Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ(ΦΩΤΟ)

Επί Σεπτοίς Εγκαινίοις της Μεγάλης Εκκλησίας της Του Θεού Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως
Γράφει ο θεολόγος – Εκκλησιαστικός ιστορικός – Νομικός κ. Ιωάννης Ελ. Σιδηράς
Μνείαν ποιούμεθα των κατά την 27η Δεκεμβρίου του σωτηρίου έτους 537 μ.Χ. σεπτών εγκαινίων του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως ως έργου θαυμαστού και μεγάλου του θεοστέπτου και φιλοχρίστου αυτοκράτορος Ιουστινιανού Α΄ του Μεγάλου. 

Το αιώνιο και αθάνατο σύμβολο της Ορθοδοξίας, της Ρωμιοσύνης και του Παγκόσμιου Πολιτισμού που επί αιώνες καθεύδει τον «νήδυμον ύπνον» και λαλεί «εν σιωπή» τα μεγαλεία του Θεού.

Ο Ευρωπαϊκός Νότος καταθέτει πρόταση για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας

Ο “φτωχός” Νότος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντεπιτίθεται…

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr


Ο Μάριο Ντράγκι και ο Εμμανουέλ Μακρόν επέλεξαν την παραμονή των Χριστουγέννων να δώσουν -με κοινή τους επιστολή -στη δημοσιότητα, το μανιφέστο τους για τη μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών. Πρόκειται για το περίπλοκο κουβάρι των κανόνων που γεννήθηκαν το 1997 με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και μεταρρυθμίστηκαν το 2012-2013 με τους κανονισμούς που φέρουν το όνομα two-pack και six-pack.

Οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία του Πούτιν Τάσος Ευαγγελίου

Τάσος Ευαγγελίου

Τα παιχνίδια του Πούτιν με την ενέργεια και κυρίως το φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τα γεωπολιτικά της σχέδια που εμπεριέχουν και την περίπτωση της Ουκρανίας, η στάση της Γερμανίας και οι δραματικές αυξήσεις που τείνουν να αποτελέσουν σοκ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ελλάδα, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προτροπές αξιωματούχων, όλων των επιπέδων, των ΗΠΑ και τις σαφείς προειδοποιήσεις σε βάθος χρόνο, προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Από το 2006, αλλά και νωρίτερα, οι ΗΠΑ, μέσω αξιωματούχων προειδοποιούσαν την Ευρώπη,

ΗΠΑ: Νόμος του κράτους κι επίσημα το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα

Στον νέο αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό, τον οποίο υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, είχε συμπεριληφθεί ως τροπολογία και το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα (NDAA) του οικονομικού έτους 2022, ύψους 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στα μέσα του μήνα η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο αυτό που καθορίζει την πολιτική του υπουργείου Άμυνας.

Παναγιωτόπουλος: Τον Ιανουάριο στη Βουλή η σύμβαση για τις Belharra

O υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε πως τον ίδιο μήνα, με πιθανότερη ημερομηνία τις 19 Ιανουαρίου, θα φτάσουν στην Ελλάδα και τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Τον Ιανουάριο του 2022 θα κατατεθεί στη Βουλή, εάν όλα κυλήσουν βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, η σύμβαση για την πρόσκτηση των τριών φρεγατών Belharra ενώ τον ίδιο μήνα -με πιθανότερη ημερομηνία τις 19 Ιανουαρίου- θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε εθιμοτυπική

2 δισ. για κατασκευή πολεμικών πλοίων – Ναυπήγηση κανονιοφόρων και περιπολικών του Λιμενικού

Σάββας Αθανασίου

Σημαντικά στοιχεία για την επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας ειπώθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο mononews.gr.

Στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψαν τα εξής:

“Πανόπτης”: Έτοιμο σε 6 μήνες το ελληνικό σύστημα αντιμετώπισης drones!

Με πιθανή χρήση σε πολλές εφαρμογές, στρατιωτικού και πολιτικού τύπου, αλλά και μια νίκη ήδη της πρώτης -προσαρμοσμένης για να «αντιμετωπίζει» εμπορικά διαθέσιμα drones- έκδοσής του, το ελληνικό σύστημα αντι-ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) «Πανόπτης» βρίσκεται πια στη φάση εξέλιξης μιας νέας έκδοσης, που θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι.

«Μετά την επιτυχία μας σε πρόσφατο διαγωνισμό τεχνολογίας του ΝΑΤΟ, όπου αποσπάσαμε την 1η θέση προτείνοντας έναν ιχνηλάτη, πάνω σε τεχνολογίες Μηχανικής Μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, έχουμε ήδη ξεκινήσει την εξέλιξη μιας

Σπάνιες Γαίες και Πράσινη Μετάβαση: Η Δύση Παραδίδεται Ανυπεράσπιστη στο Κινεζικό Ενεργειακό «Αεροπλανοφόρο»

Του Δρ. Σωτήρη Καμενόπουλου*

Η Κίνα προχωρά στη συνένωση των εταιρειών σπάνιων γαιών σε μία, κρατικά ελεγχόμενη, εταιρεία (China Rare Earth Group) ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και να ενδυναμώσει το παγκόσμιο μονοπώλιο το οποίο ήδη κατέχει. Σύμφωνα με αναφορές που δημοσιεύθηκαν σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η νέα εταιρεία έχει χαρακτηριστεί ως κινεζικό ενεργειακό «αεροπλανοφόρο» λόγω της εκτεταμένης εμβέλειάς της

Αντιθέτως, η Δύση συνεχίζει να κάνει καταστροφικά λάθη. Έχει τοποθετήσει κινεζικές εταιρείες ως

Σκόπια: Ο Κοβάτσεφσκι εξελέγη υποψήφιος πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ανακοίνωσε στο Facebook ότι στο αποψινό (χθες βράδυ) Κεντρικό Συμβούλιο του SDSM έλαβε την εμπιστοσύνη να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης.

 «Για μένα είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη που σήμερα από την Κεντρική Επιτροπή του SDSM έλαβα την εμπιστοσύνη να είμαι πρωθυπουργός της μελλοντικής Κυβέρνησης! Είναι μια πρόκληση που είμαι έτοιμος να αποδεχτώ και να εργαστώ σκληρά για να δικαιολογήσω την εμπιστοσύνη. Συνεχίζουμε με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για εκλογή νέας

Νέα ὑβριδική ἐπίθεσις τῆς Τουρκίας στό Αἰγαῖο

30 ἄτομα πνίγηκαν σέ τρία ναυάγια σέ Πάρο, Φολέγανδρο καί Ἀντικύθηρα

Κορυφώνεται ἡ ἐγκληματική δρᾶσις Τούρκων δουλεμπόρων, οἱ ὁποῖοι ἀντιλαμβανόμενοι ὅτι τά νησιά τοῦ Βορείου Αἰγαίου δύσκολα προσεγγίζονται, στέλνουν τούς μετανάστες μέ σαπιοκάραβα μέσῳ τῶν διεθνῶν ὑδάτων στίς Κυκλάδες, ὅπου ἐν συνεχείᾳ τά βυθίζουν σκορπῶντας τόν θάνατο. Παραμονές Χριστουγέννων ἡ Τουρκία ἐξαπέλυσε νέα ὑβριδική ἐπίθεση κατά τῆς χώρας μας. Τρία ἱστιοπλοϊκά ἐβυθίσθησαν ἄν καί οἱ καιρικές συνθῆκες ἦσαν καλές, σέ Πάρο, Φολέγανδρο καί Ἀντικύθηρα. Οἱ ἕως τώρα νεκροί εἶναι 30, ἀλλά παραμένει ἄγνωστος

Ποιοι είναι οι εξτρεμιστές «Γκρίζοι Λύκοι»; – Who Are the Extremist ‘Grey Wolves’?

H τουρκάλα δημοσιογράφος Uzay Bulut αναλύει το θέμα “Γκρίζοι Λύκοι – Who Are the Extremist ‘Grey Wolves’?”


by Uzay Bulut
  • Αυτή η ιδεολογία [Τουρανισμός, ή η ευρύτερη τουρκική πατρίδα] πιστεύει στην ανωτερότητα

Η Τουρκία αγνοεί την Αμερική: Μέγα πρόβλημα για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ανάμειξη της και στον πόλεμο της Αιθιοπίας… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η χρήση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε διάφορες χώρες, όπως η Λιβύη, η Συρία, η Ουκρανία και αλλού. Όμως, ειδικά, η πώληση τους στην Αιθιοπία μπορεί να προκαλέσει και αμερικανική τιμωρία.

Και αυτό λόγω της επιβολής κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει βαθιές ανθρωπιστικές ανησυχίες ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών της βόρειας περιοχής Τιγκράι.

Το πρακτορείο Ρόιτερς αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον έστειλε στην Άγκυρα τον πρέσβη Τζέφρι Φέλτμαν, απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αφρική.

Λάμπρος Τζούμης, Δεν έχουν καμία βάση οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα Ελληνικά νησιά

Με αφορμή της νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο Στρατηγός ε.α Λάμπρος Τζούμης αναλύει την κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά μετά από μια διετία εντάσεων στο Αιγαίο, τον Έβρο και την Ανατολική Μεσόγειο 

Ο στρατηγός αναφέρεται τόσο στο θέμα των νησιών. την αποστρατιωτικοποίηση των οποίων έχει ανάγει σε πρώτο θέμα η Τουρκία όσο και στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και την στάση των Ελληνικών κυβερνήσεων από το 1974 και μετά