χωροφυλακής της Σμύρνης, σύμφωνα με τούρκικο δημοσίευμα.

 Η αστυνομική επιχείρηση έγινε κατόπιν εντολής της Γενικής Εισαγγελίας της Σμύρνης εναντίον 101 υπόπτων της FETÖ, μεταξύ των οποίων 1 Αντισυνταγματάρχης, 3 υποσμηναγοί, 2 υπολοχαγοί, 15 Κελευστών και 7 λοχίων, με τους οποίους διαπίστωσαν ότι είχαν επικοινωνήσει με την Οργάνωση μέσω τηλεφώνου. 

Εν μέσω ουκρανικής κρίσης: Το γεύμα της Κωνσταντινούπολης, οι ακραίες απαιτήσεις και το νέο τέλμα των Διερευνητικών

Νίκος Μελέτης

Σε μια ακόμη προσπάθεια αποκατάστασης ενός σταθερού και αξιόπιστου δίαυλου επικοινωνίας Αθήνας - Άγκυρας και βολιδοσκόπησης των προθέσεων του Τούρκου Προέδρου, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα στην προεδρική κατοικία της Κωνσταντινούπολης με τον Τούρκο ηγέτη την επόμενη Κυριακή.

Από τον περασμένο Ιούνιο όταν είχαν συναντηθεί και πάλι στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφραζε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα οδηγούσε σε «ήρεμα νερά στο Αιγαίο», κύλησε πολύ νερό και όχι μόνο δεν υπήρξε

BofA: Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία πλήττουν την Ευρώπη - Στα 150 δολ. το πετρέλαιο, σύσταση «underweight» για μετοχές

Βαρύ κόστος αναμένεται να υποστεί η Γηραιά Ήπειρος λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία...

Βαρύ κόστος αναμένεται να υποστεί η Eυρωζώνη λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική τράπεζα προβαίνει σε μια εφιαλτική πρόβλεψη για το πετρέλαιο, το οποίο «βλέπει» στα 150 δολ., ενώ δίνει αρνητική σύσταση για τις ευρωπαϊκές μετοχές («underweight»).

Σε κάθε περίπτωση, το να προσπαθήσει κανείς να προβλέψει τις επιπτώσεις μιας πιθανής ρωσικής

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν άλλαξε την απόφαση για το ρωσικό πετρέλαιο: Ποιά άλλη (απόφαση) ΔΕΝ θα τηρήσει; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν άλλαξε την απόφαση, που είχε λάβει, για να μην συμπεριλάβει στις αμερικανικές κυρώσεις το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Αναγκάστηκε να την αλλάξει από τους νομοθέτες των ΗΠΑ. Ανακοίνωσε την Τρίτη, σε ομιλία του προς τους Αμερικανούς πολίτες ότι επιβάλλει τις παραπάνω κυρώσεις στο πλαίσιο του στόχου να καταστήσει υπεύθυνη τη Ρωσία για τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Είναι εντυπωσιακή κίνηση αυτή διότι δείχνει και μία τάση να μην επιμένει σε θέσεις που υποστηρίζει

Η Δύση «πνίγει» τη Ρωσία που όμως μπορεί να αντιδράσει «καταδρομικά»! Β. Κοψαχείλης(Βίντεο)

ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θέλοντας να αποκόψουν την Ρωσία ακόμη περισσότερο από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Μόνο που  η δράση προκαλεί πάντα αντίδραση κι αυτό θα πρέπει να το μετρήσουν οι Δυτικοί.

Ο διεθνολόγος Βασίλης Κοψαχείλης από τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής είχε επισημάνει μια φράση από το πολεμικό μήνυμα Πούτιν: 

“Δεν πρόκειται να πλήξουμε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, όσο η Ρωσία αποτελεί μέρος αυτού”. 

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις από την 14η μέρα εισβολής

Τραγικές εικόνες έρχονται από τη Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με καταγγελίες των Ουκρανικών αρχών, οι Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο Παίδων. 

Σε νέο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για επιβολή απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, καθιστώντας υπεύθυνους τους συμμάχους για μία πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή. 

Επέμεινε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παραδοθεί. 

 Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Κώστας Γρίβας, Μεγάλη η ευθύνη του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι που οδηγηθήκαμε στην εισβολή(Βίντεο)

Τραβηγμένο από τα μαλλιά το σενάριο να επεκταθεί ο πόλεμος σε άλλες χώρες δηλώνει ο καθηγητής γεωστρατηγικής της Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας 

Ο καθηγητής τονίζει ότι ο αρχικός στόχος της Ρωσίας, που ήταν να επαναφέρει την Ουκρανία στην σφαίρα επιρροής της δεν πέτυχε. και με τους καθημερινούς βομβαρδισμούς δεν μπορεί να πετύχει άρα πιθανόν και οι δύο πλευρές να σκεφτούν το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού αν και φαίνεται να είμαστε μακριά ακόμα 

Γ. Καπόπουλος : Το αδιέξοδο στην Ουκρανία και η νέα Γεωπολιτική πόλωση(Βίντεο)

Ο αρθρογράφος και αναλυτής διεθνών γεγονότων, Γιώργος Καπόπουλος, μιλάει στον 98.4 για το πλήρες αδιέξοδο για λογικές αποκλιμάκωσης πλέον στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι η Ρωσία στο πεδίο μάλλον θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα, αλλά αναρωτώμενος πως θα μπορέσει μετά να κρατήσει μία ολόκληρη χώρα, την ώρα που δεν δίνει και πολλές πιθανότητες για συμφωνία εκεχειρίας κατά την συνάντηση στην Αττάλεια του Ρώσου και Ουκρανού ΥΠΕΞ. Η συνάντηση αυτή , είναι είπε, μια διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας,

πρόσκαιρης όμως κατανάλωσης, αφού και η ίδια καλείται να συνταχθεί πλήρως με το δυτικό μπλοκ στη νέα οξεία γεωπολιτική πόλωση, χωρίς να έχει άλλα περιθώρια τακτικής «επιτήδειου ουδέτερου».