Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Ανασκαφή του «Αρχαιολογικού Ερευνητικού Προγράμματος Καλαβασός-Λαρούμενα και Αρχάγγελος» (K-LAARP) στην Καλαβασό


Εικόνα 1: Μερικώς ανεσκαμμένο δωμάτιο γεμάτο με αποθέσεις στάχτης και κάρβουνου. Ο πίσω τοίχος περνά κάτω από το σύγχρονο αναλημματικό τοίχο. Τετράγωνο 4Ν-4b, θέση Λαρούμενα.


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου ανακοινώνει την ολοκλήρωση των ανασκαφών από το «Αρχαιολογικό Ερευνητικό Πρόγραμμα Καλαβασός-Λαρούμενα και Αρχάγγελος» (K-LAARP) στην Καλαβασό για το 2023, υπό τη διεύθυνση της Δρος Mara Horowitz.  Βοηθός διευθυντή ήταν η Christine Johnston και διευθυντής πεδίου ο Enrico de Benedictis

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Φεβρουαρίου 1952: Ελλάδα και Τουρκία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ

Στάθης Βασιλείου

Το 1952, η Ελλάδα και η Τουρκία εντάσσονται επίσημα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ (North-Atlantic Treaty Organisation), μιας συμμαχίας που δημιουργήθηκε για την ισχυροποίηση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και των κρατών της Δυτικής Ευρώπης έναντι της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

Ο πρώτος Η/Υ κατασκευάστηκε για τους Πίνακες Βολής και ζύγιζε 30 τόνους


Σαν σήμερα, στις 18 Φεβρουαρίου 1946, εγκαινιάζεται επίσημα ο ENIAC, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια.

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας και η ανύπαρκτη παγίδα του Θουκυδίδη

του Κωνσταντίνου Χολέβα

Πού οδηγεί ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; Υπάρχει κίνδυνος να συγκρουσθούν οι δύο κολοσσοί; Μήπως από την Ιστορία του Θουκυδίδη προκύπτει κάποια νομοτελειακή ανάγκη που οδηγεί σε σύγκρουση τις υπερδυνάμεις;

Ο θάνατος του Ναβάλνι σε μια σειρά «ατυχών» συμπτώσεων


Από το Μόναχο του 2007 στο Μόναχο του 2024 - Γιατί ο θάνατος του Ναβάλνι είναι ένα ακόμη καμπανάκι ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει πορεία.

Δημοσθένης Γκαβέας, Αρθρογράφος

Blog Editor

Ο Αλεξέι Ναβάλνι και οι εθνοδημοκράτες


Ένας φιλοδυτικός εθνικισμός;

της Μαρλέν Λαρυέλ* απόσπασμα κειμένου από το βιβλίο: Ρωσία, Αυτοκρατορία ή έθνος κράτος; Ο Πούτιν, ο Ντούγκιν και ο Ναβάλνι

ΗΠΑ - Κύπρος και οπλισμός Ε.Φ.


Λάζαρος Μαύρος

ΑΞΙΖΕΙ, ίσως, να τεθεί το ερώτημα: Πόσα άραγε σύγχρονα αμερικανικά όπλα κατάφερε να εξασφαλίσει για την Εθνική Φρουρά η Kυβέρνησή μας, αφ’ ότου τέθηκε σε ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2022 η πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο από τις ΗΠΑ, με απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ; 

Δεν υπάρχει λίγη ή περισσότερη κυριαρχία

Νίκος Κατσουρίδης

Στο δείπνο που είχαν διακοπεί οι συνομιλίες για το Κυπριακό.  Και διακόπηκαν την στιγμή που η Τουρκία δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, διέψευσε τα όσα κάποιοι σκόπιμα, διέρρεαν για τις τάχα καλές προθέσεις της Τουρκίας, στα θέματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.  

Τετραγωνίζουν τον κύκλο με ισότιμη κυριαρχία μέσω ΑΟΖ και φυσικού αερίου (ΧΑΡΤΕΣ)


Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα κίνητρα που προτείνουν οι Βρετανοί έχουν τουρκικό διχοτομικό χαρακτήρα - Έβαλαν στο τραπέζι το θέμα κοινής Επιτροπής για συνεκμετάλλευση χωρίς το κέλυφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ε/κ, Τ/κ και Τουρκίας

Η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, λέει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης εκφωνεί επιμνημόσυνο λόγο και καταθέτει στεφάνι στο 60ο Ετήσιο Μνημόσυνο του ήρωα Δημήτρη Χάματσου. pio.gov.cy

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «με πολλές και άοκνες προσπάθειες, κινητοποιήσεις, επαφές και πιέσεις καταφέραμε να ανοίξουμε ξανά την προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών».

Πολεμική Αεροπορία: «Αγώνας δρόμου» για τα Super Puma, εν αναμονή των νέων ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης

*Του Κώστα Σαρικά

Η ενίσχυση του τομέα της Έρευνας και Διάσωσης με προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανός ο στόλος των αξιόπιστων Super Puma, την ώρα που ήδη βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διαδικασίες απόκτησης των καινούργιων ελικοπτέρων AW-139, αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι επάκτιες συστοιχίες, οι καθυστερήσεις στην προμήθεια πυραύλων Spike NLOS λόγω του πολέμου στη Γάζα και το σύγχρονο επιχειρησιακό πλάνο αποτροπής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων


Λεζάντα: Εκτόξευση πυραύλου Exocet από μονάδα του στόλου. Τέτοιους πυραύλους, όπως και Harpoon διαθέτει το πολεμικό ναυτικό στο οπλοστάσιό του ως επάκτιες μονάδες που βρίσκονται διασπαρμένες εκεί που χρειάζεται ώστε να προστατεί η νησιωτική Ελλάδα. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Η συμφωνημένη προμήθεια των πυραύλων Spike NLOS από το Ισραήλ, συνεχίζει να περνά «φουρτούνες» αλλά αυτή τη φορά δεν πρόκειται για υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς.

Αδιάρρηκτοι στρατιωτικοί δεσμοί: Aμερικανοί και Έλληνες κομάντος ασκούνται στη Πιερία

Από την Δευτέρα 12 έως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ διμερής συνεκπαίδευση, στην ευρύτερη περιοχή. ΓΕΕΘΑ

Γεωργία Γαραντζιώτη

Με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή να παραμένει εύθραυστη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «χωρίς μεγάλα λόγια» διατηρούν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με ισχυρούς συμμάχους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Steadfast Defender: Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα παρούσα – Δείτε βίντεο

Ενενήντα χιλιάδες στρατιώτες από διαφορετικές χώρες συμμετέχουν στη μεγαλύτερη άσκηση του NATO εδώ και δεκαετίες. Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα, με ενεργό συμμετοχή στην εν εξελίξει και σε πολλές χώρες άσκηση, με κύριο ζητούμενο την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης εξ Ανατολών.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Γεώτρηση στην Κρήτη αποφασίζει η ExxonMobil- Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ζεστοί για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή της Κρήτης εμφανίζονται οι Αμερικανοί της ExxonMobil, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων για τις περιοχές της παραχώρησης. 

Το καταστατικό του ΝΑΤΟ και οι όροι για τα F-16 - Δεσμεύονται οι Τούρκοι να μην τα χρησιμοποιήσουν;


Αλεξία Τασούλη

Η συζήτηση για τους όρους παραλαβής των μαχητικών F-16 από την Τουρκία, δεν έχει σταματήσει, πολύ περισσότερο που ακόμη δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας η εγγυήτρια επιστολή που έστειλε το Στειτ Ντιπάρμεντ προς το Κογκρέσο, προς τις επιστολές Διεθνείς Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι όροι των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τα F-16

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τη διακοπή του προγράμματος παροχής αμυντικού υλικού, όπως τα αεροσκάφη F-16, σε περίπτωση που η Τουρκία στραφεί κατά χώρας-συμμάχου στο ΝΑΤΟ περιελάμβανε το τελικό προσχέδιο της επιστολής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προς το Κογκρέσο.

Γ. Γεραπετρίτης - Φιντάν: Στο επίκεντρο των συνομιλιών τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης


Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας.

Μεθόδευση Σκοπιανών για να μην αποκτήσουν έγγραφα με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία»


Φεβρουάριος 17, 2024. Ελλάδα.

Ή θα πρέπει να το παίξεις τρελός ή να δηλώσεις «αντιρρησίας συνείδησης», είναι ένας τρόπος για να μην δεχθείς στην ταυτότητά σου και στο διαβατήριο σου το επίθετο «Βόρεια» μπροστά από το «Μακεδονία».

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες


Συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi θα έχει αύριο Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου και ώρα 9:00 π.μ. ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ολλανδία: Νύχτα χάους στη Χάγη με άγρια επεισόδια αστυνομικών και μεταναστών - Δείτε βίντεο


Τουλάχιστον 4 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα νωρίς το πρωί, κατά τη διάρκεια συμπλοκών στη Χάγη μεταξύ αντίπαλων ομάδων πολιτών από την Ερυθραία, οι οποίες πυρπόλησαν περιπολικά και πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου, έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Νύχτα τρόμου στην Χάγη: Σοβαρά επεισόδια από μετανάστες – Εισέβαλαν στην όπερα

Σοβαρά επεισόδια στην Χάγη από μετανάστες της Ερυθραίας AP

Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε η Όπερα στην  Χάγη  από αντίπαλες ομάδες μεταναστών της Ερυθραίας που συγκρούστηκαν προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών αλλά και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα.

Rafale: Σε άσκηση έγινε αυτό που φοβούνται Τουρκία και Πακιστάν

Αυτό είναι άλλος ένας πονοκέφαλος για Τούρκους και Πακιστανούς.

Διονύσης Αντωνέλλος

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ αντιτίθεται στη "μονομερή" επιβολή ενός παλαιστινιακού κράτους


Το Ισραήλ επισημοποίησε σήμερα την αντίθεσή του σε αυτό που χαρακτηρίζει "μονομερή αναγνώριση" της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης και είπε ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία πρέπει να συναφθεί μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων.

Πούτιν: Ζήτημα ζωής και θανάτου για εμάς όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία


Στόχος της Δύσης είναι απλά να βελτιώσει τη στρατηγική της θέση, υποστηρίζει. Πρέπει να καταλάβει ότι «για εμάς είναι το πεπρωμένο μας, είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου».

Πόλεμος-Ουκρανία, ουκρανικό έντυπο “Strana”: Σημασία της υποχώρησης από την Αβντίιφκα και οι κίνδυνοι


Το ουκρανικό έντυπο «Strana» αναλύει τις συνέπειες που θα έχει η απώλεια της Αβντίιφκα για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και γενικά για την Ουκρανία.

Πούτιν: Συνεχάρη τους Ρώσους στρατιωτικούς που πήραν τον «απόλυτο έλεγχο» της Αβντιίβκα


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τις στρατιωτικές μονάδες και τον διοικητή τους για την κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωαν με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ειρήνη στην Ουκρανία μέσω Κίνας; Διπλωματικές επαφές μετά την ήττα;


Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε χθες Σάββατο ότι συζήτησε με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για τις προοπτικές ως προς την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία οδεύει να συμπληρώσει δυο χρόνια. 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κορυφαίοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και την Κίνα πραγματοποίησαν «εποικοδομητικές» συνομιλίες στη Γερμανία


Κορυφαίοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και την Κίνα την Παρασκευή είχαν μια «ειλικρινή και εποικοδομητική» συζήτηση για ζητήματα που διατηρούν τεταμένες τις σχέσεις τους σχετικά με την Ταϊβάν, την κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ανάλυση Washington Post: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τον θάνατο του Ναβάλνι, δείχνει ασταμάτητος στη Ρωσία

Χωρίς την κατάρρευση του καθεστώτος Πούτιν, ο κόσμος δεν θα μπορεί να ζήσει ειρηνικά, αναφέρει αναλυτής στην αμερικανική εφημερίδα

Αναφορές για εντοπισμό της σορού του Ναβάλνι -Γεμάτη μώλωπες σε νεκροτομείο


Το πτώμα του Αλεξέι Ναβάλνι βρέθηκε μελανιασμένο στο νεκροτομείο της Αρκτικής, μεταδίδει η Telegraph, επικαλούμενη τη Novaya Gazeta.