Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

S-500: Τοποθετήθηκε στην Κριμαία η πρώτη συστοιχία του σύγχρονου συστήματος αεράμυνας, λέει ο Μπουντάνοφ


Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου άμυνας της Ουκρανίας (GUR) Κίριλο Μπουντάνοφ δήλωσε πως η Ρωσία έχει τοποθετήσει στοιχεία του πιο σύγχρονου συστήματος αεράμυνας S-500 Prometheus στην κατεχόμενη Κριμαία.

«Τα τελευταία στοιχεία του S-500 έχουν εμφανιστεί. Αυτή είναι, κατ’ αρχήν, μια πειραματική εφαρμογή. Λοιπόν, έχουν ήδη εμφανιστεί εκεί», είπε ο Μπουντάνοφ.

Ο επικεφαλής της GUR – απαντώντας σε σχετική ερώτηση – πρόσθεσε ότι η γέφυρα του Κερτς εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τη Ρωσία, κυρίως για τη μεταφορά προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία – έργο του Πούτιν που έχει χαρακτηριστεί «φαραωνικό» από τους επικριτές του – αποτελεί διακηρυγμένο στόχο των ουκρανικών δυνάμεων, που επανειλημμένα την έχουν πλήξει.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Απριλίου 2024 ο τότε υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, είχε δηλώσει πως «φέτος, τα στρατεύματα θα λάβουν τα πρώτα συστήματα αεράμυνας S-500 επόμενης γενιάς σε δύο τροποποιήσεις: πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα άμυνας αντιβαλλιστικών πυραύλων».

Σύμφωνα με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις της Ρωσίας, το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 έχει την ικανότητα να αναχαιτίζει αποτελεσματικά, εκτός των αεροδυναμικών και βαλλιστικών στόχων, και των υπερηχητικών όπλων όλων των τύπων και κατηγοριών, απειλών και στο διάστημα, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Γη.

Το βεληνεκές του συστήματος, σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικές πηγές, αγγίζει τα 600 χιλιόμετρα, ξεπερνώντας κατά 200 χιλιόμετρα το σύστημα αεροπορικής άμυνας τέταρτης γενιάς S-400.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου