Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Υποχώρηση Όρμπαν: Δεν βάζει βέτο για στήριξη της Ουκρανίας


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τη Βουδαπέστη χθες, και μετά τη συνάντηση με τον φιλορώσο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, επεσήμανε ότι η Ουγγαρία δεν θα μπλοκάρει την υποστήριξη των άλλων κρατών προς την Ουκρανία, ενώ θα ασκήσει την επιλογή «opt-out» και δεν θα διαθέσει στρατιώτες, πυρομαχικά ή κεφάλαια στις συνολικές στρατιωτικές προμήθειες της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Κίεβο, που δίνει σκληρές μάχες για να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Ο Στόλτενμπεργκ συναντάται αυτές τις ημέρες με ηγεσίες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ σε μια περιοδεία, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα (για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ), προκειμένου η Συμμαχία να αυξήσει το ρόλο και την επιπλέον συμμετοχή της στη βοήθεια του στρατού της Ουκρανίας.

Η Ουγγαρία, με επικεφαλής τον Ορμπαν (αναμφισβήτητα τον στενότερο σύμμαχο της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ενωση), είναι επιφυλακτική για την ανάμιξη του ΝΑΤΟ στην πολεμική σύγκρουση και πρότεινε έναν νέο «ορισμό» (επιλογή) για τη θέση της Βουδαπέστης, για να αποτρέψει τις ουγγρικές δυνάμεις από επιχειρήσεις εκτός της επικράτειας των μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Νορβηγός γ.γ. πρόσθεσε ότι ο Μαγυάρος πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε, ιδιωτικά και δημόσια, ότι η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί σε αυτές τις συμμαχικές προσπάθειες, επιτρέποντας σε άλλους συμμάχους να προχωρήσουν, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η Ουγγαρία θα συνεχίσει να τηρεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ.

Ο Ορμπαν, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε ότι η Ουγγαρία δεν θα εμποδίσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ σε επιλεγμένα σχέδια για την Ουκρανία. Από τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ορμπαν έχει σφυρηλατήσει στενότερες σχέσεις με το Κρεμλίνο, εξοργίζοντας τις Βρυξέλλες επειδή αρνήθηκε να ενταχθεί στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Μόσχας ή να επιτρέψει (όπως άλλες χώρες του ΝΑΤΟ) αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

Η Δύση είναι δυσαρεστημένη με τους συνεχιζόμενους θερμούς δεσμούς του Ορμπαν με τη Μόσχα και το Πεκίνο, ως και για τη χρονική καθυστέρηση της Ουγγαρίας στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (πέρυσι, αν και η Βουδαπέστη ενέκρινε τελικά την κίνηση).

Από το Βερολίνο, χθες, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η ειρήνη της Ευρώπης διακυβεύεται αν η χώρα του δεν είναι σε θέση να προστατεύσει και να ανοικοδομήσει τον εαυτό της, καθώς αντιμετωπίζει τη Ρωσία. Με τον ρωσικό στρατό να έχει καταστρέψει αρκετή ενεργειακή υποδομή, ο Ζελένσκι κάλεσε τους 2.000 συμμετέχοντες στη Σύνοδο (συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών, πολιτικών και ΜΚΟ) «να εμπιστευτούν την Ουκρανία και το μέλλον της επενδύοντας σε αυτήν». «Η Ουκρανία υποφέρει από την πιο καταστροφική μορφή της ρωσικής εισβολής, που είναι η οπλοποίηση της ενέργειας», ανέφερε

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου