Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ... Ο αγέρωχος Λέων της Αμφίπολης στον τάφο της Ρωξάνης

Κανείς δεν μπορεί να πει οτιδήποτε με κατηγορηματικό τρόπο, πριν μας ενημερώσουν επισήμως οι αρχαιολόγοι ότι άνοιξαν τον τάφο και ότι φώτισαν τα ευρήματα οι αχτίδες του ήλιου της Μακεδονίας.
Η αρχική και πολύ προσεκτική εκτίμηση της αρχαιολόγου Αικατερίνης Περιστέρη είναι ότι ο τάφος ανήκει στη Ρωξάνη και στο γιο που απέκτησε με τον Μέγα Αλέξανδρο. Η ίδια είχε εκφράσει την εκτίμησή της, με κάθε επιφύλαξη, πριν από λίγο καιρό, στην 26η επιστημονική συνάντηση με θέμα «Το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη». «Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για τον τάφο της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου (γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου)», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ζεόλιθος και κατσίγαρος

Του Ν.Λυγερού

Στην παραγωγή του λαδιού στην Κρήτη, στο επίπεδο του ελαιοτριβείου, έχουμε και παραγωγή κατσίγαρου. Το πρόβλημα είναι ότι ο κατσίγαρος επηρεάζει σημαντικά τις ιδιότητες των εδαφών, παραδείγματος χάρη το pH και την ηλεκτρική αγωγιμότητα. Έτσι τα πετρώματα που εμπεριέχουν ιλλίτη, έναντι των φαινολών που εμπεριέχει ο κατσίγαρος, παρουσιάζουν σημαντική προσροφητική ικανότητα. Γενικότερα, λοιπόν, έχουμε ένα πρόβλημα της ρύπανσης από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, διότι οι περισσότεροι παραγωγοί ελαιόλαδων κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεφορτωθούν τον κατσίγαρό τους και προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα που δεν έχουν σχέση μόνο με την χημεία αλλά και με την οσμή.

Κύπρος 39 χρόνια μετά


Ρώσοι πλέον οι κύριοι μέτοχοι στην Τράπεζα Κύπρου

Της Θεανώ Θειοπούλου 
Από το philenews

Λευκωσία: Τα νέα πραγματικά αφεντικά της Τράπεζας Κύπρου μετά το κούρεμα, είναι πλέον Ρώσοι καταθέτες που θα εκπροσωπούνται κατά κύριο λόγο από μεγάλα δικηγορικά γραφεία ή άλλους πληρεξούσιους αντιπροσώπους.

Οι παλιοί μέτοχοι, οι κάτοχοι ομολόγων και αξιογράφων που έγιναν και αυτοί αναγκαστικά μέτοχοι, προβλέπεται να συμπυκνωθούν σε ποσοστό κάτω του 1% στη νέα μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου.

Συμφωνία για κούρεμα 47,5% στην Τράπεζα Κύπρου

Λευκωσία: Έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, επήλθε σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και της Τρόικας για το ύψος του «κουρέματος» των ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ) στην Τράπεζα Κύπρου, στο 47,5%.

Με την οριστικοποίηση του «κουρέματος», η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης, στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο, με ισχυρά κεφάλαια (core tier 1) 12,4%.

Σέριφος: Έπεσαν στην θάλασσα για να σωθούν από τη φωτιά

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (26-07-2013) σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Αγία Μαρίνα.
Στην περιοχή δεν υπήρχε πυροσβεστικός σταθμός, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί και το Σάββατο να απειλήσει κατοικίες των οικισμών Μεγάλου Λιβαδιού και Κουταλά.
Η ατμόσφαιρα αργά το απόγευμα ήταν αποπνικτική. Οι δύο οικισμοί εκκενώθηκαν και επικράτησε πανικός. Κάτοικοι αλλά και τουρίστες κατέβηκαν στη θάλασσα και κάποιοι άφησαν τις βαλίτσες τους στην στεριά και βούτηξαν για να αισθανθούν καλύτερα...

Στο χάος η Αίγυπτος μετά τη βίαιη καταστολή

Στο χάος η Αίγυπτος μετά τη βίαιη καταστολή
Σε τουλάχιστον 200 ανεβάζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου τον αριθμό των υποστηρικτών του τέως προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που έχασαν τη ζωή τους στο Κάιρο το Σάββατο. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για 65 νεκρούς.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων, που εκτυλίχθηκαν στη πρωτεύουσα, μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας κόστισε τη ζωή σε 65 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 269 τραυματίστηκαν. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, αντηλλάγησαν πυροβολισμοί.