Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Η Ελλάδα απλώνει το διπλωματικό της δίχτυ απ’ τη Μεσόγειο ως τον Περσικό

 

«Η Ελλάδα συνεχίζει να υφαίνει το διπλωματικό της δίχτυ. Ένας σύνθετος και αρθρωτός καμβάς που εκτείνεται σε ένα τεράστιο τεταρτημόριο, από τη Μεσόγειο έως την Αφρική έως τη Μέση Ανατολή, γράφει η ιστοσελίδα it.insideover.com (κείμενο του Lorenzo Vita). Σημειώνει τα εξής:

Φαίνεται αδύνατο να πιστέψουμε ότι η Αθήνα καταφέρνει να έχει τόσο σημαντικό δυναμισμό στο πανόραμα της Μεσογείου και της Αφρικής. Ωστόσο, αυτή είναι η εικόνα που τον τελευταίο χρόνο συνόδευσε τα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός συντηρητικού πρωθυπουργού που προσπάθησε να επιβάλει αποφασιστική επιτάχυνση στην έξοδο της Ελλάδας από το «καβούκι» της. Και τα τελευταία νέα που έρχονται από την ελληνική εξωτερική πολιτική επιβεβαιώνουν αυτή τη νέα αυτοπεποίθηση της Αθήνας.

Η συνάντηση της Πάφου: Η πρώτη από αυτές προέρχεται από την Πάφο , μια κυπριακή πόλη όπου πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες μία από τις κύριες κορυφές της ανατολικής Μεσογείου. Εκπρόσωποι της Κύπρου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ελλάδας και του Ισραήλ συναντήθηκαν στο νησί για να εξασφαλίσουν μια νέα εταιρική σχέση που θα αντιμετωπίζει τα στρατηγικά προβλxtyήματα, ιδίως τα ενεργειακά, που συνδέουν την περιοχή Levant και τον Περσικό Κόλπο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Gabi Ashkenazi χαρακτήρισε τη συνάντηση ως “ένα από τα αποτελέσματα των αλλαγών που σημειώθηκαν στη Μέση Ανατολή τον περασμένο χρόνο”. Και η ιδέα του Ισραήλ να επεκτείνει τα αποτελέσματα των Αβρααμικών Συμφωνιών στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι ένα σύμβολο της νέας σημασίας της Αθήνας στη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής.

Είναι σαφές ότι ο Eastmed είναι μέρος αυτού του οράματος , δηλαδή το έργο για τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τα οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, έχοντας την Ελλάδα ως τερματικό σταθμό. Όμως αυτή η αντίληψη για την Ελλάδα δεν είναι πλέον απλώς ως περιοχή διέλευσης αλλά ως τερματικός σταθμός είναι επίσης ένα σύμβολο μιας ανανεωμένης κεντρικότητας σε ένα δύσκολο και εξαιρετικά απαιτητικό πλαίσιο όπως αυτό που συνδέει την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Μια αλλαγή κατάστασης που ο καθηγητής Michaël Tanchum ορίζει ως τη μετάβαση από ένα κράτος διέλευσης σε έναν μεσογειακό παίκτη .

Ο στρατιωτικός άξονας με το Ισραήλ:

Δεν υπάρχει μόνο αέριο και ούτε Covid-19. Η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας είναι μια ολοένα και πιο έντονη σχέση που έχει επίσης επιπτώσεις στο στρατιωτικό πεδίο. Για αρκετό καιρό, οι δύο χώρες έχουν εξασφαλίσει στρατηγικές σχέσεις: για παράδειγμα, με κοινές ασκήσεις και ανταλλαγές πληροφοριών. Αλλά τώρα η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Αθήνας και Ιερουσαλήμ έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Στην πραγματικότητα, το εβραϊκό κράτος συγκαταλέγεται πλήρως στους «προστάτες» της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Και η συμφωνία (διάρκειας 22 ετών και αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων) είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σύμβολο. Το Ισραήλ θα δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο για την ελληνική αεροπορία που θα περιλαμβάνει επίσης την Ιταλία μέσω του Leonardo (θα υπάρχουν 10 αεροσκάφη M-346). Τα πάντα θα διαχειρίζονται τα Ισραηλινά Elbyt Systems .

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Benny Ganz , δήλωσε ότι ήταν ενθουσιασμένος για τη συμφωνία, επαναλαμβάνοντας ότι «θα βελτιώσει τις δυνατότητες και θα ενισχύσει τις οικονομίες του Ισραήλ και της Ελλάδας», επιβεβαιώνοντας επίσης την ιδέα ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας θα εμβαθύνει την άμυνα , οικονομική και πολιτική».

                                      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου