Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

H Τουρκία ψάχνεται για ένα αύριο χωρίς μαχητικά F-16


Παρότι στις 6 Ιουνίου υπεγράφη η LOA για την απόκτηση μαχητικών F-16 Viper από τις ΗΠΑ, ο τουρκικός τύπος έχει αρχίσει να κάνει το απαραίτητο μασάζ στην κοινή γνώμη για ένα αύριο χωρίς αμερικανικά μαχητικά στην πολεμική τους αεροπορία, προφανώς καθ’ υπόδειξη της κυβέρνησης Ερντογάν.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η τουρκική αεροπορία πνέει τα λοίσθια. Έχει μείνει πίσω στις αναβαθμίσεις των μαχητικών της, οι διαθεσιμότητες αεροσκαφών είναι πολύ χαμηλές – ανεπιβεβαίωτες πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για κάτω από 30% διαθεσιμότητες και από την άλλη η Ελλάδα αναβαθμίζεται διαρκώς.

Ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει μία μοίρα F-16 Viper και μία μοίρα Rafale. Μαχητικά 4ης γενιάς, που έχουν φέρει την απόλυτη ανατροπή. Παράλληλα, τρέχει τόσο το πρόγραμμα των F-35 όσο και οι διαδικασίες αναβάθμισης επιπλέον 38 F-16 block 50 σε Viper.

Βάσει χρονοδιαγραμμάτων, η Τουρκία θα παραλάβει το πρώτο της Viper σε 3+ χρόνια από τώρα, πράγμα που σημαίνει ότι ως τότε η Ελλάδα θα διαθέτει 83 Viper και κατά πάσα πιθανότητα 40 Rafale.

Όταν το 2030 η Τουρκία θα έχει την πρώτη της μοίρα Vipers η Ελλάδα θα διαθέτει 121 «οχιές», 40 Rafale και τουλάχιστον 4 με 6 F-35.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η διαφορά πλέον στους αιθέρες είναι χαοτική. Και ήδη στα τουρκικά ΜΜΕ όλα αυτά έχουν αρχίσει να καταγράφονται, στρέφοντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι στο ερντογανικό αφήγημα του δήθεν υπερ-όπλου, εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής μαχητικού ΚΑΑΝ και η δεύτερη στη μοναδική ευκαιρία – όπως την παρουσιάζουν – η χώρα να αποκτήσει Eurofighter μαχητικά.

Για το ΚΑΑΝ τα έχουμε αναλύσει λεπτομερώς στο enikos.gr ουκ ολίγες φορές. Ακόμη κι αν καταφέρουν να το κάνουν να πετάξει – με κινητήρες που δεν έχουν – θα χρειαστούν χρόνια δοκιμών μέχρι να μπει σε γραμμή παραγωγής (σ.σ. υπολογίζεται περισσότερα από 8 χρόνια) και έως τότε θα το έχουν ξεπεράσει οι τεχνολογικές εξελίξεις, αφού ήδη βασίζεται σε τεχνολογία της περασμένης δεκαετίας.

Στην εφημερίδα Hurriyet, παρά την αναφορά του τίτλου σε «ολοκλήρωση» της συμφωνίας, η εμβληματική φιλοκυβερνητική δημοσιογράφος Hande Fırat αναφέρει τα εξής: Η Τουρκία έλαβε μια επιστολή. Πρόκειται για μια τεχνική επιστολή που περιλαμβάνει λεπτομέρειες, όπως ο αριθμός, τα υλικά, ο τόπος παραγωγής και τιμές ανά μονάδα. Η Τουρκία έχει αποδεχθεί αυτή την επιστολή, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στη σύμβαση. Είναι άλλο πράγμα η αποδοχή της επιστολής και άλλο η υπογραφή σύμβασης. Επίσης, δεν υπάρχουν αναφορές του τύπου «δεν θα μπορεί να πετάξει πάνω από την Ελλάδα». Η επιστολή περιλαμβάνει αποκλειστικά τεχνικά θέματα. Η Τουρκία επεξεργάζεται τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της επιστολής. Και αναμένεται να σχολιάσει ορισμένα σημεία. Πιθανόν να γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις […] Η Τουρκία θέλει να αγοράσει F-16 και τώρα, παραδόξως, οι ΗΠΑ θέλουν να ολοκληρωθεί αυτό το συντομότερο δυνατό. Αυτό δείχνει η δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη. Το ίδιο και οι δηλώσεις που ακολούθησαν από τις ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί έκπληξη για την Άγκυρα. Η Τουρκία θα καταβάλει την πρώτη δόση αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης. Οι αριθμοί δεν είναι ακόμα σαφείς. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Όμως, και στον ομόσταυλο της Hurriyet τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk (ανήκουν αμφότερα στον όμιλο Demırören) δημοσιεύθηκε άρθρο με τόνο διάψευσης της είδησης και τίτλο «Οι ΗΠΑ πρόθυμες, η Τουρκία είναι προσεκτική! Γιατί έγινε η δήλωση από τις ΗΠΑ;» με πληροφορίες της έγκυρης Dicle Canova: Εδώ υπογραμμίζεται ότι, έναντι της «επισπεύδουσας Ουάσινγκτον», η Άγκυρα «είναι επιφυλακτική», δεδομένου πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τελική σύμβαση για τα F16 συνεχίζεται. – Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει ένα ακόμη βήμα αποδίδοντας την «βιασύνη» των ΗΠΑ στην επιθυμία τους «να εγγυηθούν το τίμημα των 23 δισ. δολαρίων που προσφέρθηκε στην Τουρκία» αλλά και «να δώσουν το μήνυμα πως μια νέα εποχή έχει αρχίσει» στη συνεργασία τους με την Τουρκία.

Το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο A-Haber (σ.σ. ανήκει στον όμιλο Turkuvaz, που φαίνεται ότι έχει εμπλοκή και η ίδια η οικογένεια Ερντογάν) επισημαίνει με δημοσίευμα που φέρει τίτλο «Προειδοποίηση Abdullah Ağar σχετικά με τη διαδικασία των F-16: Δεν θα πρέπει να ξεγελαστούμε από το καλοσυνάτο πρόσωπο των ΗΠΑ».

Ο Abdullah Ağar, επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Bahçeşehir, δηλώνει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εξαπατηθεί από το καλοσυνάτο πρόσωπο των ΗΠΑ και τονίζει πως είναι σημαντικό το πότε θα παραδοθούν τα αεροπλάνα. Παράλληλα, υπογραμμίζει, οι ΗΠΑ θέλουν να οργανώσουν κοινές επιχειρήσεις με την Τουρκία, «όμως η σημαντικότερη ‘υπογραφή’ πίσω από την ίδρυση ενός τρομοκρατικού κράτους στη Συρία ανήκει στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, χρειάζεται προσοχή».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, παρουσιάζονται αναλυτικότερα οι απόψεις του Ağar, σύμφωνα με τον οποίο: Μέχρι να τεθούν σε λειτουργία τα εθνικά μας αεροσκάφη [ΚΑΑΝ], τα F-16 είναι σημαντικά για εμάς. Είναι πολύ σημαντικά για τη συνέχιση του status quo. Οι ΗΠΑ θέλουν να βλέπουν την Τουρκία στο πλευρό τους και θέλουν να διεξαγάγουν κοινές στρατηγικές επιχειρήσεις με την Τουρκία. Υπάρχει ένα ‘μαλακό’ πρόσωπο απέναντι στην Τουρκία, αλλά δεν θα πρέπει να μας ξεγελάσει. Η υποστήριξη που παρέχεται στο PKK είναι πασιφανής και οι ισορροπίες στο Αιγαίο έχουν χαλάσει. […] Δίνονται τα F-35 στην Ελλάδα και οι ισορροπίες εδώ έχουν διαταραχθεί.

ahaber

O δημοφιλής στην Τουρκία ιστότοπος haberturk κάνει ευθέως λόγο για αναζήτηση εναλλακτικής λύσης από την τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα είναι με τη μορφή του κατεπείγοντος. Ο ειδικός επί αμυντικών θεμάτων Güntay Şimşek σε άρθρο του με τίτλο «Μια εναλλακτική λύση έναντι των ΗΠΑ και των F-16 είναι απαραίτητη!» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: Η Τουρκία δεν πρέπει να αγνοήσει το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα ανά πάσα στιγμή. Διότι λαμβάνοντας υπόψη τις καυτές εξελίξεις στην περιοχή μας, θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό ότι οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα προχωρήσουν εύκολα. Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να αναδειχθεί το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter ως εναλλακτική λύση για τα F-16. […] Υπάρχει μια προβληματική εξέλιξη στη Συρία, η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG, την οποία οι ΗΠΑ έχουν γαλουχήσει, εξοπλίσει με κάθε είδους όπλα και προετοιμάσει για εκλογές. Αυτή η κατάσταση στη Συρία και άλλες εξελίξεις στην περιοχή μας είναι πιθανό να φέρουν ανά πάσα στιγμή τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε ένα δύσκολο σημείο.

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου