Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Το BBC βρήκε την ελληνική λέξη που δεν μεταφράζεται - ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ

Η ελληνική γλώσσα φημίζεται για τη σύνθετη συντακτική δομή της, αλλά και για το πλούσιο λεξιλόγιό της.
Το «φιλότιμο» είναι μία από τις λέξεις που αποδεικνύουν ότι η ελληνική γλώσσα είναι τόσο μοναδική, που πολλές φορές τείνει να γίνει μέχρι και αμετάφραστη.
Η επίσημη -αλλά παράλληλα ανεπαρκής- μετάφραση της λέξης είναι «η αγάπη για την τιμή». Παρότι αυτός ο ορισμός δίνει μια κατεύθυνση σε κάποιον ξένο προκειμένου να καταλάβει τη σημασία της λέξης, δεν περικλείει επακριβώς όλο το νόημά της.
Το BBC έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη ρίζα και στη σημασία αυτής της λέξης και υπογράμμισε τα συμπεράσματα που οι υπόλοιποι μπορούν να βγάλουν ακούγοντας ντόπιους Έλληνες να περιγράφουν τι σημαίνει η λέξη «φιλότιμο» για τους ίδιους.

Ανακάλυψαν ναό και γήπεδο των Αζτέκων στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού - Κάτω από ξενοδοχείο του '50(Βίντεο)

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα τμήμα των θεμελίων ενός τεράστιου, στρογγυλού σε σχήμα ναού που είχε αφιερωθεί στον αζτέκο θεό του αέρα Εχεκάτλ καθώς και ένα μικρότερο τμήμα ενός γηπέδου όπου έπαιζαν ένα τελετουργικό παιχνίδι μπάλας
Τα ερείπια ενός σημαντικού ναού των Αζτέκων και ένα γήπεδο όπου έπαιζαν ένα τελετουργικό παιχνίδι μπάλας αποκαλύφθηκαν στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού, ρίχνοντας περισσότερο φως στους ιερούς χώρους της μητρόπολης στην οποία εισέβαλλαν οι ισπανοί κατακτητές πριν από πέντε αιώνες, είπαν αρχαιολόγοι χθες.

Κύπρος:Δύο τραυματίες, ένας κρίσιμα, από ανάφλεξη σκάφους στο Λατσί

Ντόρα Χριστοδούλου
Από το philenews

Δύο άτομα τραυματίσθηκαν από έκρηξη που προκλήθηκε σε ταχύπλοο σκάφος στο αλιευτικό καταφύγιο στο Λατσί, κατά την διάρκεια εργασιών επιδιόρθωσης και ανεφοδιασμού του με καύσιμα.

Τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη ερευνώνται από την Αστυνομία, την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Άφησαν ελεύθερο τον Αλβανό που έκαιγε ελληνικές σημαίες και αυτός άρχισε τις απειλές

ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΛΙΓΩΝ ΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ ΤΑΧΙΡ ΒΕΛΙΟΥ - ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Στα χέρια των αλβανικών Αρχών έπεσε ο Αλβανός εξτρεμιστής Ταχίρ Βέλιου, γνωστός για την ανθελληνική του δράση - Τον έπιασαν χθες 7/06/2017 και σήμερα 8/06/2017 τον άφησαν ελεύθερο - Συνεχίζει τις απειλές και το παραλήρημα ο Αλβανός εξτρεμιστής 
Ο προκλητικός εθνικιστής που... ονειρεύεται «Μεγάλη Αλβανία», συνελήφθη στα σύνορα Αλβανίας – Κοσυφοπεδίου με αφορμή τις καταδρομικές επιθέσεις σε περιοχές της ελληνικής μειονότητας, όπου υπέστειλε, ποδοπάτησε και έκαψε ελληνικές σημαίες.

Ο Νίκος Λυγερός στην Αλεξανδρούπολη

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Πομάκοι Έλληνες, μια στρατηγική". 
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Αλεξανδρούπολη.
 Κυριακή 11 Ιουνίου, ώρα: 11.30

Το 2017, η Ασκητική και ο Καζαντζάκης

Του Ν. Λυγερού

Η Ασκητική εκδόθηκε το 1927, ο Νίκος Καζαντζάκης απεβίωσε το 1957. Αυτές οι δύο ημερομηνίες δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για να γίνει μια επετειακή εκδήλωση στο Ηράκλειο αλλά αποτελούν σύμβολα για τον Ελληνισμό και την Ανθρωπότητα αφού το έργο του Καζαντζάκη έχει αγγίξει πλήθος χωρών λόγω της εμβέλειάς του. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει ένας φόρος τιμής προς αυτόν τον άνθρωπο που ανέδειξε την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Ελληνισμό. Η επιλογή της τοποθεσίας του τάφου του Νίκου Καζαντζάκη είναι η αφετηρία της σκέψης για τον φόρο τιμής. Έτσι σε συνεργασία με διάφορους φορείς του Ηρακλείου αλλά και όλης της Κρήτης οργανώνεται μια εκδήλωση που θα αρχίζει από το Κάστρο της Θάλασσας και θα ακολουθήσει μια πορεία με όλους τους συμμετέχοντες με μαύρα πουκάμισα έως τον τάφο του συγγραφέα.

Τουρκικές δυσκολίες

Του Ν. Λυγερού

Όσο και να θέλουμε να τις μειώσουμε λόγω ραγιαδισμού, η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες για το γόητρό της. Επί χρόνια και ειδικά μετά από το νέο οθωμανικό δόγμα προσπαθεί να πείσει όλο τον κόσμο και ειδικά το ΝΑΤΟ ότι πρόκειται για μια περιφερειακή δύναμη, αλλά η πραγματικότητα και η ιστορία αποδεικνύουν πόσο ευάλωτη είναι. Για δεκαετίες ήταν αντίθετη με την έννοια της ΑΟΖ, επειδή αυτή προστατεύει τα δικαιώματα των νησιών και δεν κατάφερε απολύτως τίποτα. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχει υπογράψει και το Δίκαιο της Θάλασσας.