Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Η τελευταία ομιλία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Στο «Χρονικόν» του, ο Γεώργιος Φραντζής περιέγραφε όλα τα γεγονότα της περιόδου μεταξύ 1413 και 1477, ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό, για μια από τις σημαντικότερες περιόδους στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Μεταξύ άλλων, δεν θα μπορούσε να λείπει μια λεπτομερέστατη αναφορά στην πολιορκία και άλωση της Κωνσταντινούπολης, το Μάιο του 1453. Από τις περιγραφές αυτές, αξίζει να σταθούμε στο βράδυ της 28ης Μαΐου, την παραμονή της άλωσης, όταν όλοι οι κάτοικοι της πόλης διέβλεπαν το επικείμενο τέλος, την ήττα.

Ὁ τελευταῖος Παλαιολόγος

Τὸν εἶδες μὲ τὰ μάτια σου, γιαγιά, τὸν Βασιλέα,
ἢ μήπως καὶ σὲ φάνηκε, σὰν ὄνειρο, νὰ ποῦμε,
   σὰν παραμύθι τάχα;

-Τὸν εἶδα μὲ τὰ μάτια μου, ὡσὰν καὶ σένα νέα,
πὰ νὰ γενῶ ἑκατὸ χρονῶ, κι᾿ ἀκόμα τὸ θυμοῦμαι,
   σὰν νἄταν χτὲς μονάχα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ (βράδυ) 28 ΜΑΪΟΥ 1453
«ΧΡΟΝΙΚΟ», του Γεωργίου Φραντζή


Επίσης, ο αυτοκράτορας συγκέντρωσε εκείνο το φοβερό βράδυ της Δευτέρας όλους τους άρχοντες, τους δημάρχους, τους εκατόνταρχους και τους άλλους βαθμοφόρους του στρατού, στους οποίους είπε τα παρακάτω λόγια:
«Ευγενέστατοι άρχοντες, εκλαμπρότατοι δήμαρχοι και στρατηγοί, γενναιότατοι στρατιώτες, τιμημένοι και πιστοί πολίτες, ξέρετε όλοι πολύ καλά ότι έφτασε η ώρα που ο εχθρός της πίστης μας αποφάσισε να μας πιέσει ακόμα περισσότερο με όλα τα πολεμικά μέσα και τεχνάσματα που διαθέτει.
Θέλει να αρχίσει γενική επίθεση και πόλεμο από την ξηρά κι από τη θάλασσα, έτοιμος να μας δαγκώσει σαν φαρμακερό φίδι και να μας καταβροχθίσει σαν ανήμερο λιοντάρι. Γι' αυτό το λόγο σας παρακαλώ να φερθείτε με γενναιότητα και θάρρος, όπως κάνατε μέχρι τώρα, απέναντι στους εχθρούς της πίστης μας. Αφήνω στα χέρια σας την τύχη της δοξασμένης και λαμπρής πατρίδας μας, της μεγαλοπρεπέστατης και ευγενούς βασιλεύουσας όλων των πόλεων.

Πυθαγόρας: 10 λόγια από χρυσάφι για ν’ απελευθερωθεί το μυαλό μας

Ένας σπουδαίος φιλόσοφος, μαθηματικός, θρησκευτικός και πολιτικός Δάσκαλος μας κληροδότησε λόγια από χρυσάφι.
Ο Πυθαγόρας γεννήθηκε στη Σάμο το 580 π.κ.χ και από την παιδική του ηλικία εκδήλωσε μία ιδιαίτερη αγάπη για τη μάθηση. Για καλή του – και καλή μας – τύχη, ο πατέρας του, Μνήσαρχος, τον έπαιρνε μαζί του στα ταξίδια σε Ανατολή και Δύση, με αποτέλεσμα ο νεαρός Πυθαγόρας να αναπτύξει από νωρίς διευρυμένη αντίληψη για τον κόσμο.
Ο πατέρας του φρόντισε ακόμα να λάβει ο γιος του την καλύτερη μόρφωση κοντά στους μύστες της Ανατολής και στον διάσημο τότε φιλόσοφο από τη Σύρο, Φερεκύδη.

Προς νέες εκλογές η Ιταλία: Οι θέσεις των κομμάτων και η εξέλιξη των συμμαχιών

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε σήμερα στον Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος θεωρείται ενσάρκωση της δημοσιονομικής λιτότητας, να σχηματίσει και να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο ή «το αργότερο» στις αρχές του 2019.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κοταρέλι τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι ουδέτερη και ότι θα δράσει για το καλό της χώρας.
Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019 ενώ, αν η κυβέρνηση καταψηφιστεί από το κοινοβούλιο, οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.

Οι Τούρκοι «βάζουν» στον προεκλογικό καμβά τη Θράκη: Ομιλία του ηγέτη της αντιπολίτευσης την Πέμπτη

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ θα αφιχθεί στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, ακολούθως θα μιλήσει σε μουσουλμάνους στο κτίριο της Τουρκικής Νεολαίας στην πόλη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ξάνθη - Ερωτηματικό η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και Πολιτείας - Πρώτη φορά υποψήφιος πρόεδρος στη Θράκη
Πολλά ερωτηματικά, τόσο για τους σκοπούς της συγκεκριμένης κίνησης, όσο και για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και Πολιτείας, προκύπτουν μετά την είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το ταξίδι του ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης (CHP), Μουχαρέμ Ιντζέ, στην Ελλάδα. Ο Τούρκος πολιτικός έχει προγραμματίσει προεκλογική συγκέντρωση και ομιλία στην Κομοτηνή, λίγες εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των τουρκικών προεδρικών εκλογών.

Από την αδιέξοδο στα Μακεδονικά Συλλαλητήρια - Τα Μακεδονικά Συλλαλητήρια

Από την αδιέξοδο στα Μακεδονικά Συλλαλητήρια 
Του Ν. Λυγερού

Μέσω των επίσημων δηλώσεων του διαπραγματευτή έγινε κατανοητό απ' όλους το γεγονός ότι οι επικοινωνιακές τακτικές των δύο πλευρών δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Κάθε πλευρά θέλει να φανεί ότι είναι διαλλακτική για να μη θεωρηθεί ότι φταίει για κάποια αποτυχία αλλά επί του πρακτέου το θέμα του ονόματος παραμένει ανοιχτό και επειδή ασχολούνται ταυτόχρονα με την πολιτική τους πορεία και δεν θεωρούν ότι το εθνικό θέμα είναι κυρίαρχο, κάνουν κινήσεις συμβιβασμού έως εκεί που πάει.

Οι ΗΠΑ επιλέγουν τους Κούρδους - Οι ανιστόρητοι πολιτικοί

Οι ΗΠΑ επιλέγουν τους Κούρδους
Του Ν. Λυγερού

Αν μερικοί αναλυτές δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαχειρίζεται διαφορετικά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, τώρα με την Τουρκία και με τους Κούρδους θα το αντιληφθούν. Διότι οι ΗΠΑ δείχνουν όλο και πιο ξεκάθαρα ότι δεν εμπιστεύονται την Τουρκία κι ότι τη θεωρούν αναξιόπιστη ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Είχαν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να εξοπλιστεί με S-400 της Ομοσπονδίας της Ρωσίας και είχαν θέσει θέμα και για τα F-35. Όμως τώρα πέρασαν σε άλλο επίπεδο, αφού προετοιμάζονται για πάγωμα του εξοπλισμού στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα και η ακύρωση - ΑΟΖ και επαγγελματικός προσανατολισμός

Οι ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα και η ακύρωση
Του Ν. Λυγερού

Η Βόρεια Κορέα αποδέχτηκε ν’ ανατινάξει τις εγκαταστάσεις, όπου έκανε έξι πυρηνικές δοκιμές και μάλιστα μονομερώς, διότι επί της ουσίας δεν μπορούσε να τις ξαναχρησιμοποιήσει. Επίσης ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να ξανακατασκευάσει τις ανάλογες. Το θέμα λοιπόν της ακύρωσης της συνάντησης ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας είναι πρακτικά ανεξάρτητο και έχει περισσότερο σχέση με την ιδεολογική προπαγάνδα παρά με την πραγματικότητα του πεδίου δράσης.