Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Η Χριστουγεννιάτικη Αερομαχία των έξι αεροσκαφών της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού

Σαν σήμερα στις 26 Δεκεμβρίου του 1940 έξι Έλληνες πιλότοι της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού μετά απο την εκτέλεση της αποστολής τους ήρθαν αντιμέτωποι με ιταλικά καταδιωκτικά

Έξι αεροπλάνα Blenhein Mk IV της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού έπληξαν τις λιμενικές εγκαταστάσεις Κρυονερίου (νότια της Αυλώνας).

Τα ελληνικά αεροπλάνα όμως αφού έληξε ο βομβαρδισμός δέχθηκαν επίθεση από εννέα ιταλικά καταδιωκτικά Fiat CR.42, από τα οποία κατόρθωσαν να διαφύγουν χωρίς καμία απώλεια.

Τα ελληνικά Blenheim Mk IV

Η ιστορία των ελληνικών Blenheim Mk IV ξεκινάει λίγα χρόνια πριν τον Β’ ΠΠ, όταν παρελήφθησαν με πολλές ελλείψεις στον εξοπλισμό τους.

Κρήτη: Σπάνια κειμήλια από τον Πόντο και τη Μικρασία στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων - Αντικείμενα και μαρτυρίες που ζωντανεύουν την ιστορία στα μάτια των επισκεπτών

Σπάνια κειμήλια από τη Μικρά Ασία έχει τη δυνατότητα να δει το κοινό έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μικρά Ασία – Προσφυγικός ελληνισμός». Η έκθεση, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιμελητής της Λευτέρης Λαμπράκης, καλύπτει μια περίοδο από το 1500 μ.Χ. και την προϊστορία της Ιωνίας και χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες, εκ των οποίων οι βασικότερες αφορούν την περίοδο πριν από την καταστροφή της Μικράς Ασίας, τη μικρασιατική εκστρατεία και την αμέσως επόμενη περίοδο με τον ξεριζωμό και την παρουσία και αναγέννηση των Μικρασιατών στην Ελλάδα.

Τα Χριστούγεννα των αγωνιστών στο Μεσολόγγι του 1822

 Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Καλά Χριστούγεννα, φίλες και φίλοι. Μακάρι να επικρατήσει η ειρήνη στις ψυχές μας και σε όλο τον κόσμο! Εορτάζουμε ως Χριστιανοί και ταυτοχρόνως ως  Έλληνες πρέπει να διατηρούμε την ιστορική μνήμη. Και ξαναδιαβάζουμε την Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως για να δούμε πώς σώθηκε το Μεσολόγγι από την επίθεση του Ομέρ Βρυώνη ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1822. Ακριβώς πριν από διακόσια χρόνια.

Η πρώτη πολιορκία (η δεύτερη κατέληξε στην ηρωική Έξοδο του 1826) άρχισε στα τέλη Οκτωβρίου 1822 και βρήκε επικεφαλής των Οθωμανικών δυνάμεων τον Ομέρ Βρυώνη. Είχε προηγηθεί η ήττα των Ελλήνων και των Φιλελλήνων στη μάχη του Πέτα, έξω από την Άρτα. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Θανάσης Ραζηκότσικας και άλλοι ήσαν επικεφαλής της άμυνας των Ελλήνων. Πάντα λίγοι οι Μεσολογγίτες απέναντι σε πολυάριθμο στράτευμα. Αλλά το Μεσολόγγι βαστούσε.

Εάν δεν μπει φρένο στον Ερντογάν θα φέρει μεγάλη καταστροφή στη Μεσόγειο: Η Τουρκία δεν είναι χώρα “δυτικών προδιαγραφών”

Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

“Δεν σταματάς ένα νταή με το να τον κατευνάζεις”, δήλωσε εμφαντικά η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

“Εάν δεν μπει φρένο στον Πούτιν στην Ουκρανία, εκείνος θα συνεχίσει και τελικά θα έλθει να καταλάβει και την ευρύτερη περιοχή”, κρίνει η Κάγια Κάλας.

Οι θέσεις της Εσθονής πρωθυπουργού, όπως τις δημοσίευσε το Bloomberg Opinion, ισχύουν και καλύπτουν πλήρως και την περίπτωση ενός νταή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ήτοι της νεο-οθωμανικής και αναθεωρητικής Τουρκίας, του ισλαμιστή προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του.

Συρία: Σκληρές μάχες με φιλοτουρκικές ένοπλες ομάδες – 6 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστών

Έξι μέλη μιας δύναμης ασφάλειας υπό την ηγεσία των Κούρδων σκοτώθηκαν από μία επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σήμερα από το Ισλαμικό Κράτος στην Ράκα στη Συρία, όπως ανέφερε στο Twitter ο Μαζλούμ Αμπντί αρχηγός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε και ένας άλλος κρατείται δήλωσε ο Φαρχάντ Σαμί, επικεφαλής στο κέντρο Τύπου των δυνάμεων SDF.

Χιλιάδες ένοπλοι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν κρυμμένοι κατά τα τελευταία χρόνια, σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας στη Συρία από τις οποίες μπορούν να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επιθέσεις.

SPIKE NLOS: Δυο μήνες η παράταση και τα ανεξήγητα προβλήματα που έκαναν… “Τούρκο” Κυρ. Μητσοτάκη

Την παράταση της ισχύος της προσφοράς για τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλού ρόλου Spike NLOS για έξι εβδομάδες, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023, αιτήθηκε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από την αντίστοιχη υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Το αίτημα υποβλήθηκε μετά τη συνεδρίαση της 20ης Δεκεμβρίου 2022 του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) της 20ης Δεκεμβρίου 2022 όπου επρόκειτο να εγκριθεί η διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ για την προμήθεια:

Γράφει ο Κυνικός

>17 επίγειων μονάδων πυρός του πυραυλικού συστήματος SPIKE NLOS για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς,

Βληματοκεντρικές επιχειρήσεις: Η επιχειρησιακή διάσταση της τουρκικής πυραυλικής απειλής και τα ελληνικά αντίμετρα

Κωνσταντίνος Τόλιας

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία απασχολούν ήδη και είναι βέβαιο πως θα απασχολούν για πολύ καιρό τους ανά τον κόσμο στρατιωτικούς αναλυτές. Όπως γίνεται σε κάθε πόλεμο, η απόπειρα μελέτης των επιχειρήσεων είναι εύλογη και δεδομένη μεν, προσκρούει όμως σε μια θεμελιώδη αρχή δε: πως κάθε πόλεμος είναι μοναδικός, διαφορετικός από τον προηγούμενο αλλά και τον επόμενο.

Έτσι η όποια απόπειρα εξαγωγής συμπερασμάτων πρέπει να γίνεται με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται ο κάθε πόλεμος.

Το παρασκήνιο με φόντο την παραμονή του Κωνσταντίνου Φλώρου στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για ακόμη ένα χρόνο

Με µια πρωτόγνωρη, αλλά καθαρώς πολιτική απόφαση, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι αποφάσισε να επιλύσει το θέµα της παρατάσεως κατά έναν χρόνο της θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στο ύπατο αξίωµα των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο οποίο έχει ήδη τριετή θητεία.
Αναφέρεται ως «πρωτόγνωρη», γιατί αυτή είχε τη µορφή «διαρροής» από «κυβερνητικές πηγές» , µετά το πέρας της συνεδριάσεως του Κυβερνητικού Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) που συνήλθε υπό τον Πρωθυπουργό την περασµένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίµου και όπου το θέµα Φλώρου δεν ήταν στην ατζέντα των θεµάτων της συνεδριάσεως.

Από τη “συγγνώμη” του Τσίπρα το 2019 στο νέο μπούλινγκ κατά των δημοσκόπων

Το 2019 μετά τις ευρωεκλογές ο Δημήτρης Μαύρος, ως εκπρόσωπος των δημοσκοπικών εταιρειών, αποκάλυπτε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει “συγγνώμη” για τα όσα ο ίδιος και τα στελέχη του υποστήριζαν καταγγέλλοντας τις δημοσκοπήσεις και τ αποτελέσματά τους αφού στο σύνολό τους έπεσαν μέσα στις προβλέψεις για τις ευρωεκλογές.

Και όμως οι δημοσκοπικές εταιρείες είχαν δεχθεί ένα απίστευτο μπουλινγκ απο΄τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά από τις αρχές μάλιστα του τότε εκλογικού έτους. Μάλιστα ως κόντρα ρελάνς, που λένε, τα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ παρουσίαζαν δημοσκοπήσεις ανύπαρκτων εταιρειών που είχαν συσταθεί λίγους μήνες ή και λίγες μέρες πριν για να δείχνουν πως υπήρχε σε εξέλιξη μια μάχη ψήφο, ψήφο, αλλά και να εμφανίζουν μπροστά και με διαφορά (ανάλογη με αυτή που υποστηρίζει πως υπάρχει σήμερα ο… Παύλος Πολάκης)

Χουλουσί Ακάρ: Η Ελλάδα να θυμάται την ιστορία του 1922

Τη Μικρασιατική Καταστροφή έφερε και πάλι στην επιφάνεια ο Χουλουσί Ακάρ για να υπηρετήσει την προκλητική ρητορική της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας. 

«Την ώρα που εμείς καταβάλουμε προσπάθεια για την περιφερειακή και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις επιθετικές πολιτικές και τις προκλητικές πράξεις με ρητορική που υποδαυλίζει την αστάθεια» είπε αρχικά ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σε αναφορές που έκανε με αφορμή την 101η επέτειο από την απελευθέρωση του Γκαζιαντέπ,  και συνέχισε με την ίδια παραμορφωτική ρητορική: «η Ελλάδα θυσιάζει τα οικονομικά της χώρας και την ευημερία των πολιτών και προκαλεί νέες εντάσεις κάθε ημέρα βασίζοντας την πολιτική υπαρξή της στην επιθετικότητα κατά της Τουρκίας».

Sea2Sea: Το mega project που παρακάμπτει τον Βόσπορο - Tα γεωπολιτικά οφέλη από το ελληνοβουλγαρικό έργο

Ένα στρατηγικής σημασίας έργο, που ενέχει τη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα βασικό εμπορευματικό και μεταφορικό hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι το ελληνοβουλγαρικό mega project Sea2Sea.

Το διασυνοριακό έργο Ελλάδας-Βουλγαρίας «Sea2Sea» προβλέπει ουσιαστικά την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού διαδρόμου που θα συνδέει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με τα αντίστοιχα της Μαύρης Θάλασσας (Μπουργκάς και Βάρνα) και του Δούναβη (Ρούσε).

Η δημιουργία της σιδηροδρομικής παράκαμψης του Βοσπόρου, θα αναβαθμίσει σημαντικά τον αναπτυξιακό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας δημιουργώντας έναν νέο σημαντικό εμπορευματικό διάδρομο στην Ευρώπη.

Ποια θα είναι η νέα Μεγάλη Ιδέα 2.0 ;

 

0:00 Εισαγωγή 6:00 Τι είναι η Μεγάλη Ιδέα; 18:00 Βασικές αρχές της Μεγάλης Ιδέας 40:00 Οι Έλληνικές κοινότητες 50:00 Ο ζωτικός χώρος της Ελλάδος 1:15:00 Οι Φιλελληνικές κοινότητες 1:30:00 Ερωτοαπαντήσεις

Αιγαίο: Το μεγάλο Ελληνικό Πλεονέκτημα - Κ. Γρίβας

 

Αιγαίο: Το μεγάλο Ελληνικό Πλεονέκτημα - Κ. Γρίβας

Γιώργος Φίλης, Συνέχεια του Εθνικού Όρκου του Κεμάλ η Γαλάζια Πατρίδα του Ερντογάν

 

Οι καλύτερες αναλύσεις που ακούσαμε την χρονιά που πέρασε. Χωρίς σειρά

Τούρκος αναλυτής εξηγεί στην τουρκική τηλεόραση γιατί η Κρήτη είναι φρούριο | Ώρα Ελλάδος 26/12/2022 | OPEN TV

 


1. Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στα σοκάκια της Πόλης
2. Τούρκος αναλυτής εξηγεί στην τουρκική τηλεόραση γιατί η Κρήτη είναι φρούριο
3. Καλεντερίδης και Κρασσάς για τις τουρκικές προκλήσεις
4. Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Ιμαμογλου μπορεί να νικήσει τον Ερντογάν