Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Κλειστές τράπεζες: Παρατείνεται η τραπεζική αργία

Κλειστές τράπεζες: Παρατείνεται η τραπεζική αργία
Και μπορεί να παραμένει άγνωστο η διάρκεια της παράτασης, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές για τουλάχιστον δύο ακόμη ημέρες, μέχρι δηλαδή την Τετάρτη, όταν και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Πολλά πάντως, όπως είναι φυσικό, θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της ΕΚT που συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. της Τράπεζας δεν προχώρησε σήμερα σε αύξηση της χορήγησης του ELA, καθώς αναμένει την ψήφιση των προαπαιτουμένων από την ελληνική Βουλή.
Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει πιθανότατα παράταση του κλεισίματος των τραπεζών έως την άλλη Δευτέρα 20 Ιουλίου, αλλά και διεύρυνση των τραπεζικών εργασιών που θα εκτελούνται από τις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αλλάξει, από τη στιγμή που θα επαναληφθεί νέα σύσκεψη των τραπεζιτών εντός των ημερών.
Από την πλευρά τους, δε, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι τράπεζες έχουν επάρκεια ρευστότητας τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, ενώ υπάρχουν χρήματα για να πληρώνονται τα 60 ευρώ και τα 120 ευρώ από τα γκισέ. Παρόλα αυτά, τα χρήματα δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλα τα ΑΤΜs, με αποτέλεσμα τα μισά να τεθούν εκτός λειτουργίας…
Παράλληλα, μπορεί να μην αναμένεται να αλλάξει το όριο των 60 ευρώ την ημέρα, ωστόσο θα υπάρξει απόφαση για απελευθέρωση κάποιων διατραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών και διευκολύνσεις για επιχειρήσεις (κυρίως εξαγωγικές). Επίσης, θα ληφθεί απόφαση η αρμόδια Επιτροπή, που συνεδριάζει για έγκριση εμβασμάτων, να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Για την ώρα πάντως οι ημερήσιες αναλήψεις δεν ξεπερνούν τα 25-30 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίνεται θετικό, ωστόσο ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες (να λειτουργούν κανονικά όλα τα ATMs και να ανοίξουν ξανά) είναι η ΕΚΤ να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου του ELA. Ακόμα και να ανοίξουν πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα capital controls θα διαρκέσουν αρκετούς ακόμη μήνες, ωστόσο θα ανεβαίνει σταδιακά το όριο ημερήσιας ανάληψης, ενώ θα διευρύνονται και οι δυνατότητες συναλλαγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται ότι με την υπάρχουσα υπουργική απόφαση, οι κάτοχοι καρτών ανάληψης μπορούν να «βγάζουν» έως 60 ευρώ ημερησίως, ενώ οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα, μπορούν, μέσω των καταστημάτων που λειτουργούν ειδικά για την εξυπηρέτησή τους, να πραγματοποιούν ανάληψη έως 120 ευρώ την εβδομάδα. Όπως άλλωστε και οι άνεργοι που δικαιούνται σχετικό επίδομα, καθώς και οι συνταξιούχοι εξωτερικού. Κανονικά, δε, πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα, αλλά και οι συναλλαγές μέσω internet και phone banking εντός συνόρων.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου