Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Ο Άγιος Δημήτριος και η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης(Βίντεο)

 Δείτε τα βίντεο

Τιμώντας τον Αλή Πασά! Ο Γ.Καραμπελιάς σχολιάζει το σχετικό συνέδριο στα Ιωάννινα(Βίντεο)

Ο Γιώργος Καραμπελιάς την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Γκόντζου “Ότι πεις εσύ” στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων και μίλησε για το συνέδριο που διοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ)- υπό την αιγίδα της Επιτροπής για τους εορτασμούς των 200 ετών από την Επανάσταση.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Ότι δεν μπορεί να θεωρήσει πειστική την αναφορά του κου Παναγιωτόπουλου (διευθυντής ερευνών του ΕΙΕ) ότι δεν υπήρχε επιστημονικό ενδιαφέρον για την διαμάχη των Σουλιωτών με τον Αλή Πασά.

Το καλώδιο που προκαλεί ηλεκτροσόκ στην Τουρκία - Η διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Eµπειροι αναλυτές φοβούνται ότι η Αγκυρα θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το ιδεολόγηµα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ίσως προκαλώντας σκηνικό ανάλογο µε αυτό του «Ορούτς Ρέις». Το ελληνικό Πολεµικό Ναυτικό είναι προετοιµασµένο διά παν ενδεχόµενον. Φωτ. INTIME NEWS

Βασίλης Νέδος

Η εκτέλεση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου θα αποτελέσει την αποφασιστική δοκιμασία των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Το καλώδιο που θα ποντιστεί προκειμένου να διασυνδέσει ηλεκτρικά Ελλάδα και Αίγυπτο θα αναπτυχθεί στην περιοχή που έχει εκ των πραγμάτων

Η Ελλάδα επιστρέφει στον ...λιγνίτη

Βρώμικη, αλλά φθηνή η ενέργεια από τον λιγνίτη και έτσι η Ελλάδα αφήνει στην άκρη τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, γράφει η Tageszeitung. Δημοσιεύματα για το χρέος στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα ποντάρει και πάλι στον λιγνίτη» είναι ο τίτλος σε ανταπόκριση της εφημερίδας Tageszeitung (TAZ) από την Αθήνα, που υποστηρίζει ότι «η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με μία επιστροφή στον λιγνίτη, από τον οποίο ήθελε να απαλλαγεί γρήγορα». Επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Αθήνα

Σάλος στην Τουρκία για το δημοσίευμα ότι ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση - «Fake news» λέει η Αγκυρα(Βίντεο)

Πιέσεις από το AKP στον Ερντογάν - Με παραίτηση απείλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Για τεταμένο κλίμα ανάμεσα στη σχέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με αφορμή την εντολή του Τούρκου προέδρου να κηρυχθούν personae non gratae 10 πρέσβεις στην Τουρκία μετά τη δήλωση συμπαράστασης τους προς τον προφυλακιστέο Τούρκο ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με  δημοσίευμα της τουρκικής έκδοσης της

ΕΞΕΛΙΞΗ: Κανονικά συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις FDI HN και τις Gowind, “καλά νέα” πριν το τέλος του 2021

Καθώς πολλά γράφονται τις τελευταίες μέρες για τις κορβέτες Gowind, οι πληροφορίες που φτάνουν στο περιοδικό αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία, ενώ μάλλον δεν υπάρχει και θέμα “κορβετιάδας” τελικά. Οι συζητήσεις ανάμεσα στο ΠΝ και τη ΓΔΑΕΕ από τη μια μεριά, και τη Naval Group, MBDA, Thales από την άλλη, συνεχίζονται απρόσκοπτα, με τις δυο πλευρές να “τρέχουν” για να προλάβουν το πολύ σφικτό χρονοδιάγραμμα.

Σε ότι αφορά τις τιμές, δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς η γαλλική πλευρά έχει γραπτή δεσμευτική προσφορά αποστείλει στο ΓΕΝ, πριν την ελληνική απόφαση. Έτσι, δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα όσα ξέρουμε, εκτός ίσως από κάποιες μικρές αυξήσεις, που αν γίνουν, θα οφείλονται σε επιπλέον υλικά που ζητά η ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, το συμβόλαιο για τις 3 FDI HN θα είναι στα 3 δις ευρώ (για την ακρίβεια, 3,04 δις).

Τατάρ στην FAZ: Η Τουρκία δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο

Τατάρ και Ερντογάν στη Λευκωσία, Ιούλιος 2021
Συνέντευξη στην FAZ παραχώρησε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ μιλώντας για το Κυπριακό  και τα Βαρώσια. Σχόλια για τη νέα διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Δύσης. 

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung μιλώντας για το Κυπριακό και τις πιθανότητες επίλυσής του, τις σχέσεις με την Τουρκία και βέβαια το άνοιγμα των Βαρωσίων. Όπως δηλώνει στην FAZ: «Επιμένουμε στη λύση με δύο κυρίαρχα κράτη, γιατί σε αυτό το νησί ζουν δύο διαφορετικοί λαοί, ο καθένας με διαφορετικό πολιτισμό, γλώσσα και θρησκεία». Ο δημοσιογράφος Μίχαελ Μάρτενς

Νίκος Δένδιας – RUSI: Πέντε ομόκεντροι κύκλοι της ελληνικής διπλωματίας!

ΑΠΕ-ΜΠΕ (του ανταποκριτή Ι.Καρίπιδη)

Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που υπογράφουν μια τόσο ευρεία συμφωνία – πλαίσιο με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Έτσι, σχολίασε, μεταξύ άλλων, ανώτατη διπλωματική πηγή την συμφωνία που υπέγραψε τη Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας με την Βρετανίδα ομόλογο του Λιζ Τρας.

Αυτό «το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο», όπως έχει χαρακτηριστεί και από τους Βρετανούς,

Κυρ. Μητσοτάκης σε Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας

«Αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό» χαρακτήρισε τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο ανάκτορο Al Yamamah στο Ριάντ,

Νέα αντικαρκινικά φάρμακα εξαφανίζουν καρκίνο τελικού σταδίου από κεφάλι και λαιμό

Νέα αντικαρκινική θεραπεία μπορεί ακόμα και να εξαφανίζει όγκους από το κεφάλι και το λαιμό. Αυτό αποκαλύπτει ο Guardian αναφερόμενος σε περιπτώσεις ασθενών που θεωρητικά βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της νόσου αλλά σώθηκαν χάρη στο συγκεκριμένο συνδυασμό φαρμάκων.

Η δοκιμή-«ορόσημο» του κοκτέιλ ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών και του νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου. Τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν -και συγκεκριμένα τα nivolumab και ipilimumab- ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς κατά τρόπο που να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.