Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

5 Ιανουαρίου 1913 - Η ναυμαχία της Λήμνου και η πανωλεθρία του Τουρκικού Στόλου (Είκονες)

Ο ήλιος έγερνε να βουτήξει στη θάλασσα καθώς το τελευταίο από τα τουρκικά πλοία εγκατέλειπε το Αιγαίο κι έσπευδε να χωθεί στα στενά του Ελλησπόντου: Τέσσερα θωρηκτά και οκτώ ελαφρά πολεμικά τσακισμένα, ντροπιασμένα και με την ουρά στα σκέλια, βιάζονταν να κρυφτούν κάτω από τα τηλεβόλα της ακτής. Ήταν 5 Ιανουαρίου του 1913 και η ναυμαχία της Λήμνου μόλις είχε τελειώσει. Στα 57 του χρόνια, ο υποναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης καλούσε, από τη γέφυρα του θωρηκτού «Αβέρωφ», τα κανόνια να σιγήσουν κι άκουγε με υπερηφάνεια τις ιαχές των ανδρών του ελληνικού στόλου, που τον επευφημούσαν. Δεν ήταν η πρώτη φορά.

Αγησίλαος Β’: Ο Σπαρτιάτης βασιλιάς που παρά την δημογραφική παρακμή της Σπάρτης διέλυσε τους Πέρσες

Ο Aγησίλαος ήταν δευτερότοκος γιος του βασιλιά Aρχίδαμου B’ από την πρώτη του σύζυγο (ο Aρχίδαμος ήταν δίγαμος), γι’ αυτό ο αδελφός του Aγης, ως πρεσβύτερος, έγινε βασιλιάς το 426 π.X. Γεννήθηκε το 443 π.X. και ανήλθε στο θρόνο της Σπάρτης το 400 π.X., λίγα χρόνια μετά τη θριαμβευτική επικράτηση των Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό πόλεμο.
 
O Aγησίλαος ήταν εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των συμπολιτών του. Xιουμορίστας, δραστήριος, χαρισματικός συνομιλητής, ευγενής αλλά και δυναμικός, υπόδειγμα εγκράτειας και λιτότητας, είχε κερδίσει τις καρδιές όλων, παρότι είχε γεννηθεί χωλός.
Ως δευτερότοκος γιος, δεν απαλλάχθηκε από την Aγωγή (οι πρωτότοκοι απαλλάσσονταν) και υπέμεινε όλες τις δοκιμασίες που ήταν κοινές στους πολίτες της Σπάρτης, παρά την αναπηρία του.

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΦΩΣ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΕΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Του  Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εργασιών ανακίνησης και αναστύλωσης της ιστορικής μονής της Παναγιάς Σουμελά του Πόντου, με την ξεχωριστή σημασία της για την Ορθοδοξία, οι Τούρκοι άνοιξαν τις πύλες του Βαπτηστηρίου και του λεγόμενου, Çile Odası, (Κελί Δοκιμασίας). Εκεί, μόλις εισήρθε το φως του ήλιου, έμειναν έκθαμβοι από την ανακάλυψη μιας μοναδικής περίτεχνης τοιχογραφίας της Παναγιάς με τον Ιησού Χριστό στην στοργική αγκαλιά της.

Δημιουργοί Μέλλοντος

Του Ν. Λυγερού

Έχουμε βαρεθεί τους πολιτικούς που συνεχώς μας εξηγούν ότι δεν γίνονται πολλά πράγματα λόγω της σκληρότητας της πραγματικότητας, διότι δεν ήταν ανάγκη να είναι υποψήφιοι. Ένας πολιτικός αξιολογείται μόνο με το έργο που παράγει κι όχι με αυτό που λέει ότι θα κάνει, γιατί στο τέλος θα μας πει ότι δεν μπόρεσε. Πρέπει να είναι ικανός να κάνει πράξεις που αλλάζουν την πραγματικότητα, επειδή έχει μέσα του ένα όραμα κι όχι απλώς όνειρα που έχει ο καθένας. Με την ΑΟΖ, τον ζεόλιθο, την καινοτομία δημιουργούμε το μέλλον της Ελλάδας ή μάλλον ακόμα καλύτερα επινοούμε την Ελλάδα του Μέλλοντος. Έτσι και οι πολιτικοί, που μας έχουν γεμίσει με το κενό της σκέψης τους, γιατί δεν έχουν ούτε καν φανταστεί ότι μπορούν να κάνουν κάτι και απλώς περιμένουν τυπικές απαντήσεις σε ανούσιες ερωτήσεις κι επερωτήσεις που δεν αλλάζουν τίποτα.

Η ΑΟΖ ως εργαλείο απελευθέρωσης

Του Ν. Λυγερού

Η ΑΟΖ δεν είναι μόνο μία οικονομική έννοια με την απλοϊκή προσέγγιση του θέματος. Δεν πρόκειται για μια λεπτομέρεια που χρησιμοποιούμε στον λόγο μας δίχως να σκεφτούμε τις επιπτώσεις για την πατρίδα μας. Η Κύπρος αποδεικνύει με τις θέσεις της και τις πράξεις ότι η ΑΟΖ είναι ένα εργαλείο απελευθέρωσης που ανήκει στην υψηλή στρατηγική. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Η ΑΟΖ είναι μία στρατηγική λύση σε οικονομικά προβλήματα αλλά όχι μόνο. Το πιο σπουδαίο είναι ότι η ΑΟΖ μας προσφέρει ανθεκτικότητα στην πατρίδα μας. Το να έχεις τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου, δεν είναι χωρίς σημασία και για τους συμμάχους και για τους εχθρούς.

Το καταδρομικό πνεύμα του Ελληνισμού

Του Ν. Λυγερού


Το καταδρομικό πνεύμα δεν ανήκει μόνο στο στρατιωτικό πλαίσιο, αλλά πρώτα από όλα στο πολιτικό. Και το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε σε όλους τους υποψήφιους, είναι απλώς αν το κατέχουν. Διότι τι να τους κάνουμε, αν δεν το έχουν; Το σκεπτικό είναι απλό, αν ένας βουλευτής δεν έχει γνώσεις στη στρατηγική, στη νομική, στη διπλωματία, μπορεί να ζητήσει συμβουλές σε ειδικούς συνεργάτες και στη συνέχεια να επιλέξει ο ίδιος την πολιτική απόφαση που θα πάρει. Αν όμως δεν έχει το καταδρομικό πνεύμα, δεν πρόκειται ποτέ να πάρει μια απόφαση που να προκαλεί μια αλλαγή φάσης. Και τότε το ερώτημα είναι αυτονόητο: τι να τον κάνουμε;

Φυλαχτό 1.500 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Κύπρο

Κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην αρχαία πόλη της Πάφου στη νοτιοδυτική Κύπρο, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα μάλλον ενδιαφέρον αντικείμενο. Πρόκειται για ένα φυλαχτό που φέρει παλινδρομική επιγραφή 59 γραμμάτων στα ελληνικά.

Οι παλινδρομίες είναι ακολουθίες χαρακτήρων, όπως λέξεις ή αριθμοί, που διαβάζονται το ίδιο προς τα πίσω ή προς τα εμπρός.

Συγκλονιστικές στιγμές στα Τρίκαλα: Βρέθηκε κοχύλι ηλικίας 780 εκατομμυρίων ετών(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Η ηλικία του εκτιμάται στα 780 εκατομμύρια έτη, τότε, που υπήρχε θάλασσα στη Θεσσαλία, και έκτοτε, βρίσκονταν θαμμένο στα χώματα των Τρικάλων.
Αυτό το κοχύλι στις φωτογραφίες, είναι μια ιστορία ολάκερη, και το trikalazoom το βρήκε σε ύπαιθρο των Τρικάλων.

Τα ανεξήγητα ευρήματα προϊστορικής «νανοτεχνολoγίας» διχάζουν τους ερευνητές


Αρχαιολόγοι και ερευνητές βρίσκονται σε σύγχυση όσον αφορά την προέλευση δεκάδων ευρημάτων που το τεχνολογικό τους επίπεδο δεν συνάδει με την αρχαιότητα τους.

Τα ευρήματα αυτά που έχουν ανακαλυφθεί σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, παρουσιάζουν ένα απίστευτο επίπεδο τεχνολογικής εξέλιξης, και άγνωστη σε εμάς χρησιμότητα, ενώ η χρονολόγηση τους, που στηρίζεται σε χημικά και γεωλογικά στοιχεία δείχνει ότι προέρχονται από μια εποχή, που σύμφωνα με τις ισχύουσες παραδοχές της αρχαιολογικής επιστήμης, δεν υπήρχε τέτοια τεχνολογία.

Διέγραψαν Καστελόριζο και Στρογγύλη από το βιβλίο Γεωγραφίας της Ε' Δημοτικού - Ποιοι παίζουν τα παιχνίδια της Τουρκίας;- ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«Διέγραψαν» από το επικαιροποιημένο βιβλίο Γεωγραφίας της Ε’ Δημοτικού το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη και το υπουργείο Παιδείας απαντά σαν να μην τρέχει τίποτα πως θα υπάρξει διόρθωση από το… νέο έτος. Απίστευτο. Παίζουν με τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας αν κάποιοι δεν παίζουν και τα παιχνίδια της Τουρκίας που θέλει να εξαφανίσει το Καστελόριζο από το Αιγαίο για να βάλει «πόδι» στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η συγκλονιστική ιστορία Η επτάχρονη που σώθηκε από αεροπορικό προσπαθούσε να ξυπνήσει τους γονείς της

Τραυματισμένη και κρατώντας ένα ξύλινο κομμάτι από τα συντρίμμια που σιγόκαιγε,περπάτησε χιλιόμετρα για να βρει βοήθεια, ήταν όμως αργά για όλη της την οικογένεια...
Το επτάχρονο κοριτσάκι, η μοναδική επιζήσασα από αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη στο Κεντάκι των ΗΠΑ, προσπαθούσε να ξυπνήσει τους γονείς του, πριν φύγει από το σημείο του δυστυχήματος για να καλέσει σε βοήθεια.

Νέο έκτακτο δελτίο από ΕΜΥ - Μεγάλη κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα

Θερμοκρασίες από -10 ως και -25 βαθμούς - Πότε θα χιονίσει μέσα στην Αθήνα - Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για όλη την Ελλάδα Στην «κατάψυξη μπαίνει» η Ελλάδα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, καθώς ένα νέο κύμα κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη.


Η ΕΜΥ στις 12 σήμερα εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικινδύνων καιρικών φαινόμενων, σύμφωνα με το οποίο:

Φρενίτιδα Grexit στο Bloomberg - Τι λένε οι διεθνείς οίκοι

Le Soir: Ανοιχτή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αφήνει η Μέρκελ - Bild: Οι Γερμανοί υπολογίζουν από τώρα πόσο θα κοστίσει το Grexit - RBS: «Μακρυά από την Ελλάδα οι επενδύσεις μας φέτος»
Πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα οικονομικά δίκτυα είναι το ενδεχόμενο ενός Grexit που τροφοδότησε χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας και ότι το Βερολίνο πλέον έχει αποδεχθεί την πιθανότητα να δρομολογηθεί μία έξοδος της Ελλάδας