Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια

Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 1776 την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ο πατέρας του Αντώνιος - Μαρία καταγόταν από οικογένεια ευγενών, καθώς ένας από τους πρόγονούς του είχε λάβει τον τίτλο του Κόμη από τον Δούκα της Σαβοΐας Κάρολο Εμμανουήλ τον Β'.
Ο τίτλος εισήχθη στη «Χρυσή Βίβλο» (Libro d' Oro) των ευγενών της Κέρκυρας το 1679 και έλκει την καταγωγή του από το ακρωτήριο Ίστρια της Αδριατικής, το σημερινό Κόπερ της Σλοβενίας. Η οικογένεια της μητέρας του Διαμαντίνας (Αδαμαντίας) Γονέμη, ήταν επίσης εγγεγραμμένη στη «Χρυσή Βίβλο» από το 1606.

Τα πρώτα παρατράγουδα της “Συμφωνίας των Πρεσπών”

Γράφει ο ΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Από το infognomonpolitics


Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Zoran Zaev, πριν από μερικές ημέρες απέστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την οποία, του ζητούσε να εξισώσει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς του κράτους των Σκοπίων, με τους άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός, στην επιστολή του αυτή αναφέρει ότι, ο ορθόδοξος λαός στη χώρα του αξίζει την ανεξαρτησία της εκκλησίας που ονειρεύεται επί έναν αιώνα και ότι αναμένει να δει τη «Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία» – “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” να αναγνωρίζεται ως αυτοκέφαλη, έχοντας τη γραπτή απόφαση από τoν Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οι μάχες συνεχίζονται. Η αρμενική πλευρά επίσης κατέρριψε 14 drone, άρματα μάχης (Βίντεο)

Όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Αρτσαχ (Ν. Καραμπάχ), σύμφωνα με τις επαληθευμένες πληροφορίες, το Αζερμπαϊτζάν έχασε 14 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, καθώς και θωρακισμένα οχήματα, μαζί με τα 2 ελικόπτερα που έχασε νωρίτερα.

Οι μονάδες εμπροσθοφυλακής του Στρατού Άμυνας της Αρμενίας και του Αρτσάχ ανταποκρίνονται με επιτυχία σε όλες τις επιθέσεις του εχθρού. Οι μάχες συνεχίζονται.

Να υπενθυμίσουμε, τα ξημερώματα το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική

Εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα από την Σαουδική Αραβία – H Ελλάδα ;

Επισημοποιήθηκε το εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας προς την Τουρκία

Μετά από την διατάραξη των πολιτικών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επισημοποίησε το εμπάργκο που εφαρμόζει.
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως από το τέλος αυτού του μήνα δεν θα παραλαμβάνει προϊόντα Μade in Τurkey. Η Σαουδική Αραβία είναι η 15η χώρα σε εξαγωγές για την Τουρκία. Η Τουρκία εξάγει σε αυτήν προϊόντα αξίας 3,3 δις δολάρια και εισάγει 3 δις δολάρια.

Μενέντεζ: Όσο οι ΗΠΑ στέλνουν λάθος μηνύματα στον Ερντογάν, θα συνεχίζει την επιθετικότητα

Στην έλλειψη ισχυρής αντίδρασης από την πλευρά των ΗΠΑ αποδίδει ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Μενέντεζ δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συνεχίσει να δοκιμάζει τα όρια και να τραβάει την κατάσταση στα άκρα στην Ανατολική Μεσόγειο όσο ο πρόεδρος Τραμπ του ανάβει «το πράσινο φως» με τη στάση του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να δοκιμάζει τα όρια, διότι δεν έρχεται αντιμέτωπος

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Σε θολά νερά οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα – Όλο το παρασκήνιο

Από το eleftherostypos

Παρά τις ισχυρές γερμανικές πιέσεις για επιστροφή έπειτα από τέσσερα χρόνια στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σε διπλωματικό πλαίσιο, οι πιθανότητες προόδου και επιτυχούς έκβασης είναι απειροελάχιστες και μεταξύ άλλων και οι κορυφαίες γερμανικές εφημερίδες είναι απαισιόδοξες στις εκτιμήσεις τους.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Το Βερολίνο επί δικής του εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε. δεν θα ήθελε για πολλούς και διαφόρους

Ο Ερντογάν τα ζητά όλα, δεν υποχωρεί πουθενά! Άντε καλό διάλογο να έχουμε…

Κώστας Βενιζέλος
Από το philenews

Επιστολή προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., πλην της Ελλάδος και της Κύπρου-  έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρεμβαίνοντας στις συζητήσεις εντός της Ένωσης για τα ευρωτουρκικά. 

Η επιστολή έκτασης τριών σελίδων, την οποία κατέχει ο «Φ», διαβιβάσθηκε από τον Ερντογάν την παραμονή του αναβληθέντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου. Η Άγκυρα επιχειρεί διά της επιστολής, που είναι προσεκτικά διατυπωμένη, να κατατεθεί η δική της προσέγγιση όταν θα συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο είναι, όμως, σαφές πως απουσιάζει η πραγματικότητα, που είναι η επιθετική συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης σε βάρος της Ελλάδος και της Τουρκίας. 

Ο τουρκικός στόχος για «διαμοιρασμό του πλούτου» της Αν. Μεσογείου και η «αστοχία» Μισέλ

Νίκος Μελέτης
Από το liberal 

Τον διαμοιρασμό του «πλούτου» της Ανατολικής Μεσογείου και όχι τον διαμοιρασμό των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκει απροκάλυπτα πλέον η Τουρκία ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι συνήγορος στην νεφελώδη πρόταση Ερντογάν για «Διάσκεψη των χωρών της περιοχής» εμφανίζεται αυτοβούλως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υποβάλλοντας και αυτός πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιδίωξη της Τουρκίας είναι να εξασφαλίσει πριν ή και ανεξαρτήτως των οριοθετήσεων θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, μερίδιο από τον πλούτο της περιοχής (ακόμη κι αν δεν της ανήκει) και αυτό πλέον δηλώνεται σε κάθε επίπεδο .

Χαστούκι… “Η Τουρκία είναι ο κύριος χορηγός της περιφερειακής τρομοκρατίας”

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας κατηγόρησε την Τουρκία ότι είναι ο κύριος χορηγός της περιφερειακής τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η Συρία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματίσει την παράνομη παρουσία τουρκικών, καθώς και αμερικανικών, δυνάμεων σε συριακό έδαφος.

Στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα στην Γενική Συνέλευση, ο Σύρος ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης Ουάλιντ Μουάλεμ επιτέθηκε παράλληλα στην αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ κατηγορώντας την ότι επιχειρεί μέσω της επιβολής κυρώσεων να προκαλέσει ασφυξία στο συριακό λαό «όπως ακριβώς έκανε στον Τζορτζ Φλόιντ και σε άλλους που βάναυσα ασφυκτιούν στις Ηνωμένες Πολιτείες».