Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τάσσος Παπαδόπουλος:11 χρόνια από το ιστορικό διάγγελμα του ΟΧΙ (Βίντεο)

Το ιστορικό Διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, στις 7 Απριλίου 2004

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Αυτές της εξαιρετικής ιστορικής σημασίας συνθήκες, νιώθω υποχρέωσή μου να απευθυνθώ σ’ εσάς: στον κυρίαρχο κυπριακό λαό. Κάθε λαός διαμορφώνει και γράφει τη δική του ιστορία. Άλλοτε με απελευθερωτικούς αγώνες, άλλοτε με κοινωνικούς, άλλοτε με δημοκρατικές διαδικασίες με τη ψήφο του. Τώρα καλείται ο κυπριακός λαός, καλούμαστε ο καθένας μας χωριστά, αλλά και όλοι συλλογικά, να γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος της Κύπρου.

ΟΤΑΝ Ο ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ ΑΝΤΙΚΡΙΣΕ ΤΟΝ ΓΥΜΝΟ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Η ομιλία του Στίβεν Φράι για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «η Κατάρα της Αθηνάς»

«Υπάρχουν περισσότερα αγάλματα του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα απ' ό,τι στη Βρετανία» είπε το 2012 ο κωμικός, παρουσιαστής, συγγραφέας (και πολλά άλλα) Στίβεν Φράι στην ομιλία που έδωσε στα πλαίσια της συζήτησης που οργάνωσε η Intelligence Squared σχετικά με την επιστροφή (ή όχι) των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο Στίβεν Φράι τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της επιστροφής, λέγοντας ως γνήσιος τζέντλεμαν ότι «it's the classy thing to do». Η συνομιλία εκείνη την ημέρα έκλεισε με ένα ψήφισμα που έγειρε υπέρ της επιστροφής, με 384 ψήφους υπέρ και 214 κατά.

Στρατηγικά δεδομένα της ENI

Του Ν. Λυγερού

Επειδή ακούμε πολλές απόψεις και ερμηνείες για τις κινήσεις της ENI μετά από τις γεωτρήσεις στο κοίτασμα Ονασαγόρα και στο κοίτασμα Αμαθούσα, είναι καλό να έχουμε υπόψη μας και αντικειμενικά δεδομένα που οδηγούν σε μια στρατηγική εξήγηση.

Η ιταλική εταιρεία ENI είναι παρούσα στην Αίγυπτο από το 1954. Σε αυτή τη χώρα είναι ο κύριος παραγωγός με 210.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα όσον αφορά κοιτάσματα ξηράς. Εδώ και μερικά χρόνια η ENI απέκτησε άδειες και σε θαλάσσια οικόπεδα της Αιγύπτου.

Ισλανδία: Πώς οι «Σπαρτιάτες του Βορρά» κατάφεραν να τιθασεύσουν αγορές και ΔΝΤ

Ένα γεωλογικό ατύχημα πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια δημιούργησε στον Ατλαντικό Ωκεανό ένα ηφαιστειογενές νησί το οποίο κατοικήθηκε μόλις πριν από 1,100 χρόνια.

 Την Ισλανδία, τον «Βράχο», όπως ονομάζουν το νησί οι Σπαρτιάτες του βορρά, επρόκειτο να τον μετατρέψουν στις αρχές της νέας χιλιετίας σε ένα καζίνο του διεθνούς κεφαλαίου.

Οι Ισλανδοί, εκ παραδόσεως ψαράδες και αγρότες, διέπραξαν μια ύβρη από την οποία ακόμη προσπαθούν να εξιλεωθούν.

Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση που ξεκινά το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, βύθισε τη χώρα στο χάος και επιβεβαίωσε την παροιμία που λέει πως εάν ο διάολος σε καλέσει σε δείπνο πάρε και μακρύ κουτάλι.

Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας κατέρρευσαν, οι επενδυτές απέσυραν μαζικά τα κεφάλαιά τους, το νόμισμα, η Ισλανδική κόρωνα, βυθίστηκε, προκαλώντας ένα κύμα αποπληθωρισμού.

ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974

Η σπάνια και άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη του αξιωματικού Αθανασούλη υποδιοικητή της ΝΒΧ (Ναυτική Βάση Χρυσούλη) που έζησε τις προδωτικές εκείνες μέρες περιγράφει την αγωνιώδη προσπάθεια για την εκκένωση της ναυτικής βάσης…
 
 Για τις ημέρες της εισβολής των Τούρκων και το πως οι άγγλοι συνέβαλαν με αεροπλάνα και ελικόπτερα στην επιτυχία της προδωτικής εισβολής του 1974.

Ο ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΜΑΣ

Ο Θουκυδίδης, ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός του 5ου αιώνα π.Χ., είναι όχι μόνο ο πατέρας της επιστημονικής ιστορίας, αλλά και του πολιτικού «ρεαλισμού», του σχολείου της σκέψης που προϋποθέτει ότι οι διακρατικές σχέσεις είναι βασισμένες στο συσχετισμό των δυνάμεων και δύσκολα μεταβάλλονται. Μέσω της μελέτης του πελοποννησιακού πολέμου, ενός καταστρεπτικού πολέμου που άρχισε σε 431 π.Χ. μεταξύ των ελληνικών πόλεων κρατών ο ιστορικός τεκμηριώνει τις απόψεις. Ο Θουκυδίδης πρώτος υποστήριξε ότι ενώ μια αλλαγή στην ιεραρχία των πιο αδύνατων κρατών δεν είχε επιπτώσεις σε ένα δεδομένο σύστημα, μια διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των ισχυρότερων κρατών θα ανέτρεπε αποφασιστικά τη σταθερότητα του συστήματος.

Ιρακ: Βρέθηκαν μαζικοί τάφοι τουλάχιστον 1.700 θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους

Πρόκειται κυρίως για Ιρακινούς που εκτελέστηκαν μαζικά από τους τζιχαντιστές
Μόλις λίγες μέρες μετά από την απελευθέρωση της πόλης του Τικρίτ, που βρισκόταν υπό την κυριαρχία δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, περίπου 12 μαζικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, κοντά στο σημείο όπου παλιά βρισκόταν η αμερικανική στρατιωτική βάση, Camp Speicher.

Σε αυτούς τους τάφους πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένα πάνω από 1.700 θύματα των τζιχαντιστών, κυρίως Ιρακινοί στρατιώτες που δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, σε μία μαζική εκτέλεση που είχε μαγνητοσκοπηθεί και αναρτηθεί στο Ίντερνετ από τα ίδια τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Καμμένος: Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους τζιχαντιστές εκτός Ευρώπης αν η ΕΕ συνεχίσει το bullying

Αν η Ελλάδα εκδιωχθεί ή αναγκαστεί να βγει από την Ευρωζώνη τότε «κύματα μεταναστών θα ξεχυθούν από την Τουρκία προς την καρδιά της Δύσης, λέει στους Times
Νέες απειλές για μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών και τζιχαντιστών στην Ευρώπη σε περίπτωση που καταρρεύσει η Ελλάδα εξαπολύει ο Πάνος Καμμένος με δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα The Times.

Στο άρθρο με τίτλο «Δεν μπορούμε να κρατάμε το Ισλαμικό Κράτος εκτός αν η ΕΕ εξακολουθεί να ασκεί bullying σε βάρος μας» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέρχεται για δεύτερη φορά στο ίδιο θέμα καθώς παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και στις αρχές Μαρτίου. Τότε ο κ. Καμμένος είχε απειλήσει τους δανειστές ότι αν «χτυπήσουν» την Ελλάδα, «θα δώσουμε κι εμείς στους μετανάστες χαρτιά να πάνε στο Βερολίνο».

«ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΒΗΡΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ»

«Να περάσουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις από το σιβηρικό χειμώνα στην άνοιξη»
«Η επίσκεψη στη Μόσχα αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί μία νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις για να περάσουν από τον σιβηρικό χειμώνα στην άνοιξη» αναφέρει σε νέα συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass, ο Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στο Κρεμλίνο όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.