Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Μια ανασκαφή γράφει την ιστορία της Λέσβου και της γειτονιάς

Ένας οικισμός ηλικίας 14.000 ετών ανακαλύφθηκε σε περιοχή απέναντι από τη Λέσβο και δείχνει τις διαχρονικές σχέσεις του νησιού με τη Μικρασία.

Μια σωστική ανασκαφή από Γερμανούς και Τούρκους αρχαιολόγους στη Μικρασιατική ακτή απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης, γράφει την ιστορία της περιοχής πριν από 14.000 χρόνια και συμβάλει στη μελέτη της σχέσης της Λέσβου με τις μικρασιατικές ακτές, όλα αυτά τα χρόνια.

Συγκεκριμένα σε σπήλαιο μεταξύ του Δικελί και της Περγάμου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στρώματα κατοίκησης από την μεταπαλαιολιθική (μεταπαλαιολιθική εποχή). Το σπήλαιο από τους;

Δημογραφικό: Η σκληρή πραγματικότητα

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
Από το moneyreview

Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες δεκαετίες πραγματικά σοκάρουν. Σύμφωνα με την εταιρία stats visual archives (2019), ο πληθυσμός της χώρας μας αναμένεται να συρρικνωθεί το 2050 στα 9 εκατ. και το 2100 στα 6,6 εκατ.

Το 2100 φαίνεται αρκετά μακριά για μας. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τις μελλοντικές γενεές και σίγουρα για το έθνος μας.

Ίσως η πιο σημαντική πρόκληση από αυτές που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι το δημογραφικό.

«Μακρά χεῖρα» τῆς Τουρκίας οἱ ΜΚΟ

Τίς ἐπικαλεῖται γιά νά μᾶς κατηγορήσει γιά «ἀπάνθρωπες πρακτικές»!

H ΤΟΥΡΚΙΑ ἐκμεταλλεύεται εἰς τό ἔπακρον τούς ἀνυπόστατους ἰσχυρισμούς ξένων ΜΚΟ πού δραστηριοποιοῦνται στά νησιά τοῦ Βορείου Αἰγαίου περί δῆθεν παρανόμων ἐπαναπροωθήσεων ἀκόμη καί πνιγμῶν μεταναστῶν ἀπό τό ἑλληνικό Λιμενικό. Ὁ Πρόεδρος τῆς τουρκικῆς Βουλῆς Μουσταφᾶ Σεντόπ ἐπεκαλέσθη τίς ἐν λόγῳ ἀναφορές καί ἐκθέσεις τῶν ΜΚΟ στίς ἐπιστολές πού ἀπηύθυνε σέ χῶρες τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως προκειμένου νά πλήξει τήν εἰκόνα τῆς Ἑλλάδος.

Τουρκία: Ο υπουργός Οικονομίας που δεν χειροκρότησε τον Ερντογάν παραιτήθηκε

φωτό από το Telegram
Παραιτήθηκε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Λουτφί Ελβάν.

Ο Τύπος γράφει ότι στη θέση του τοποθετήθηκε ένα πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Μπεράτ Αλμπαϊρκ (γαμπρός του Ερντογάν, ο οποίος έφυγε από την ίδια θέση πριν από ένα χρόνο).

Ένα ενδιαφέρον περιστατικό συνέβη με τον Ελβάν.

 Μετά την πύρινη ομιλία του Ερντογάν σε μέλη του κόμματος για την οικονομία της χώρας, ότι δεν κατάλαβε αυτούς που στις τάξεις του κόμματος αντιτίθενται στη μείωση του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας, όλο το ακροατήριο χειροκρότησε.

Εκτός από ένα άτομο.

 Ήταν ο υπουργός Οικονομικών. Φυσικά, η αντιπολίτευση το πρόβαλε. Και υποτίθεται ότι ακόμη και αυτό επηρέασε τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας. 

Οι πολίτες πεινούν και ο Ερντογάν κοκορεύεται για το στόλο των γεωτρύπανων του: Προτάσσοντας τη στρατιωτική ισχύ, υλοποιεί επεκτατικούς σχεδιασμούς ζητώντας στο τέλος και τα ρέστα

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Από το apopseis 

Την ώρα κατά την οποία στην τουρκική κοινωνία οι πολίτες δίνουν μάχη επιβίωσης, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων, το καθεστώς Ερντογάν επικεντρώνεται στους μεγαλεπήβολους στόχους και επεκτατικές επιδιώξεις του. Υπεραμυνόμενο της οικονομικής πολιτικής του, κατασκευάζει εχθρούς, που θέλουν να… πλήξουν τη χώρα μέσα από την οικονομία. Και σφήνα σε όλα αυτά προτάσσεται η αύξηση της επιρροής της κατοχικής Τουρκίας και τα επεκτατικά της σχέδια. Όπως συναφώς ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το νέο γεωτρύπανο που αγόρασε η χώρα του από τη Νότια Κορέα θα καταπλεύσει μετά τη Μαύρη Θάλασσα και στη… Γαλάζια Θάλασσα. Έκανε, κοντολογίς, μια παράφραση του «οράματος» της «Γαλάζιας Πατρίδας», παραπέμποντας στην επεκτατική του πολιτική.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Επιτυχής συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για μια νέα βαθύτερη συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας

Με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που περιλαμβάνει σειρά επιμέρους Συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του πολιτισμού και της φορολογικής διοίκησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία ολοκληρώθηκε η 13η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή (ΜΔΕ) που συνεδρίασε στη Μόσχα και στην οποία επικεφαλής από ελληνικής πλευράς ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τους δύο Συμπροέδρους, τον κ. Βαρβιτσιώτη από ελληνικής πλευράς και τον Υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βιτάλι Σαβέλιεφ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία στις 8 Δεκεμβρίου.

Συμβούλιο υπ. Ενέργειας: Νέα μάχη Βορρά–Νότου για τις τιμές - Η ελληνο-γαλλική συμμαχία

Ο τρόπος καθορισμού των τιμών ενέργειας στο τραπέζι του σημερινού Συμβουλίου - Τι υποστηρίζουν οι βορειοευρωπαϊκές χώρες, τι αντιτείνουν οι χώρες του νότου

Άλκης Καλογήρου
Από το imerisia

Ακόμη μία αναμέτρηση ανάμεσα στο βορρά και το νότο της Ευρώπης, αυτή τη φορά με θέμα τον τρόπο καθορισμού των τιμών ενέργειας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Από τη μια οι χώρες του νότου, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα και από την άλλη ο Ευρωπαίος ρυθμιστής ACER και οι χώρες του βορρά που συντάσσονται με την άποψη ότι η ενιαία αγορά ηλεκτρισμού λειτουργεί σωστά, η κρίση είναι παροδική και δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο σημερινό σύστημα.

Η επικίνδυνη για την Ελλάδα μετεξέλιξη της ΑΟΖ… Τουρκία, όπως Κίνα, Ρωσία κ.λπ.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αρκετές παθογένειες, αλλά μια σημαντική, αν και σχετικά παραγνωρισμένη, είναι ο επαρχιωτισμός της. Το ότι δηλαδή λειτουργεί μέσα στο στενό πλαίσιο της γεωπολιτικής “γειτονιάς”, σχεδόν αδιαφορώντας για το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως, το διεθνές σύστημα είναι ένα και ενιαίο και ό,τι συμβαίνει σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου ασκεί επιδράσεις στο σύνολο. Ο λόγος για την ΑΟΖ και την τάση μετατροπής της σε “γαλάζιο έδαφος”.

Του Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΡΙΒΑ
ΠΗΓΗ: SLpress

Πράγματι, ο κοσμογονικός ανταγωνισμός, που βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια εν εξελίξει αναφορικά

Σε ΕxxonMobil-Qatar Petroleum το οικόπεδο 5 της ΑΟΖ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ, είπε η Υπουργός Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδου. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Πηλείδου είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil exploration and production Cyprus offshore Ltd kai Qatar Petroleum international stream lc. Διαχειρίστρια θα είναι η ExxonMobil και οι εταιρείες θα έχουν ποσοστό συμμετοχής 60 και 40, αντίστοιχα.

Λ.Τζούμης - Γ.Φίλης: Η επένδυση των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν λύνει το πρόβλημα με την Τουρκία(Βίντεο)

Λ.Τζούμης - Γ.Φίλης: Η επένδυση των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν λύνει το πρόβλημα με την Τουρκία 

Καλεσμένοι του Ανδρέα Μαζαράκη και την εκπομπή " Ο Εξαρχείων

Οι αμυντικές συμφωνίες είναι συμπληρωματικές στην Εθνική προσπάθεια αποτροπής εάν και εφόσον η πολιτική ηγεσία σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και συνεχίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα και την ενίσχυση των ΕΔ της χώρας και επιτέλους να θέσουν υπόψιν συμμάχων και εχθρών τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας.

Γιώργος Φίλης, Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει κακές σχέσεις με την Ρωσία(Βίντεο)

Η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης της Δύσης προς την Τουρκία και συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της στρατηγική αξίας των στενών του Βοσπόρου δηλώνει ο καθηγητής γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης 

Ο κος Φίλης τονίζει ότι η παρουσία των Αμερικανών μπορεί να έχει ως στόχο και την Ρωσία αλλά η χώρα μας δεν έχει περιθώριο κακών σχέσεων με την Ρωσία μιας και λειτουργεί ως ισορροπιστής δυνάμεων στην περιοχή.