Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Ν.Λυγερός σε forum ΑΗΕPΑ: «Όσοι λένε πως το Καστελόριζο είναι μακριά να δουν τους Άγγλους που πολέμησαν για τα Φώκλαντ»

Διαδικτυακή συζήτηση με την επικοινωνιακή χορηγία του pronews.g,r διοργάνωσε η Αmerican Hellenic Educational Progressive Association- AHEPA  σε συνεργασία με Mediterranean Council & Forum MEDCF (medcg.org), την Κυριακή 05 Ιουλίου 20.00 και με θέμα «Το Μέλλον του Ελληνισμού» .
Την ΑΗΕΡΑ τίμησε ακόμη μία φορά ο Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος, συντόνισε η κ. Βασιλεία Πραζιούτη Βαλκανιολόγος- Διεθνολόγος, σχολίασε η Governor Zone V Margaret Dritsas (Canada), Daughters of Penelope, και  προλόγισε ο κ. Ανδρέας Ζαπουνίδης Σύμβουλος Ασφαλείας & Community Liaison Consultant Energy and Defence Industry - Πρόεδρος του τμήματος ΑΗΕΡΑ HJ41 Καλαμαριάς «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», (Διοργάνωση).

Νέα πρόκληση της Τουρκίας με Navtex νότια της Κρήτης: Επηρεασμένη η Άγκυρα από το πλήγμα στη Λιβύη - Δεν εμφανίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή πλοία του τουρκικού στόλου(Βίντεο)

Η Τουρκία εμφανίζεται επηρεασμένη μετά το σοβαρό πλήγμα στη Λιβύη με τον βομβαρδισμό της αεροπορικής βάσης. Η άσκηση που ετοιμάζει με NAVTEX νότια της Κρήτης.

Όπως μετέδωσε το MEGA και η εκπομπή Live News η Τουρκία δέσμευση περιοχή νότια της Κρήτης προκειμένου να προχωρήσει σε άσκηση, με την κωδική ονομασία Τσανάκαλε.
Πάντως, οι τουρκικές δυνάμεις -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- δεν εμφανίστηκαν στην περιοχή.

Απόντες οι Τούρκοι ήταν και χθες, όπου με τρεις NAVTEX δέσμευσαν περιοχές νότια της Κρήτης.

Πομπέο: Θα παράσχουμε στρατιωτική εκπαίδευση στην Κυπριακή Δημοκρατία

Σε σημερινές δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην απόφαση της αμερικανικής Κυβέρνησης να παράσχει Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Ως επέκταση της σχέσης ασφαλείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, για πρώτη φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτίθεται να παράσχει χρηματοδότηση για Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην χώρα αυτή, υπό την προϋπόθεση της διάθεσης κονδυλίων και έγκρισης από το Κογκρέσο.

Φιάσκο τα περί κλιματικής αλλαγής βάσει νέων ερευνών!


Νέα μελέτη για το κλίμα φέρνει τα πάνω κάτω. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Hazards από τον Dr. Roger Pielke, Jr.
Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι:  "Ένα πολύ ισχυρό συμπέρασμα είναι ότι το αποδεικτικό σημάδι της ανθρώπινης παρέμβασης επί της κλιματικής αλλαγής με τη μορφή αυξημένων παγκόσμιων οικονομικών απωλειών δεν έχει εντοπιστεί ακόμη "
Όπως συνόψισε ο Dr. Roger Pielke Jr .: "Από αυτές τις 54 μελέτες: 53 εστίασαν στον καιρό ή το κλίμα,

Γιατί η Γαλλία... «ύψωσε το ανάστημά» της στην Τουρκία;

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πως η Γαλλία επανέρχεται στη δράση μετά από δεκαετίες όπου ο περίφημος γαλλο-γερμανικός άξονας ήταν η αρχή και το τέλος της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής. Οι εξελίξεις στην Ε.Ε μετά την κρίση της ΕΖ κατέστησαν σαφές στη Γαλλία οτι οι καιροί που ζούμε ευνοούν τους ''επιτιθέμενους'' και τους δραστήριους.
Πράγματι, η συστημική μετάβαση (από ένα υβριδικό μονο-πολυπολικό σύστημα σε ένα ασταθές πολυπολικό σύστημα) υπαγορεύει στα κράτη να διεκδικούν όσα δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν σε μια μονοπολική περίοδο ή σε ένα χαλαρά διπολικό σύστημα όπως ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος. Ποιοί είναι οι λόγοι που κάνουν τη Γαλλία να δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον για τη Μεσόγειο; Γιατί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη ''γαλλική παρέα'';

“Στρογγύλη: Κόρη οφθαλμού ή αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας;”

Γράφει ο Αντγος (ε.α.) Αντώνης Βασιλείου*
Από το  militaire

Πολλά έχουν γραφεί και λεχθεί για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, για τα τρία μεγαλύτερα νησιά δηλαδή Ρω, Μεγίστη και Στρογγύλη. Ελάχιστοι όμως αντιλαμβάνονται την σημαντική γεωπολιτική αξία του ενός από αυτά τα νησιά, της Στρογγύλης. 

Το σύμπλεγμα Καστελορίζου παραδόθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία η οποία τα είχε υπό την κατοχή της με τη Συμφωνία της Λοζάνης  του 1914 (άρθρα 12 και 15) και την Συνθήκη των Παρισίων το 1947.

Θεόδωρος Καρυώτης: Λίγα λόγια για την ξεχασμένη “αλφαβήτα” της ΑΟΖ

Μετά την πρόσφατη συνέντευξη του καθηγητή Ροζάκη, που τάραξε τα νερά, άρχισαν οι πάντες να ασχολούνται με λέξεις όπως επήρεια και ευθυδικία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι έννοιες. Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών διέπεται από την UNCLOS, την οποία έχουν επικυρώσει, μέχρι σήμερα, 167 κράτη στον κόσμο.
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL
Η δημιουργία, βέβαια, θαλασσίων ορίων απαιτεί μια πολυεπιστημονική προσέγγιση. Η νομική εμπειρογνωμοσύνη είναι θεμελιώδης, διότι διέπεται από κωδικοποιημένα διεθνή νομικά μέσα. Αυτές οι νομικές διατάξεις πρέπει να μεταφραστούν σε τεχνικές πρακτικές που απαιτούν τεχνικούς ειδήμονες.