Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Παύλος Μπακογιάννης (1935 – 1989)

Δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμονας και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 στην Αθήνα.
Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στα Βελωτά της Ευρυτανίας. Πατέρας του ήταν ο ιερέας του χωριού Κώστας Μπακογιάννης. Λόγω του εμφυλίου πολέμου, φοίτησε στα γυμνάσια Αγρινίου, Θέρμου, Καρπενησίου και Πάτρας. Η τραγωδία του εμφυλίου, που την έζησε από κοντά σ’ ένα από τα κυριότερα θέατρά της, άφησε στην ψυχή τού νεαρού παιδιού ανεξίτηλα ίχνη.
Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Πάντειο, ενώ παράλληλα υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Λιμενικό Σώμα. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δυτική Γερμανία και ανακηρύχθηκε διδάκτορας Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας.

Στους -6 το θερμόμετρο στον Ολυμπο - Επεσαν οι πρώτες νιφάδες και στο Νυμφαίο - ΑΠΟΤΟΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Στα λευκά ντύθηκαν οι κορυφές του Ολύμπου και οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν στο Νυμφαίο της Φλώρινας, μετά την απότομη μεταβολή του καιρού και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Χαρακτηριστικά, στο βουνό του Ολύμπου, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, έπεσε κατακόρυφα η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, στους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ύψος του χιονιού είναι τρία έως πέντε εκατοστά.

«Ντρίμπλα» Ερντογάν για τους «8»: Ζητά συνδρομή της Interpol για να εκδοθούν στην Τουρκία

ΥΠΟΥΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ «ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ» - ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Τούρκοι αξιωματικοί | Interpol: Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη (26/09/2018) να ζητήσει τη βοήθεια της Interpol, ώστε να εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ αξιωματικοί που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα, αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, όπως αναφέρει σε σημερινό τηλεγράφημά του το πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu».

Moody’s: Διατηρεί στο B3 την Ελλάδα – "βλέπει" ανάπτυξη 2% το 2018

Η βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών της Ελλάδας μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η ισχυρή στήριξη από τους πιστωτές της ευρωζώνης που αντανακλάται στο ουσιαστικό πακέτο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2018, στηρίζουν το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας αναφέρει σε ανάλυσή της η Moody’s λίγες ημέρες αφότου αποφάσισε να μην προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας. Όπως σημειώνει ο οίκος, οι πιστωτές έχουν δεσμευτεί να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους αν χρειαστεί μεσοπρόθεσμα. 

Περί ιδιόρρυθμων συμμαχιών

Του Ν. Λυγερού

Η Σερβία θεωρεί ότι η Ρωσία είναι ο μεγάλος της σύμμαχος ας πούμε παραδοσιακά και ιστορικά υποτίθεται και λόγω θρησκείας αλλά και σλαβικού στοιχείου. Όταν όμως παρουσιάστηκε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, η απάντηση της Ρωσίας ακολούθησε τα χαρακτηριστικά της άμυνας Petrov κι αντί να προστατέψουν το πιόνι με τον Ίππο, επιτέθηκαν σ' ένα άλλο πιόνι, τη Γεωργία στον Καύκασο. Έτσι με μια κίνηση ένωσαν καταστάσεις με τοποστρατηγικό τρόπο κι όχι μόνο γεωστρατηγικό διότι το Κοσσυφοπέδιο και η Νότια Οσετία δεν είχαν καμιά άμεση σχέση αλλά μόνο έμμεση μέσω συμμαχιών. Το πρόβλημα για τη Σερβία είναι ότι δεν άλλαξε τίποτα για την κατάσταση

Τα Διαγώνια Βαλκάνια

Του Ν. Λυγερού

Τα Διαγώνια Βαλκάνια είναι αυτά που θα ενεργοποιηθούν μέσω των ΑΟΖ τους στην Αδριατική Θάλασσα, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη συνέχεια στο Λιβυκό Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο βέβαια δεν παίζουν τα Σκόπια αφού είναι περίκλειστο κράτος αλλά η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Ελλάδα και στη συνέχεια η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ. Σε αυτό το ειδικό πλαίσιο η Ελλάδα παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο διότι ανήκει ταυτόχρονα στο NATO, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στον ενεργειακό άξονα του αγωγού