Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Μήτρος Πέτροβας (1745 – 1838)

Κλεφτοκαπετάνιος και αγωνιστής του ’21 από τη Μεσσηνία. Είναι περισσότερο γνωστός ως Μητροπέτροβας.
Ο Μήτρος Πέτροβας γεννήθηκε το 1745 (κατ’ άλλες πηγές το 1738) στη Γαράντζα (σημερινή Μέλπεια) της Μεσσηνίας. Ήταν, πιθανώς, γιος του Αγγελή Πέτροβα, αρχηγού ομάδας Κλεφτών επί Ενετοκρατίας (1685-1715).
Συντάχθηκε εξαρχής με τους Κολοκοτρωναίους, με τους οποίους συνδεόταν με δεσμούς αδελφοποιίας, όπως και όλη του η οικογένια. Πήρε μέρος στα Ορλωφικά (1770) και στη συνέχεια εξακολούθησε τον αγώνα του κατά των Τούρκων και Τουρκαλβανών της Πελοποννήσου, στο πλευρό του Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη.

Πάσχα 2021: Τὸ ψευδοδίλημμα τῶν δύο λειτουργιῶν μέσα στὴν «ἴδια ἡμέρα»

Του Διονυσίου ᾿Ανατολικιώτου*

᾿Αφ᾿ ἧς στιγμῆς ἔγινε γνωστὴ ἡ κατ᾿ οἰκονομίαν ἀπόφασις τῆς ῾Ι. Συνόδου τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς ῾Ελλάδος γιὰ ἐφέτος, ὅτι ἡ τελετὴ τῆς ᾿Αναστάσεως θὰ πραγματοποιηθῇ ἐνωρίτερον τοῦ κανονικοῦ στὶς 9 τὸ βράδυ (ἀντὶ γιὰ τὰ μεσάνυχτα), ἀρκετοὶ κληρικοὶ καὶ λαϊκοὶ ἐπικοινώ­νησαν μαζί μου καταθέτοντας τὸν προβληματισμό τους καὶ τὶς ἀπορίες τους σχετικὰ μὲ τὸ θέμα.  Συμμερίζομαι τὴν ἀγωνία τους, καθὼς καὶ ἐμένα προσωπικῶς αὐτὴ ἡ κατ᾿ οἰκονομίαν ἀπόφασις δὲν μὲ ἀναπαύει.  ῞Ομως οὔτε ἐδῶ εἶναι ἡ κατάλληλη θέσι γιὰ μία τέτοια συζήτησι οὔτε εἶμαι ἐγὼ αὐτὸς ποὺ θὰ κρίνῃ τὰς ἀποφάσεις τῆς ῾Ι. Συνόδου, πρὸς τὴν ὁποίαν ἐκκλησιαστικῶς ὀφείλω τὴν ἐν Χριστῷ ὑπακοή.

Ἔχομεν Γῆ καί Πατρίδα ὅταν ἔχομεν πλοῖα στήν θάλασσα

Ἡ «Ἑστία» τιμᾶ τήν θυσία τῶν ἀνδρῶν τῶν ἀντιτορπιλλικῶν «Ὕδρα» καί «Ψαρά» πού βύθισαν σάν σήμερα οἱ Γερμανοί στόν Σαρωνικό

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά, μετά πολλά χρόνια, τό Πολεμικό Ναυτικό θά τιμήσει τήν θυσία τῶν πληρωμάτων δύο ἀντιτορπιλλικῶν του, τῆς «Ὕδρας» καί τῶν «Ψαρῶν», τά ὁποῖα ἔδωσαν τήν τελευταία ἄνιση μάχη τους ἀπέναντι στήν γερμανική ἀεροπορία σάν σήμερα, τόν Ἀπρίλιο τοῦ 1941. Ἡ πυραυλάκατος «Μπλέσσας» θά πλεύσει στίς νησῖδες Λαγοῦσες, κοντά στήν Αἴγινα, πού πλέον εἶναι ὁ ὑγρός τάφος τῶν δύο ἀντιτορπιλλικῶν, καί θά ρίψει τό δάφνινο στεφάνι τῆς τιμῆς καί τῆς ἀναγνωρίσεως μιᾶς θυσίας πού σημάδεψε τήν πλέον σημαντική ἐνέργεια ἐκείνης τῆς περιόδου. Τῆς ἀποδημίας τοῦ Στόλου μας, ὁ ὁποῖος ἔπλευσε πρῶτα στήν Κρήτη καί μετά στήν Ἀλεξάνδρεια γιά νά συνεχίσει τόν πόλεμο, μή ὑποστέλλων ποτέ τίς σημαῖες του.

Γιατί το Ισραήλ επιλέγει Ελλάδα: Η «Red Flag» της Ευρώπης δέλεαρ για τις κορυφαίες αεροπορίες - Η πανίσχυρη Israeli Air Forces δίνει τα εύσημα στην Πολεμική Αεροπορία

Του Κώστα Σαρικά
Από το newpost

Γιατί το Ισραήλ επιλέγει Ελλάδα.Η «Red Flag» της Ευρώπης δέλεαρ για τις κορυφαίες αεροπορίες. Η πανίσχυρη Israeli Air Forces δίνει τα εύσημα στην Πολεμική Αεροπορία. Η παρουσία της IAF στον «ΗΝΙΟΧΟ» τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας και η συνεκπαίδευση με τους Άραβες από τα Εμιράτα.

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο αφήνει η πανίσχυρη πολεμική αεροπορία του Ισραήλ το στίγμα της στη μεγάλη διακλαδική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» η οποία αύριο ρίχνει αυλαία. Για μία ακόμη φορά-έκτη από το 2015 χωρίς να έχει χάσει χρονιά αφού πέρυσι ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» ακυρώθηκε λόγω Covid-19, η Israeli Air Force στέλνει μαχητικά στην Ελλάδα και στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Και συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση επιβεβαιώνοντας τη φήμη της.

Η Ελλάδα απλώνει το διπλωματικό της δίχτυ απ’ τη Μεσόγειο ως τον Περσικό

 

«Η Ελλάδα συνεχίζει να υφαίνει το διπλωματικό της δίχτυ. Ένας σύνθετος και αρθρωτός καμβάς που εκτείνεται σε ένα τεράστιο τεταρτημόριο, από τη Μεσόγειο έως την Αφρική έως τη Μέση Ανατολή, γράφει η ιστοσελίδα it.insideover.com (κείμενο του Lorenzo Vita). Σημειώνει τα εξής:

Φαίνεται αδύνατο να πιστέψουμε ότι η Αθήνα καταφέρνει να έχει τόσο σημαντικό δυναμισμό στο πανόραμα της Μεσογείου και της Αφρικής. Ωστόσο, αυτή είναι η εικόνα που τον τελευταίο χρόνο συνόδευσε τα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός συντηρητικού πρωθυπουργού που προσπάθησε να επιβάλει αποφασιστική επιτάχυνση στην έξοδο της Ελλάδας από το «καβούκι» της. Και τα τελευταία νέα που έρχονται από την ελληνική εξωτερική πολιτική επιβεβαιώνουν αυτή τη νέα αυτοπεποίθηση της Αθήνας.

Γάλλος πιλότος Rafale από τον «Ηνίοχο»: Είμαστε ενθουσιασμένοι που σας δείχνουμε το μελλοντικό σας μαχητικό

«Σας ευχαριστούμε γι’ αυτή την άσκηση, είστε κι εσείς προσκεκλημένοι. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και χαρούμενοι που έχουμε τη δυνατότητα να σας δείξουμε Rafale, το μελλοντικό σας μαχητικό αεροσκάφος…».

Με τα λόγια αυτά, ο Γάλλος επισμηναγός Ιπτάμενος (Ι) με το προσωνύμιο «Fabien», συνοψίζει τον ενθουσιασμό τόσο του ίδιου όσο και των συναδέλφων του, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, στην Ηλεία.

F-15 και F-16 άγγιξαν τα βράχια του Βουραϊκού - Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις παράτολμες πτήσεις μαχητικών

Από το kalavrytanews

Ολοκληρώνεται 22 Απριλίου η μεγάλη πολυεθνική άσκηση "Ηνίοχος 2021" που ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με μαχητικά αεροπλάνα να κάνουν εντυπωσιακές και παράτολμες ασκήσεις. 

H Πολεμική μας Αεροπορία συμμετέχει στην άσκηση με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα. 
Στην άσκηση συμμετέχουν, επίσης, η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage 2000, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers - GCI, η Ισπανία με F/A - 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. 

Μια φωτογραφία, χίλια μηνύματα…

Από το infognomonpolitics
 
Έλαβα από τον φίλο Παναγιώτη Μπ. χθες βράδυ αυτήν τη φωτογραφία, με το παρακάτω μήνυμα.

Δεν χρειάζεται δικό μου σχόλιο.

Σ.Κ.

Καλησπέρα κύριε Σάββα!

Επισυνάπτω τη φοβερή φωτογραφία που μου έκανε εντύπωση και για μένα αποτελεί “ψυχολογικές επιχειρήσεις “.
Πόσα μηνύματα περνάει η συγκεκριμένη φωτογραφία στους γείτονες.

“ΗΝΙΟΧΟΣ 2021”: Το παρασκήνιο… ΑΥΤΑ έχουν πραγματικά σημασία, ΠΡΕΠΕΙ να γραφτούν

Αναφερόμενοι στον εφετινό Ηνίοχο, γράψαμε σε πρώτη φάση ότι εθιμοτυπικά έπρεπε να αναφερθεί. Τα του τυπικού ρεπορτάζ δηλαδή… Για πρώτη φορά θα καθυστερήσουμε λίγο να γράψουμε κάτι σχετικά με τα καθαρά επιχειρησιακά της άσκησης και θα αποδώσουμε έμφαση σε πράγματα που καλό θα είναι να μην περνούν απαρατήρητα και ασχολίαστα. Για να δούμε τις θετικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί όχι μόνο σε ζητήματα εκπαίδευσης ιπταμένων… Στο συγκεκριμένο σημείωμα θα επικεντρωθούμε στην καταπληκτική δουλειά που έκανε όλο το προσωπικό εδάφους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Η Πολεμική Αεροπορία βγήκε στο εξωτερικό για πρώτη φορά στην ιστορία της, στο δεύτερο μισό της

Τελικά ο Αχιλλέας ήταν μαύρος… Πολιτική κορεκτίλα BBC στα χειρότερα της

Ο Όμηρος ήταν μεγάλος ποιητής. Ο πρώτος διδάξας. Είχε όμως ένα μειονέκτημα. Ήταν τυφλός. Ως εκ τούτου, όσο κι αν ακόμη και σήμερα τον θαυμάζουν μερικοί, δεν μπορούμε να τον εμπιστευθούμε ως αυτόπτη μάρτυρα του καιρού του. Ούτως ή άλλως συνέθεσε τα έπη του τετρακόσια χρόνια μετά τα γεγονότα που περιγράφει. Εξ ου και οι ανακρίβειες. Λέει ας πούμε πως ο Αχιλλέας ανήκε στη λευκή φυλή και πως ήταν ξανθός. Προφανώς εμπιστεύθηκε τις φήμες ή ακόμη χειρότερα την κυρίαρχη άποψη της εποχής του.