Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Σοφία Βέμπο Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου (1947)


Σχόλιο από ALEXANDER



Επιλέξαμε ένα όχι τόσο επικό τραγούδι της Σοφίας Βέμπο

αλλά  επίκαιρο σαν να γράφηκε για σήμερα το 2018.



« κ’ ίσως μια μέρα εμάς που τόσο αίμα εχύσαμε
να μας καθίσουν στο σκαμνί γιατί νικήσαμε
μα φυσικό θα μας φανεί κι αυτό ακόμα
και στην Ελλάδα μας θα πούμε μ’ ένα στόμα
Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου...»
Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου (1947)

Μ. Τραϊφόρος Μ. Σουγιούλ

Ποιος το περίμενε στ΄αλήθεια να βγουν ψευτιές και παραμύθια
και να ξεχάσουν τώρα πια τα λόγια εκείνα τους

Να γιατί είμαι υπέρ των παρελάσεων - Με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Της Αννυ Λιγνού
Από το neoskosmos
Επειδή πάλι θα ειπωθούν πολλά για την παρέλαση, το νόημά της, την καταγωγή της, την αξία της και το λόγο ύπαρξης της στις μέρες μας, σκέφτομαι τα εξής:

ΟΧΙ, η παρέλαση δεν είναι φασιστικό κατάλοιπο του Μεταξά, ακόμα κι αν και όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα την χρησιμοποίησαν.

Η παρέλαση αντλεί την καταγωγή της από την αρχαιότητα, τους Αθηναϊκούς θριάμβους αλλά και τους τρεις Σπαρτιατικούς χορούς. Ακόμα και τώρα, βλέπουμε μια παραλλαγή τους:

Μύθοι για την 28η Οκτωβρίου 1940

Του Ιωάννη Γ. Παπανικολάου*, εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ (της ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ), 24/10/2014
Από το papanikolaou

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την επέτειο του ΟΧΙ και θα ακουστούν πάλιοι γνωστοί μύθοι για το ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός και όχι ο Ιωάννης Μεταξάς, για το «θαύμα» των Ελλήνων στα αλβανικά βουνά, για την σύγκρουση του στρατηγού Κατσιμήτρου με τον Παπάγο και άλλα πολλά φαιδρά. Για όσους έχουν μελετήσει την περίοδο αυτή και έχουν τις γνώσεις να εκτιμήσουν τα γεγονότα, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί αλλά το φυσικό επακόλουθο σχεδιασμένων, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενεργειών.

Η Μάχη της Ελλάδας 1940-41, για την απόκρουση των απρόκλητων Ιταλικών και των Γερμανικών επιθέσεων, διήρκεσε συνολικά 216 ημέρες, μέχρι να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της καταλήψεως της πατρίδας μας. Κατ’ αντιδιαστολή, για την κατάληψη της Γαλλίας ο Άξονας χρειάστηκε 45 ημέρες, παρά την εκεί παρουσία ισχυρών Αγγλικών δυνάμεων, του Βελγίου 18 ημέρες, της Ολλανδίας 5 ημέρες, ενώ η Δανία υπέκυψε σε 12 ώρες και η Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Αλβανία προσχώρησαν ή παραδόθηκαν αμαχητί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΣΑΣ,ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ


Από το cslab.ntua.gr
Εισαγωγή
    Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 1940. Τρίτη μέρα του πολέμου. Τα στρατεύματά μας δεν έχουν περάσει ακόμη στην αντεπίθεση. Οι Ιταλοί διατηρούν την πρωτοβουλία. Στον παραλιακό τομέα και στην Πίνδο προχωρούν. Μόνο στο κέντρο, στην γραμμή Καλαμάς-Καλπάκι έχουν αναχαιτισθεί.
    Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Ι. Μεταξάς καλεί, στο Γενικό Στρατηγείο (στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία") τους εκδότες και αρχισυντάκτες των εφημερίδων και "κεκλεισμένων των θυρών" τους ενημερώνει για το πώς φτάσαμε σε πολεμική αναμέτρηση με την φασιστική Ιταλία.
    Ο διοπτροφόρος πρεσβύτης, που το παρουσιαστικό του δεν έχει τίποτε το επιβλητικό, δεν είναι εκείνη την κρίσιμη ώρα, ο δικτάτωρ του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Είναι ο ηγέτης μιας μικρής χώρας που έχει αποδυθεί σε αγώνα υπάρξεως. Ο ηγέτης ενός λαού που διεξάγει αγώνα υπέρ βωμών και εστιών. Ο ηγέτης που, εδώ και τρεις μέρες, σηκώνει στους ώμους του το συντριπτικό βάρος μιας ιστορικής αποφάσεως και μιας ευθύνης τρομακτικής.

“Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”

“Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”

Κάποτε μας ευγνωμονούσαν για το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά και το αίμα που έχυσε ως απόρροια αυτού του ΟΧΙ ο ελληνικός λαός ενάντια στην φασιστική Ιταλία.

Τώρα μας καταδικάζουν σε μια νέα κατοχή.


Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγαν τότε για να το συγκρίνουμε με το πώς μας συμπεριφέρονται σήμερα και ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;

Η έκτακτη επικαιρότητα το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου - Δείτε πρωτοσέλιδα και βίντεο

Οι πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, είναι δραματικές, καθώς ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο. Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού, το περίφημο «ΟΧΙ», ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.

Φωτογραφίες-Σκίτσα-Αφίσες για την 28 Οκτωβρίου 1940 που κάνουν θραύση στο internet

Φωτογραφίες-Σκίτσα-Αφίσες για την 28 Οκτωβρίου 1940
που κάνουν θραύση στο internet και στα social-media
Τις αλιεύσαμε και σας τις παρουσιάζουμε…

Το οχυρό που δεν έπεσε ΠΟΤΕ! H μάχη των Οχυρών Ρούπελ – Ο ήρωας Λοχίας Δημήτριος Ίτσιος!

Του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα (*)
Από το epiruscorner

Όπως είναι γνωστό η Ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941 από τα Ελληνο – Γιουγκοσλαβικά και Ελληνο Βουλγαρικά σύνορα. Η αρχική γερμανική επίθεση κατά της “γραμμής Μεταξά” πραγματοποιήθηκε από μία μονάδα Γερμανικού πεζικού ενισχυμένη από δύο ορεινές μεραρχίες του 18ου Ορεινού Σώματος (XVIII Mountain Corps), αντιμετώπισαν όμως ισχυρή αντίσταση και σημείωσαν μικρή επιτυχία. Μία γερμανική αναφορά στο τέλος της πρώτης μέρας των επιχειρήσεων περιγράφει πως η γερμανική 5η Ορεινή Μεραρχία «απωθήθηκε στο πέρασμα Ρούπελ παρά την ισχυρότατη αεροπορική υποστήριξη, έχοντας σημαντικές απώλειες».

Έκτακτο ανακοινωθέν 28ης Οκτωβρίου(Βίντεο)

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ KoinonEordaias

28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


Έχουν περάσει 78 ολόκληρα χρόνια από τότε που μια Ελλάδα, εξασθενημένη από διάφορες περιπέτειες και στη μέση μιας δικτατορίας, χωρίς φανερές ή έστω κρυφές συμμαχίες, ξεσηκώθηκε ενάντια στη δυσανάλογη γι' αυτήν απειλή, καταφέρνοντας το πρώτο χτύπημα στο φασισμό.
Και ο ξεσηκωμός εκείνος, πραγματοποιήθηκε από το πρωτογενές σώμα της Ελλάδας, τον ίδιο της το λαό.
Τη Δευτέρα, 28η Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα, Γκράτσι, με το τελεσίγραφο που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση και με το οποίο ζητούσε το δικαίωμα να καταλάβουν οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις, ορισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους, ουσιαστικά κήρυττε τον πόλεμο, στην Ελλάδα, μην αφήνοντας περιθώρια για άλλη απάντηση εκτός από αυτήν, την οποία και τελικά πήρε : ΟΧΙ .
Τη στιγμή εκείνη, κανένας δεν είχε δεύτερη σκέψη στο μυαλό του, κανένας δεν ακούστηκε σε παραφωνία, στο γενικό κλίμα .

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Ήταν 15 Αυγούστου του 1940.
Ο λαός της Ελλάδας προσκυνούσε ταπεινά την Δέσποινα του Αρχιπελάγους
στην Τήνο όταν το ιταλικό υποβρύχιο χτύπησε ύπουλα και βύθισε το αντιτορπιλικό
«Έλλη» με τους φτωχούς προσκυνητές, τις γυναίκες, τους γερόντους και τ' άρρωστα
παιδιά.
Κι ήταν πικρό χάραμα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν οι σειρήνες με το
τρομακτικό ουρλιαχτό τους ανακοίνωναν στο Πανελλήνιο ότι η φασιστική Ιταλία με
έγγραφο τελεσιγραφικό ζητούσε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να της
παραχωρήσει τμήματα του εδάφους της.
Και η απάντηση της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν το λακωνικό μα περίτρανο
«ΟΧΙ». Ένα «ΟΧΙ» που το στήριξε ο Ελληνικός λαός με πρωτοφανή προθυμία και
αυταπάρνηση, απλά και αυτονόητα σαν φυσιολογική εκδήλωση της Ελληνικής ψυχής
όπως αυτή διαπλάστηκε ανάμεσα στους αιώνες.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ….ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ…

Του Νίκου Χριστοδουλόπουλου από το drougos.gr

Οι Έλληνες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Για να θυμούνται οι παλιοί και να διδάσκονται οι νεώτεροι, Έλληνες και Ξένοι



Ήταν μέρες σαν και τις σημερινές, δύσκολες, με τα σύννεφα του πολέμου των όπλων να εξαπλώνονται, πάνω από την Ευρώπη, διότι και τότε ένας αρχομανής Γερμανός, ο Χίτλερ, θέλησε να καθυποτάξει τους λαούς της Ευρώπης κάτω από τη σκληρή μπότα του Γ΄ Ράιχ, και εν μέρει τα κατάφερε αρκετά εύκολα με όλους τους ευρωπαίους. Βρήκε όμως το μπελά του με τους τότε σκληρούς έλληνες και αυτός αλλά και ο σύμμαχός του o Μουσολίνι που προηγήθηκε και που τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, απαίτησε την εντός τριών (3) ωρών

Η ανικανότητα του ΥπΕξ

Tου Ν. Λυγερού

Με την κίνηση του πρώην υπουργού ΥπΕξ και την επομένη του νυν υπουργού ΥπΕξ βλέπουμε ότι η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τις δυνατότητες της όσο αφορά τις προοπτικές της για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης χωρίς να υπάρχει λόγος και έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να ξαναθέσει το θέμα του casus belli και να ξαναπεί σε όλη τη διεθνή κοινότητα ότι ακόμα και αν η Ελλάδα ακολουθεί το Διεθνές Δίκαιο και ουσιαστικά το Δίκαιο της Θάλασσας εκείνη είναι έτοιμη να περάσει στο στάδιο του πολέμου αν η Ελλάδα διανοηθεί να κάνει αυτήν την κίνηση η οποία είναι φυσιολογική για όλες τις