Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Θεόδωρος Καρυώτης: Λίγα λόγια για την ξεχασμένη “αλφαβήτα” της ΑΟΖ

Μετά την πρόσφατη συνέντευξη του καθηγητή Ροζάκη, που τάραξε τα νερά, άρχισαν οι πάντες να ασχολούνται με λέξεις όπως επήρεια και ευθυδικία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι έννοιες. Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών διέπεται από την UNCLOS, την οποία έχουν επικυρώσει, μέχρι σήμερα, 167 κράτη στον κόσμο.
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL
Η δημιουργία, βέβαια, θαλασσίων ορίων απαιτεί μια πολυεπιστημονική προσέγγιση. Η νομική εμπειρογνωμοσύνη είναι θεμελιώδης, διότι διέπεται από κωδικοποιημένα διεθνή νομικά μέσα. Αυτές οι νομικές διατάξεις πρέπει να μεταφραστούν σε τεχνικές πρακτικές που απαιτούν τεχνικούς ειδήμονες.

Η εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της έρευνας και της χαρτογράφησης ή της γεωδαισίας, για παράδειγμα, είναι απαραίτητη για τη μετατροπή των νομικών διατάξεων σε πρακτική εφαρμογή. Αυτοί οι δύο εμπειρογνώμονες θα πρέπει να συνεργαστούν για να διαμορφώσουν μια πολιτική λύση. Πράγματι, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι μια πολιτική διαδικασία.
Το πρόβλημα των οριοθετήσεων θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδος και των γειτονικών της χωρών απετέλεσε επί μακρόν παράπλευρη απώλεια των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η Ελλάδα διαθέτει θαλάσσια σύνορα με έξι κράτη: την Τουρκία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Λιβύη, την Ιταλία και την Αλβανία και με εξαίρεση την συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία, δεν είχε πραγματοποιήσει ούτε μια οριοθέτηση ΑΟΖ, μέχρι να οριοθετήσει, πρόσφατα, ΑΟΖ με την Ιταλία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου