Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Το χωριό που αναστήλωσε το αρχαίο θέατρό του


Πώς το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας μετατράπηκε από ένα ξεχασμένο μνημείο σε υπόδειγμα αναστήλωσης, με χορηγούς τους ίδιους τους κατοίκους του αγροτικού μέρους.

ΔΟΜΙΚΗ Ή “ΕΜΦΥΛΗ” ΒΙΑ


Μια βασική έννοια πάνω στην οποία ο φεμινισμός χτίζει τεράστιο κομμάτι της γκρίνιας του είναι η δομική βία. Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε την προέλευση της ασυναρτησίας του φεμινισμού αναλύσαμε ήδη τρεις από τις θεμελιώδης έννοιες του. Το φύλο ως κοινωνική κατασκευήτο προνόμιο και το βίωμα.

Γενοκτονία Μικρασιατών (Α΄ περίοδος Ιωνία) – 12 Ιουνίου 1914: Οι σφαγές στην Φώκαια της Μικράς Ασίας

Του ιστορικού ερευνητή, Γιάννη Κιουλέκα 

Ανησυχία ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την κατάσταση στη Νεκρή Ζώνη με τους αιτητές ασύλου


Οι αιτούντες ασύλου πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, όπως προβλέπεται από το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ αναφορικά με την κατάσταση των αιτητητων ασύλου που βρίσκονται εντός της Νεκρής Ζώνης και εκφράζει ανησυχίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την αύξηση των αιτητών ασύλου στη Νεκρή Ζώνη.

Δωρεά ταχύπλοου σκάφους στους ΟΥΚάδες από Κύπριο εφοπλιστή


Σύμφωνα με ανάρτηση του λογαριασμού e-amyna στο twiiter η Εθνική Φρουρά και συγκεκριμένα, η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού  αποκτά ένα ταχύπλοο σκάφος Rafnar 40 Tactical  κατόπιν δωρεάς του Κύπριου εφοπλιστή Πόλυ Β. Χατζηιωάννου.

Ειδικές Δυνάμεις Ελλάδος και ΗΠΑ, συνεκπαίδευση (pics)


Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, η διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Η.Π.Α, η οποία έλαβε χώρα από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. 

Από την θεωρία στην πράξη πως λειτουργούν τα AESA ραντάρ SEA FIRE, APAR!


Το παρόν κείμενο είναι αφιερωμένο στο Λευτεράκη μαθητή της έκτης
δημοτικού. Στον πιο μικρό επισκέπτη του σαιτ που μας έμαθε από
τον πατέρα του και είναι φανατικός αναγνώστης μας.

Από την θεωρία στην πράξη πως λειτουργούν τα AESA ραντάρ SEA
FIRE, APAR!

F-16 Viper: Πέντε αναβαθμισμένα μαχητικά παραλαμβάνει η ΠΑ μέσα στο καλοκαίρι – «Μάχη» για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος


*Του Κώστα Σαρικά

Τρία αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 Viper αναμένεται να παραδοθούν εντός Ιουλίου από την ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ στόχος είναι εντός Αυγούστου να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε ακόμη δύο «οχιές», προκειμένου και αυτά να προστεθούν στο οπλοστάσιο της HAF.

Έξι τα Μ-346 στο φυτώριο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα: Μετά τα δέκα jet αεροσκάφη, εφικτή η ενεργοποίηση του Διεθνούς κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης


Το αεροπορικό επιτελείο σχεδιάζοντας το μέλλον του σκοπεύει την προσθήκη αριθμού Μ-346 ώστε να καταστεί ιδιαίτερα ελκυστικός τόπος εκπαίδευσης ιπταμένων από σύμμαχες αεροπορίες. Και με τον τρόπο αυτό να κερδίσει ένα ακόμη στοίχημα για την πολεμική αεροπορία και την Ελλάδα. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου το έκτο jet εκπαιδευτικό αεροσκάφος, Μ-346 που εκπαιδεύει πλέον τους αυριανούς αεροπόρους των πολεμικών μοιρών αναμένεται ότι θα τροχοδρομήσει στον διάδρομο της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος στην πόλη της Καλαμάτας.

Ένταξη του ΠΕΡΣΕΑ (A 377) σε υπηρεσία – Πρόταση εξοπλισμού με Περιφερόμενα Πυρομαχικά


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης και ονοματοδοσίας στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΠΓΥ-ΕΕ) ΠΕΡΣΕΑΣ στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Πρόκειται για δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστή και Υποναυάρχου ε.τ. κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.

«ILA 2024»: Οι πολλαπλοί εκτοξευτές EuroPULS θα χρησιμοποιούν τους ευρωπαϊκούς πυραύλους JFS-M μέγιστου βεληνεκούς 500 χιλιομέτρων


Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «ILA 2024» η MBDA Deutschland ανακοίνωσε ότι στο εγγύς μέλλον οι πολλαπλοί εκτοξευτές EuroPULS (έκδοση των ισραηλινών εκτοξευτών PULS) θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους υπό ανάπτυξη ευρωπαϊκούς πυραύλους JFS-M (Joint Fire Support Missile) μέγιστου βεληνεκούς 500 χιλιομέτρων. 

Sunlight Group: Επέκταση μέσω της θυγατρικής της στην Ισπανία


Μέσω της θυγατρικής της στην Ισπανία Sunlight Spain, επιδιώκει η Sunlight Group να εδραιώσει τη θέση της στην Ιβηρική Χερσόνησο, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του Ομίλου για επέκταση μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών σε γειτονικές χώρες. 

Γ. Γεραπετρίτης: Στόχος της Ελλάδας να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά - Νότου και Ανατολής – Δύσης


Στόχος της Ελλάδας, «μίας ευρωπαϊκής χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είναι ακριβώς να αποτελέσουμε τη γέφυρα μεταξύ Βορρά - Νότου και Ανατολής - Δύσης», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας Mauro Vieira, αναφερόμενος στην εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.

Reuters: Αύριο η εκδίκαση της έφεσης του Φρέντη Μπελέρη – «Η μόνη δίκαιη απόφαση θα ήταν η αθώωσή μου»

FB

Στην αυριανή εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκήσει ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Φρέντης Μπελέρης, κατά της αρχικής καταδικαστικής απόφασης εναντίον του για την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων σε τοπικές δημαρχιακές εκλογές ένα χρόνο πριν, αναφέρεται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σκόπια: «Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και δεν έχουμε κανένα δίλημμα»


Ιούνιος 12, 2024. Ελλάδα.

Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, αλλά είναι αμφίδρομος – λέει ο εντεταλμένος για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης Χρίστιαν Μίτσκοσκι για τις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας και τη χρήση του όρου «Μακεδονία», μετά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. 

Η TPAO θα αναζητήσει πετρέλαιο στο Αιγαίο Πέλαγος - Ζητά άδεια για 9 τεμάχια


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η κρατική εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια υπέβαλε αίτηση για άδεια εξερεύνησης φυσικού αερίου

H Τουρκία ψάχνεται για ένα αύριο χωρίς μαχητικά F-16


Παρότι στις 6 Ιουνίου υπεγράφη η LOA για την απόκτηση μαχητικών F-16 Viper από τις ΗΠΑ, ο τουρκικός τύπος έχει αρχίσει να κάνει το απαραίτητο μασάζ στην κοινή γνώμη για ένα αύριο χωρίς αμερικανικά μαχητικά στην πολεμική τους αεροπορία, προφανώς καθ’ υπόδειξη της κυβέρνησης Ερντογάν.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τουρκικές πηγές στο Anadolu: «Έπεσαν» οι υπογραφές για τα F-16 από τις ΗΠΑ

Μαχητικά αεροσκάφη F-16  AP Photo/Vadim Ghirda

Υπογράφησαν οι συμβάσεις για την προμήθεια των F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ερντογάν: Τουρκία και Ισπανία θα παράγουν από κοινού νέο αμφίβιο στρατιωτικό σκάφος


Η Τουρκία και η Ισπανία ξεκίνησαν εργασίες για την κοινή παραγωγή ενός νέου αμφίβιου στρατιωτικού σκάφους και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την παραγωγή drones και μη επανδρωμένων υποβρυχίων, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αρμενία θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. AP Photo

Η Αρμενία θα εγκαταλείψει οργανισμό ασφάλειας του οποίου ηγείται η Ρωσία, επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη για πρώτη φορά ρητώς ο πρωθυπουργός της, ο Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας άλλα κράτη μέλη του - τα οποία δεν κατονόμασε - πως απεργάζονταν μαζί με το Αζερμπαϊτζάν πόλεμο εναντίον της χώρας του.

Ισραήλ: Νέα μεγάλη επίθεση με ρουκέτες εξαπέλυσε ο Λίβανος


Για τουλάχιστον 40 ρουκέτες έκαναν λόγο Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα.

Συμφωνία στην G7 για την Ουκρανία: 50 δισ. δολάρια από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν


Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής βρέθηκε η οικονομική βοήθεια που θα χορηγήσει η Δύση στην Ουκρανία - ΗΠΑ και Ουκρανία υπογράφουν 10ετή συμφωνία ασφαλείας

Το Politico για τη σύνοδο της G7 στην Ιταλία: Έξι «κουτσά άλογα» και η Μελόνι


Κάθε άλλο παρά επίδειξη της δυτικής δύναμης θυμίζει η σύνοδος των ηγετών της G7 που ξεκινά σήμερα στην Ιταλία, καθώς όλοι τους -πλην της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι- προσέρχονται αποδυναμωμένοι σε μια περίοδο που ο πλανήτης χρειάζεται ισχυρή ηγεσία, καθώς συνεχίζονται οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας και η ακροδεξιά ανεβαίνει στην Ευρώπη, σχολιάζει το Politico.

Υποχώρηση Όρμπαν: Δεν βάζει βέτο για στήριξη της Ουκρανίας


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τη Βουδαπέστη χθες, και μετά τη συνάντηση με τον φιλορώσο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, επεσήμανε ότι η Ουγγαρία δεν θα μπλοκάρει την υποστήριξη των άλλων κρατών προς την Ουκρανία, ενώ θα ασκήσει την επιλογή «opt-out» και δεν θα διαθέσει στρατιώτες, πυρομαχικά ή κεφάλαια στις συνολικές στρατιωτικές προμήθειες της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Κίεβο, που δίνει σκληρές μάχες για να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

ΗΠΑ και Ουκρανία θα υπογράψουν 10ετή συμφωνία ασφαλείας στη σύνοδο κορυφής της G7 - Τι προβλέπει


Στο τραπέζι της G7 η συμφωνία για την παροχή στο Κίεβο 50 δισ. ευρώ βοήθειας από ρωσικά κεφάλαια που κατασχέθηκαν

S-500: Τοποθετήθηκε στην Κριμαία η πρώτη συστοιχία του σύγχρονου συστήματος αεράμυνας, λέει ο Μπουντάνοφ


Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου άμυνας της Ουκρανίας (GUR) Κίριλο Μπουντάνοφ δήλωσε πως η Ρωσία έχει τοποθετήσει στοιχεία του πιο σύγχρονου συστήματος αεράμυνας S-500 Prometheus στην κατεχόμενη Κριμαία.

O Eric Schmidt και οι μυστικες δοκιμές στρατιωτικών drones με τεχνητή νοημοσύνη σε Ουκρανία και Silicon Valley


Της Sarah Emerson και του Richard Nieva

Πέρυσι, ο δισεκατομμυριούχος Eric Schmidt ίδρυσε αθόρυβα μια εταιρεία που κατασκευάζει στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τη White Stork. 

Η Ρωσία κάνει πρόβες ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων με εικονικές κεφαλές


Οι ρωσικές ασκήσεις για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων σε θέση μάχης περιελάμβαναν την ειδική παράδοση εικονικών πυρηνικών κεφαλών σε προωθημένα σημεία αποθήκευσης και σε ένα αεροδρόμιο όπου φορτώθηκαν σε βομβαρδιστικά, σύμφωνα με την επίλεκτη μονάδα πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.