Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Εκθεση για την επιρροή των Μυκηναίων στη Σικελία με 80 έργα από ελληνικά μουσεία


Το χρυσό κύπελλο από τον Θολωτό Τάφο των Δενδρών.
[Credit: ROCA ARCHAEOLOGICAL PROJECT / FACEBOOK]

Τα ελληνικά έργα κατέχουν προβεβλημένη θέση, όπως το χρυσό κύπελλο από τον Θολωτό Τάφο των Δενδρών που παρουσιάζεται στο κέντρο της έκθεσης σε ειδική προθήκη.

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΥΘΟΙ


Πριν από 2 χρόνια άρχισε να εισάγεται στον ελληνικό φεμινισμό ο όρος γυναικοκτονία. Ο φεμινισμός από πάντα χρησιμοποιούσε διπλή γλώσσα. Και οι ορολογίες που χρησιμοποιεί πάντα υποδηλώνουν κάτι πολιτικό και δεν είναι ποτέ απλές και αθώες λέξεις. 

Μια ανάλυση για Ιράν και Τουρκία εκτός δυτικού πλαισίου

 

SOCHI, RUSSIA - NOVEMBER 22: National flags of Turkey, Russia and Iran are pictured during the trilateral summit to discuss progress on Syria, between the Presidents of Turkey, Russia and Iran on November 22, 2017 in Sochi, Russia. Turkish President Recep Tayyip Erdogan, Russian President Vladimir Putin and Iranian President Hassan Rouhani attend the meeting. (Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images)
ANADOLU VIA GETTY IMAGES

Μπορεί να φαίνονται «σύμμαχοι εν όπλοις» απέναντι στην Δύση, όμως το πρότυπο εξουσίας και επιρροής διαφέρει σημαντικά, και τους καθιστά περισσότερο αντιπάλους

Αλέξανδρος Ιτιμούδης, Αρθρογράφος
Γεωπολιτικός αναλυτής

Η Ελλάδα και άλλες δεκατέσσερις χώρες επιδιώκουν αυστηροποίηση των ελέγχων της μετανάστευσης στην ΕΕ


Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής τη Δανία και την Δημοκρατία της Τσεχίας, ζητούν «νέες λύσεις» για να διευκολυνθεί η μεταφορά μεταναστών σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα. 

Τουρκικό ΥΠΑΜ για 50 χρόνια Αττίλα: Φρεγάτα κατεχόμενα και επετειακά νομίσματα


To Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σειρά εκδηλώσεων και ενεργειών με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

Οι Αμερικανοί αγκυροβόλησαν την προβλήτα στην παραλία της Γάζας – Αναχώρησε το πλοίο James A. Loux


Η ισχυρή διπλωματική κινητοποίηση για το σχέδιο «Αμάλθεια» αντανακλά την πολιτική και τεχνική αναγνώριση της πρωτοβουλίας μας καθώς και τον στρατηγικό της χαρακτήρα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Οι ΗΠΑ εξαίρουν τον ρόλο της κυπριακής ηγεσίας για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα: Τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς την Κύπρο


FILE PHOTO A handout photo made available by World Central Kitchen (WCK) shows the Open Arms NGO rescue vessel (C) being towed at open sea dragging a barge (front) loaded with food aid provided by WCK, as it leaves port headed for the Gaza Strip, in Larnaca, Cyprus, EPA/WCK HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στην επιχείρηση συντονισμού και μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα μέσω ενός θαλάσσιου διαδρόμου εξήραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι δήλωσαν ότι η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται και ότι η βοήθεια από θαλάσσης θα συμβάλει στις προσπάθειες που γίνονται για ανακούφιση του πληθυσμού μέσω ξηράς.

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Οι βασικοί άξονες του σχεδίου ανάπτυξης


Σύμβαση ύψους 4 εκατ. ευρώ, για το έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό, υπεγράφη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη και του Εντεταλμένου Σύμβουλου του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Το plan B του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για έναν βιώσιμο στόλο έως το 2030: Πώς θα αποφευχθεί ο ύφαλος – Τα δεδομένα που έθεσε το Επιτελείο


Το ναυτικό επιτελείο έχει καταθέσει τρεις προτάσεις στην πολιτική ηγεσία για την βιωσιμότητα του στόλου. Η πρώτη έχει να κάνει με την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ. Η δεύτερη με την προμήθεια μιας επιπλέον φρεγάτας. Και η τρίτη αφορά το πρόγραμμα των κορβετών. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα 

To δεύτερο και τρίτο πλάνο στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας, αφορά λυτρωτικές λύσεις για τις ανάγκες του στόλου.

LCS: Το «ναυάγιο» της «ενδιάμεσης λύσης» και οι επιπτώσεις του στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού


*Του Κώστα Σαρικά 

Η αναζήτηση «ενδιάμεσης λύσης», δηλαδή μεταχειρισμένων πλοίων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον Στόλο μέχρι να προχωρήσει σε απόκτηση σύγχρονων ισχυρών Μονάδων με πραγματική ισχύ αποτροπής φαίνεται ότι όχι απλά δεν απέδωσε αλλά έφερε το Πολεμικό Ναυτικό σε μειονεκτική θέση και με την «πλάτη στον τοίχο». Πολύτιμος χρόνος και ενέργεια σπαταλήθηκε από το Ναυτικό Επιτελείο, με τα Στελέχη του να αναλώνονται σε αναζήτηση μεταχειρισμένων φρεγατών αμφίβολης επιχειρησιακής αξίας.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα σχεδιάζουν και θα ναυπηγούν πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό

Γιάννης Νικήτας

Στον ενίσχυση του κρίσιμου ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από την ανάπτυξη της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σα καλιακούδα... Ο ΥΕΘΑ στο Defea Conference 2024… Μα ούτε λέξη;


Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σα καλιακούδα...

Ο ΥΕΘΑ στο Defea Conference 2024…

Μα ούτε λέξη;

Η ομιλία ΥΕΘΑ για το ΕΛΚΑΚ στην Επιτροπή της Βουλής


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ,Νίκος Δένδιας, ανέφερε μεταξύ άλλων, σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις»:

Κρίσιμη αλλαγή από το υπουργείο Άμυνας στο νομοσχέδιο για την καινοτομία


 Ελένη Γαβριήλ

Η πνευματική ιδιοκτησία των προϊόντων που θα δημιουργούνται με τη συνεργασία κράτους και ιδιωτών θα μένει στις εταιρείες και όχι στο Δημόσιο. Μεγάλες προσδοκίες από την ίδρυση Κοινού Σώματος Πληροφορικής.

Δένδιας: Μεγάλες αλλαγές για την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Μεγάλες αλλαγές για την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις», προμηνύει ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η Ελλάδα ενισχύει τον εναέριο στόλο της με 40 νέα αεροσκάφη «Rafale».


Μάιος 16, 2024. Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την αγορά 40 αεροσκαφών Rafale από τη γαλλική εταιρεία Dassault, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου εκσυγχρονισμού του εναέριου στόλου της και αντικατάστασης παλαιών αεροσκαφών, γράφουν τα αραβικά media.

Ευρωπαϊκά αντιαεροπορικά και ευνοϊκή μεταχείριση για τα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα διαπραγματεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γιάννης Νικήτας

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού συστήματος ενώ παράλληλα διαπραγματεύεται μια ευνοϊκή μεταχείριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα των οποίων η πρόλευση είναι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν επενδύει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε φιλόδοξα αμυντικά βιομηχανικά έργα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη χρηματοδότηση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου 'Αμυνας (ΕΤΑ), 54 συνεργατικών έργων στον τομέα της άμυνας, ύψους άνω των 1 δισ. ευρώ.

Κομοτηνή: Συνελήφθη άνδρας που κατέβασε και έκαψε την ελληνική σημαία από κατάστημα


Κομοτηνή: Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής 21χρονος, ο οποίος αφαίρεσε από κατάστημα την ελληνική σημαία και στη συνέχεια την έκαψε- Είχαν προηγηθεί άλλα δύο περιστατικά

Οι «βρώμικες» δουλειές της Αλβανίδας υπουργού με τις περιουσίες των Ελλήνων


Σάλος με την εμπλοκή της εκλεκτής αντιπροέδρου του Έντι Ράμα, της Μπελίντα Μπαλούκου. 

Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται (video)


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

SZ: H Σιλιάνοφσκα ήξερε τι έκανε λέγοντας «Μακεδονία»


Η αναφορά της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στη χώρα της ως «Μακεδονία» δεν ήταν τυχαία. «Ως άλλοτε καθηγήτρια νομικής στα Σκόπια, η Σιλιάνοφσκα ήξερε τι έκανε. Με αυτόν τον τρόπο έριξε λάδι σε μία φωτιά την οποία η Ευρώπη θεωρούσε πως έχει σβήσει» παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα παραμένει ένας...

Του Κώστα Στούπα

Αργά ή γρήγορα στη Βόρεια Μακεδονία θα επανέρχονταν στην εξουσία οι εθνικιστές. Το VMRO αποτελεί τη βασική συνιστώσα της συμμαχίας που ηγείται ο Χ. Μικόσκι, που ήρθε μια διαφορά πρώτο κόμμα στις τελευταίες εκλογές. 

Γ. Γεραπετρίτης: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο μας


«Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο μας και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις του με τον Τσέχο ομόλογό του Γιαν Λιπάφσκι από την Πράγα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Νέες τουρκικές παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο: Τι συνέβη

GIANNIS PAPANIKOS VIA GETTY IMAGES

Από δύο αεροσκάφη CN-235 και 14 ελικόπτερα.

Τούρκοι αναλυτές ισχυρίζονται πως η Ελλάδα έχει πονηρούς στόχους στο Αιγαίο

«Τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας κλείνουν όλους τους δρόμους προς τη Μεσόγειο»

Βαγγέλης Λάσκαρης

Τουρκία: Πυρά του ΥΠΕΣ μετά τις αποκαλύψεις για το πραξικόπημα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Εκρηκτική γίνεται η ατμόσφαιρα στην Τουρκία με τις αποκαλύψεις που αφορούν σενάρια συνωμοσίας, ακόμη και προσπάθειας πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν

Σενάρια για πραξικόπημα στην Τουρκία


Η διαπλοκή πολιτικών με τον υπόκοσμο στην Τουρκία δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο οι αλλαγές προσώπων μετά τις εκλογές φέρνουν στο προσκήνιο εκτιμήσεις ακόμα και για πραξικόπημα.

Νέο κυνήγι μαγισσών στην Τουρκία - Όσοι εκφράζουν δυσαρέσκεια τιμωρούνται


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Σε εξέλιξη είναι οι προετοιμασίες για να προστεθεί ένα νέο έγκλημα στον τουρκικό ποινικό κώδικα.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δεν θίγονται τα θρησκευτικά σύμβολα με την απαγόρευση τους στο σχολείο

Γυναίκες που φορούν μαντήλα (φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν θίγονται τα θρησκευτικά δικαιώματα των μαθητών όταν αυτοί δεν φορούν θρησκευτικά σύμβολα εντός του σχολείου, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γερμανία: Έφοδοι της αστυνομίας σε πυρήνες της Χαμάς

Συνεχίζονται οι έφοδοι στη Γερμανία εναντίον πυρήνων που πρόσκεινται στη Χαμάς. Αυτή τη φορά σε τέσσερα σημεία στην πόλη Ντούισμπουργκ της Βόρειας Ρηνανίας-Bεστφαλίας εναντίον μελών της ομάδας Palestine Solidarity Duisburg, η οποία φέρεται να στηρίζει την τρομοκρατική δράση της Χαμάς επί γερμανικού εδάφους. 

ASPIDES: Πιέσεις στην Ε.Ε. για 8 φρεγάτες


Ο Διοικητής της Επιχείρησης ASPIDES ενημέρωσε την Ε.Ε. σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και έθεσε εκ νέου το αίτημα για περισσότερες φρεγάτες.

του Χρήστου Μαζανίτη

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 815 εκατ. δολ. από τη Δανία στην Ουκρανία


Η Δανία θα στείλει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων κυρίως στοιχείων αεράμυνας και πυροβολικού, αξίας περίπου 5,6 δισεκατομμυρίων κορωνών της Δανίας (815,47 εκατομμύρια δολάρια).

Δένδιας: Δεν υπάρχει μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχει μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στη βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία του έθεσε το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο «Στα κρυφά 250 κοντέινερ με οπλισμό στην Ουκρανία».

Δύσκολη αλλά υπό έλεγχο η κατάσταση στο Χάρκοβο, λέει ο Ζελένσκι


Συνεχίζει τις δραματικές προειδοποιήσεις ο Ουκρανός πρόεδρος

Ουκρανικός Στρατός: Καραφέραμε να «ανασχέσουμε» τη ρωσική προέλαση στο Χάρκοβο – Πιέσεις προς τις ΗΠΑ για χρήση αμερικανικών όπλων στο ρωσικό έδαφος


Ο Ουκρανικό Στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, 16/5/2024, ότι κατάφερε να ανασχέσει την «προέλαση» της Ρωσίας σε κάποιες περιοχές στην επαρχία του Χαρκόβου, εναντίον της οποίας η Μόσχα εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στις 10 Μαΐου καταλαμβάνοντας νέα εδάφη.

Επίσημη επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα


Μάιος 16, 2024. Ελλάδα.

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους, Βλαντίμιρ Πούτιν, έφτασε στο Πεκίνο, η επίσκεψη καθορίζεται ως επίσημη, δηλαδή την υψηλότερη σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Συνάντηση Πούτιν- Τζινπίνγκ: Παράγοντας «σταθερότητας και ειρήνης» ο άξονας Κίνας - Ρωσίας


Μετά τη διμερή συνάντησή τους, οι δύο άνδρες υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν για την εμβάθυνση της «σινορωσικής καθολικής στρατηγικής σύμπραξης»