Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Σκόπια: «Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και δεν έχουμε κανένα δίλημμα»


Ιούνιος 12, 2024. Ελλάδα.

Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, αλλά είναι αμφίδρομος – λέει ο εντεταλμένος για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης Χρίστιαν Μίτσκοσκι για τις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας και τη χρήση του όρου «Μακεδονία», μετά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. 

Υποστηρίζει ότι ως κυβέρνηση θα σεβαστούν λεπτομερώς τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί είναι μέρος της νομοθεσίας και του συντάγματος της χώρας.

 Αποκάλυψε όμως και ότι έχει συνταχθεί ένα έγγραφο με το οποίο, όπως είπε, θα φανεί πόσο από τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει εφαρμοστεί στη χώρα, και πόσο στην Ελλάδα.

– Ό,τι εντάσσεται στη νομοθεσία μας, στο Σύνταγμα, γίνεται λεπτομερώς σεβαστό και εδώ δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα. Ταυτόχρονα, όμως, περιμένω και από τον δεύτερο υπογράφοντα, που είναι ο νότιος γείτονάς μας, να τους σεβαστεί. Έχουμε δημιουργήσει ένα έγγραφο για το πόσα έχουν εφαρμοστεί από την πλευρά μας και πόσα έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική πλευρά, και σκοπεύουμε να το παρουσιάσουμε σε όλους όσοι είναι περίεργοι να μάθουν πόσο σέβονται και οι δύο πλευρές τη διμερή διεθνή συμφωνία, δήλωσε ο Μίτσκοσκι, εντολοδόχος για τη νέα κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, τα Σκόπια δεν έχει λάβει επίσημη νότα από την Αθήνα, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι λέει ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργείων.

Ο Οσμάνι, ο οποίος σήμερα ενημέρωσε για την αυριανή υπουργική συνάντηση και τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο θα έχει συνάντηση αργά το απόγευμα. Ερωτηθείς ξανά για τη χρήση της Συμφωνίας των Πρεσπών είπε ότι είναι μια πραγματικότητα που, αν δεν αλλάξει, θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

– Νομίζω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών.  Νομίζω ότι η πιο σωστή σχέση είναι να πούμε, είχαμε διαφορές, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Μέχρι να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα, το σύνταγμα θα πρέπει να γίνεται σεβαστό. Μπορείς να έχεις τη στάση ότι θα αλλάξεις όνομα και τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να είναι σεβαστή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ο τελευταίος στη σειρά των ξένων διπλωματών που ζήτησαν τη συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. Εξέφρασε ανησυχία για τις πρόσφατες εντάσεις και κάλεσε τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη συμφωνία και να εργαστεί για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, γράφουν τα τοπικά media.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου