Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

"TO ΑΛΗΘΙΝΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ" ΣΤΗΒΕΝ ΡΑΝΣΙΜΑΝ

Από το vizantinaistorika

Η συνέντευξη πού ακολουθεί δόθηκε από το σέρ Στήβεν Ράνσιμαν, στο Ελσισιλντς της Σκωτίας, στον πατρογονικό πύργο του, τον Οκτώβρη του 1994, για λογαριασμό της ΕΤ3 στις δημοσιογράφους Χρύσα Αράπογλου και Λαμπρινή Χ. Θωμά. Για τεχνικούς λόγους, δεν «βγήκε» ποτέ στον αέρα. Και οι δύο δημοσιογράφοι θεωρούν τη συνέντευξη αυτή από τις πιο σημαντικές της καριέρας τους, μία και ανήκει στο είδος των «συζητήσεων» πού σε διαμορφώνουν και δεν ξεχνάς ποτέ. Θεωρούν ότι πρέπει να δεί το φώς της δημοσιότητας, έστω και με μία τόσο θλιβερή αφορμή, όπως ο θάνατος του μεγάλου φιλέλληνα.

Η θάλασσα του Ελληνισμού

Του Ν.Λυγερού

Η θάλασσα δεν είναι μόνο το παρελθόν του Ελληνισμού, αλλά και το μέλλον του. Αυτή δίνει την έννοια τους στα νησιά μας, αφού τα μετατρέπει σε μεσοθάλασσα με την ενέργειά της. Μην δίνεις, λοιπόν, σημασία σε όσους σου μιλούν για άγονες γραμμές και απάντησέ τους με όλη σου τη δύναμη ότι ο Ελληνισμός είναι από μόνος του αγώνας, γιατί ποτέ τίποτα δεν του δόθηκε και πάντα έπρεπε να παλέψει για να κρατήσει ένα κομμάτι γης, ουρανού και θάλασσας για τη βάρκα του και την ελιά του.

Βαρουφάκης στο NewStatesman: Πρότεινα παράλληλο νόμισμα και προετοιμαζόμουν για Grexit

Ότι ζήτησε παράλληλο νόμισμα και προετοιμαζόταν για Grexit αποκάλυψε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΝewStatesman ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι έθεσε το θέμα στην κυβέρνηση αλλά μειοψήφισε (σε έξι υπέρ τάχθηκαν δύο κατά) και γι’ αυτό επέβληθησαν τα capital controls.

Από την αρχή των διαπραγματεύσεων, οι πιστωτές του ξεκαθάρισαν πως είτε θα δεχθεί τη συμφωνία ή η συμφωνία είναι νεκρή, σημειώνοντας παράλληλα πως ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίαζε

Έπειτα από έναν αιώνα στο σκοτάδι, ο Πλούτωνας αποκαλύπτεται

Ο αμερικανός αστρονόμος Κλάιντ Τόμπω θα είχε ενθουσιαστεί αν έβλεπε τα πρώτα καθαρά πορτρέτα του αντικειμένου που είχε ανακαλύψει ο ίδιος το 1930. Σχεδόν έναν αιώνα μετά, το New Horizons της NASA πλησιάζει στο ιστορικό ραντεβού με τον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα την επόμενη Τρίτη.

Η καλύτερη μέχρι σήμερα εικόνα του Πλούτωνα

Έπειτα από ένα παροδικό πρόβλημα που ανάγκασε το σκάφος να σταματήσει τη συλλογή δεδομένων για μερικές ημέρες, το New Horizons μετέδωσε την καλύτερη μέχρι σήμερα εικόνα του Πλούτωνα, την οποία έλαβε από απόσταση 8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Απεργούν την Τετάρτη οι φαρμακοποιοί - Αντιδρούν στη συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου, αποφάσισε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στα μέτρα που περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών, όπως το άνοιγμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και η απελευθέρωση των δικτύων διανομής για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), υποστηρίζοντας ότι αυτά οδηγούν «στη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης».

Νέοι «όροι» των δανειστών: Να παραδώσει η Ελλάδα το κύπελο του Euro2004 - Ενα σπαρταριστό κείμενο

Τις ασύλληπτες απαιτήσεις των πιστωτών έναντι της Ελλάδας διακωμωδούν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ανάμεσα στα άλλα, η Αθήνα θα πρέπει να παραδώσει το κύπελο του Euro 2004 που κέρδισε με τον Ρεχάγκελ προπονητή, να βρει... θεραπεία για το Aids, να δίνει 12άρι στη Γερμανία για τα επόμενα 60 χρόνια στη Eurovision και να δίνει πρώτη θέση ξαπλώστρες στους γερμανούς τουρίστες.
Δείτε το εμπνευσμένο κείμενο των «απαιτήσεων» των πιστωτών από την ελληνική κυβέρνηση.
«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα νομοθετική δράση ώστε:

Ταμείο εκποίησης της Ελλάδας: Θα περιλαμβάνει από νησιά και βραχονησίδες μέχρι αγροτική γη, σπίτια, στρατόπεδα κι εκκλησίες! ΔΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ!

Ακόμα και εθνικό έδαφος θα πουληθεί με συνοπτικές διαδικασίες μέσω του Ταμείου εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας, βάζοντας σε σκέψεις για το ποιοι θα σπεύσουν να αγοράσουν ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες, με ποιους σκοπούς και αν αυτό πέραν της εθνικής καταρράκωσης δημιουργήσει προβλήματα και στην όποια Εθνική Ασφάλεια.
 
Όπως δήλωσε και η Αγκελα Μέρκελ στο ταμείο θα ανήκει και περιουσία των τραπεζών, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει αυτό, αλλά και ποια περιουσία θα περάσει, αν για παράδειγμα θα είναι θυγατρικές στο εσωτερικό.

P.Krugman: "Η ταπείνωση των Ελλήνων έχει παραβιάσει με το χειρότερο τρόπο τις αξίες που διέπουν την ΕΕ"

Οι κίνδυνοι που απειλούσαν τη συνοχή και την συναίνεση στη Ευρωζώνη, και τελικά απέτρεψε η συμφωνία, περιγράφονται στη ρεαλιστική τους διάσταση, λίγο πριν την ολονύκτια διαβούλευση των ηγετών, όταν η αγωνία στην Ευρώπη «χτύπησε κόκκινο».

Με τον τίτλο: «Η αποδόμηση της Ευρωζώνης έχει ξεκινήσει», παρατίθενται όλες οι καταστροφικές συνέπειες ενός Grexit, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, στο άρθρο της οικονομικής ιστοσελίδας, Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Επανεξελέγη ο Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup

Για ακόμα δυόμισι χρόνια στην ηγεσία του πανίσχυρου συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης – Μοναδικός αντίπαλός του ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς ντε Γκίντος
Όπως ήταν αναμενόμενο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ επανεξελέγη πρόεδρος του Eurogroup, διασφαλίζοντας μία ακόμα θητεία δυόμισι ακόμα ετών στο πανίσχυρο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Όλα ανοιχτά: Ανασχηματισμός - κυβέρνηση εθνικής ενότητας- εκλογές - Σε εξέλιξη κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου

Τι σημαίνει η "σύγχυση Καμμένου" και η δήλωση Λαφαζάνη ότι θα δεν ψηφίσει την συμφωνία- Στο τραπέζι η αποτίμηση των εξελίξεων στις Βρυξέλλες - Προβληματισμός για τον ανασχηματισμό και για την αυριανή καθοριστική συνεδρίαση της ΚΟ-  Παραιτήθηκε ο Ν. Χουντής που πάει στην Ευρωβουλή στη θέση του Μ. Γλέζου
Με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας παρά την κούραση της πολύωρης εξαντλητικής διαπραγμάτευσης άρχισε τις συσκέψεις με τους συνεργάτες και υπουργούς.

Καμμένος: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα μέτρα

ΕΚΤΑΚΤΟ - Καμμένος: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα μέτρα
Στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα.
«Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών ήταν μια συμφωνία για την οποία είχαμε τις διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν αποδεκτή από το Eurogroup. Στη συμφωνία είχε εμπλακεί και η γαλλική πλευρά. Οι ΑΝΕΛ κάναμε ιδιαίτερες διαπραγματεύσεις για τις δικές μας κόκκινες γραμμές. Για τις αμυντικές δαπάνες και τα νησιά. Οι δανειστές προσπάθησαν να σπάσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και δεν τα κατάφεραν», είπε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Πάνος Καμμένος.

Κλειστές τράπεζες: Παρατείνεται η τραπεζική αργία

Κλειστές τράπεζες: Παρατείνεται η τραπεζική αργία
Και μπορεί να παραμένει άγνωστο η διάρκεια της παράτασης, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές για τουλάχιστον δύο ακόμη ημέρες, μέχρι δηλαδή την Τετάρτη, όταν και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Αυτή είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές - Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει (pdf)

Αυτή είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές - Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει (pdf)
Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα η Βουλή να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές, ενώ, την ίδια ώρα, βήματα και αναλύσεις θα γίνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αναφέρεται: