Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται (video)


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Με την αποτίμηση της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας ξεκίνησε τη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, λέγοντας: «Είναι θετικό ότι συνομιλούμε, οι επαφές μας μπαίνουν σε πλαίσιο κανονικότητας, τις διαφορές μας οφείλουμε να τις επιλύουμε ειρηνικά. Έχουμε για πρώτη φορά μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο – ενδεχομένως η Τουρκία να αντιλήφθηκε ότι αυτή η πολιτική της δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα – σημαντική μείωση στις μεταναστευτικές ροές και χαιρετίζουμε τη βίζα για τους Τούρκους».

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει, αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυστηρά οριοθετημένες τις κόκκινες γραμμές μας και έχουμε ενισχύσει σημαντικά το πλέγμα των συμμαχιών μας για να έχουμε ευρωπαϊκή αλλά και από τις ΗΠΑ στήριξη για τα εθνικά μας δίκαια. Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη», σημείωσε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

Για τις τουρκικές αντιδράσεις σε σχέση με τα θαλάσσια πάρκα απάντησε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για θαλάσσια πάρκα, δεν πήραμε την άδεια κανενός για να δημιουργήσουμε π.χ. της Αλοννήσου.

Θαλάσσια πάρκα θα γίνουν και δεν αφορά την Τουρκία, πόσο μάλλον αν είναι πρωτοβουλία με αμιγώς περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Για την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Λυπάμαι που ο Κασσελάκης υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του. Είχα προειδοποιήσει το 2019 ότι η κύρωση μιας συμφωνίας, για την οποία διαφωνούμε, μας υποχρεώνει να την εφαρμόσουμε. Το “μακεδονικός” δυστυχώς κατοχυρώνεται στη συμφωνία για – γλώσσα και εθνότητα – αυτή ήταν η διαφορά μας. Προειδοποίησα με σαφή δήλωση ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τήρηση της συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα», τόνισε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Μου προκαλεί εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χθες έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια. Τι μας λέει να απωλέσουμε όποιο διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων; Η πράξη αυτή αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Ο λόγος, για τον οποίο άλλαξε η πρόεδρος τη θέση της, έχει να κάνει με την κύρωση των μνημονίων; Δικαιωθήκαμε;

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται σε όλα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Νομίζει η αντιπολίτευση ότι θα μας στριμώξει; Δεν θέλω να σχολιάσω τις πατριωτικές εξάρσεις του κ. Βελόπουλου, έχει κάνει καριέρα με τα θέματα. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι σημαίνει υπεύθυνος πατριωτισμός και τι σημαίνει πατριώτης στα δύσκολα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου