Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Η Μάχη της Δοϊράνης: Η θριαμβευτική συνέχεια της μάχης Κιλκίς – Λαχανά


Σαν σήμερα, στις 23 Ιουνίου 1913,  διεξήχθη η μάχη της Δοϊράνης, μεταξύ ελληνικού και βουλγαρικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Αποτελεί συνέχεια της μάχης του Κιλκίς-Λαχανά και έληξε με περιφανή ελληνική νίκη.

Μάχη Κιλκίς – Λαχανά: Ήταν επίθεση κατά μέτωπο;


Γράφει ο Φώτης Σαραντόπουλος 

109 χρόνια από την μεγάλη μάχη Κιλκίς – Λαχανά, την μάχη που άνοιξε τον δρόμο για την ήττα των Βουλγάρων στον 2ο Βαλκανικό Πόλεμο, είναι καιρός να εξετάσουμε ένα θέμα:

Βόλος: Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «εκ Μικράς Ασίας»

Προσφυγικό βιβλιάριο
[Credit: Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες»]

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση «εκ Μικράς Ασίας», την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:30, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.

Στυλιανός Νικολαΐδης: Όσοι αποζήσανε απ’ αυτούς, μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού, κατεβήκανε στο Χαλέπι κι από κει ήρθανε με πλοία στην Ελλάδα


Κάρτα πάνω σε δέμα που στάλθηκε από το Βεζίρκιοπρου στη Μαλάτεια, τόπο εξορίας πολλών κατοίκων από τον Μεσόγειο Πόντο, το 1921 (φωτ.: balkanphila.com)

Μαρτυρία, από τον οικισμό Τουρναγκιόλ, στον Μεσόγειο Πόντο

Η «Νίκη» και η ορθοδοξία


Του Γιώργου Καραμπελιά

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, η κριτική απέναντι στη ΝΙΚΗ δεν αποτελεί μια κριτική σε μια οργάνωση με θρησκευτικό προσανατολισμό, πράγμα θεμιτό, δεδομένης της ύπαρξης άλλων κομμάτων με εθνοαποδομητική και ολοκληρωτική ιδεολογία μέσα στη Βουλή: Αποτελεί μια κριτική απέναντι σε ένα κόμμα που προσπερνάει το σύνορο ανάμεσα στη θρησκευτική πίστη και την πολιτική, εμφορείται από αντιλήψεις ολοκληρωτικού χαρακτήρα και, καθόλου τυχαία, συντάσσεται με τον Βλαδίμηρο Πούτιν. 

Οι επίδοξοι διάδοχοι του Ερντογάν


Είναι πλέον υποχρεωμένος να στραφεί στην κατάλληλη προετοιμασία του διαδόχου του.

Λεωνίδας Κουμάκης, Αρθρογράφος

Νομικός, Συγγραφέας. Μέλος του International Hellenic Association (IHA)

Νέα διατύπωση για Κυπριακό στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής


Πιο λεπτομερής στη διατύπωση, με παραπομπή σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς αναφορά στην προοπτική απεσταλμένου της ΕΕ, είναι η παράγραφος για το Κυπριακό στο νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης Πέμπτης, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Haaretz: Η Κύπρος είναι η ευρωπαϊκή χώρα που σχεδιάζει να πάρει τα ισραηλινά άρματα μάχης Merkava


Η Κύπρος είναι η ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την αγορά των αρμάτων μάχης Merkava, όπως υποστηρίζει η ισραηλινή «Ηaaretz».

Βαλλιστικοί πύραυλοι και πλατφόρμες με αφορμή την τοποθέτηση του καθηγητή Βαληνάκη


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 14 Ιουνίου, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Ιωάννης Βαληνάκης, κατέθεσε δημοσίως τις απόψεις του για μία νέα εθνική πολιτική έναντι της Τουρκίας, σε μία ομιλία υπό τον τίτλο “Χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκίας”.

HYBRID WARFARE: Το πήρες αψήφιστα; Απλά το πληρώνεις διότι είναι χειρότερα από ό,τι νομίζαμε…


“Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win” (Οι νικητές πολεμιστές κερδίζουν πρώτα και μετά πηγαίνουν στον πόλεμο, ενώ οι νικημένοι πολεμιστές πηγαίνουν πρώτα στον πόλεμο και μετά επιδιώκουν να κερδίσουν). Sun Tzu, c. 500 BCE / Σουν Τζου, 500 π.Χ.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Το σκληρό μπρα ντε φερ Γάλλων και Ιταλών και το βαρύ χαρτί της φρεγάτας Constellation


Το πολεμικό ναυτικό παρατηρεί και καταγράφει τις εξελίξεις ενώ φαίνεται πως ανακατανέμει τα κομμάτια του παζλ που αφορούν το μέλλον του στόλου και πως αυτός θα διατηρηθεί όχι μόνο ζωντανός αλλά και μάχιμος απέναντι σε κάθε επιβουλέα. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ// ΗΕLLAS JOURNAL

Αναμφισβήτητα η είδηση της έγκρισης και υπογραφής χρηματοδότησης ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων από την DFC για το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω της ΟΝΕΧ, δεν είναι κάτι μικρό και αναδεικνύει πολλά που έχουν να κάνουν με το πως βλέπουν οι ΗΠΑ την χώρα μας ως γεωστρατηγικό σύμμαχο.

«Πράσινο φως» από το Κογκρέσο για επενδύσεις 125 εκατ. δολαρίων στα ναυπηγεία Ελευσίνας


Οι ΗΠΑ προχωρούν αποφασιστικά για τη μετατροπή της Ελευσίνας σε Hub συντήρησης του 6ου Στόλου, ταυτόχρονα με την πιστοποίηση των φρεγατών Constellation. Πλήρης επιβεβαίωση των πληροφοριών του enikos.gr, που στις 19 Μαΐου, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στα Ναυπηγεία αποκαλύπταμε την πρόθεση των ΗΠΑ για απευθείας κρατική χρηματοδότηση ύψους 125 εκατ. για επενδύσεις.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Παρουσία ΥΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην υπογραφή συμβάσεως δωρεάς του νέου ΠΓΥ «ΠΕΡΣΕΑΣ» του ΠΝ


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, στην υπογραφή της συμβάσεως για τη μεταβίβαση με δωρεά του νέου Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΠΕΡΣΕΑΣ» μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ και του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και Υποναυάρχου επί τιμή κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στην κάλπη της Κυριακής – 20 ερωτήσεις και απαντήσεις


Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου πλησιάζουν και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το μέρος που θα ψηφίσουν, τον τρόπο που θα ψηφίσουν αλλά και όλα όσα ισχύουν για τα ψηφοδέλτια και τους σταυρούς.

Η καταστροφολογία κατέστρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ


Πάνος Αμυράς

Οσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο κανάλι Κontra και την Αναστασία Γιάμαλη κατάλαβαν με τον πιο καθαρό τρόπο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς νέο εκλογικό χαμηλό στις κάλπες της Κυριακής.

Η «μονταζιέρα» του Γιώργου Τσίπρα και η δήλωση για το Αιγαίο


Μια απάντηση με την οποία -πολύ βολικά για τον ίδιο- παραποίησε τα ίδια τα λεγόμενα του επιχείρησε να δώσει ο Γιώργος Τσίπρας, μετά τη θύελλα που ξεσήκωσαν οι εθνικά επικίνδυνες δηλώσεις του περί μη ρητής αναφοράς του Αιγαίου στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Τουρκική αντεπίθεση στη θάλασσα: Με τα υποβρύχια «Piri Reis», τις φρεγάτες «Istanbul» και το ελικοπτεροφόρο «Anadolu» η Άγκυρα επιδιώκει ναυτική κυριαρχία


Την επιχειρησιακή ένταξη του ελικοπτεροφόρου- προς το παρόν- «Anadolu» στον Τουρκικό στόλο ακολούθησε η έξοδος στο Αιγαίο για δοκιμές του πρώτου υποβρυχίου 214 κλάσης «Piri Reis» για να προστεθεί πλέον στο οπλοστάσιο των γειτόνων και η πρώτη φρεγάτα εγχώριας μάλιστα κατασκευής «Istanbul».

Κώστας Σαρικάς

Θράκη: Τελευταίο επεισόδιο


Συγγραφέας: Στέργιος Γιαλάογλου


Οι βουλευτές θα πρέπει να σταθούν όρθιοι!» αναφέρει γνωστός προξενικός δημοσιογράφος σε άρθρο του για τους μειονοτικούς βουλευτές. Τους προειδοποιεί εδώ διακυβεύεται το μέλλον τους, ότι η Ελλάδα τους στήνει παγίδα, στην οποία οι βουλευτές δεν πρέπει να πέσουν επ’ ουδενί.

Το κόμμα των Ελλήνων στην Αλβανία θεωρεί τον Μπελέρη πολιτικό κρατούμενο και ζητά την απελευθέρωσή του

 

Ιούνιος 22, 2023. Ελλάδα.

Για την υπόθεση του δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη δύο μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 14ης Μαΐου, στη σημερινή Ολομέλεια της Αλβανικής Βουλής μίλησε ο βουλευτής και επικεφαλής του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων.

Ολοκληρώθηκαν τα μεγαλύτερα αεροπορικά γυμνάσια στην ιστορία του ΝΑΤΟ


Στις ασκήσεις συμμετείχαν 250 στρατιωτικά αεροσκάφη από 25 χώρες μέλη και εταίρους της Συμμαχίας μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία και η Σουηδία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος της Λιθουανίας αξιώνει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία


Ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα επέμεινε χθες Πέμπτη πως πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω και αυστηρότερα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν θα αποκαλύψει πόσες πυρηνικές κεφαλές θα στείλει στη Λευκορωσία


Η Ρωσία δεν πρόκειται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα πυρηνικά όπλα τα οποία αναπτύσσει στο έδαφος της Λευκορωσίας, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, την Παρασκευή.

Πριγκόζιν αντικρούει Μόσχα για την ουκρανική αντεπίθεση: «Οι Ρώσοι στρατιώτες πνίγονται στο αίμα τους»


Ο ρωσικός στρατός οπισθοχωρεί σε πολλά τμήματα της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, αντικρούοντας τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η αντεπίθεση του Κιέβου είναι αποτυχημένη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απαντά στις νέες κυρώσεις της ΕΕ με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις


AP / Mikhail Klimentyev

Ο κατάλογος περιλαμβάνει αξιωματούχους του τομέα ασφαλείας, δημόσιους υπαλλήλουςεπιχειρηματίες και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να αναμένει πως θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ «σύντομα»


«Δεν θα στερηθώ να λέω αυτή που νομίζω πως είναι η πραγματικότητα», είπε σχετικά με το ότι αποκάλεσε δικτάτορα τον Κινέζο ηγέτη

Γ. Τσίπρας: Η σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας δεν έχει ρητή αναφορά στο Αιγαίο


«Η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, δεν έχει ρητή αναφορά για το Αιγαίο».

Ο Τατάρ επαναφέρει πρόταση για αποναρκοθέτηση για να δώσει πρόσβαση σε παραλία


Ο Τατάρ επαναφέρει πρόταση για αποναρκοθέτηση για να δώσει πρόσβαση σε παραλία

Η αθέατη πλευρά – Τέσσερις δεκαετίες διπλωματίας


Η αθέατη πλευρά – Τέσσερις δεκαετίες διπλωματίας

Καμία συμφωνία μεταξύ Σερβίας - Αλβανίας


1. Ναυάγιο Τιτανικού: Ακαριαίος θάνατος για τους επιβάτες μετά την έκρηξη στο υποβρύχιο
2. Πόλεμος στην Ουκρανία: Περιοχές ζουν χωρίς νερό μετά την καταστροφή του φράγματος
3. Καμία συμφωνία μεταξύ Σερβίας - Αλβανίας

Μετωπική σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις δηλώσεις Γιώργου Τσίπρα


1. Μετωπική σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις δηλώσεις Γιώργου Τσίπρα
2. Έβρος: Επιχείρηση απεγκλωβισμού 145 μεταναστών από νησίδα στα Μαράσια
3. Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών
4. Κως: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο ανατρέπει τους ισχυρισμούς του 32χρονου για τη δολοφονία 

Ζημιά στην Τουρκική οικονομία από την ανορθόδοξη πρακτική Ερντογάν | Αταίριαστοι | 23/06/2023


1. Το στίγμα του κινητού έκαψε τον Μπαγκλαντεσιανό για το θάνατο της Αναστάζια
2. Ζημιά στην Τουρκική οικονομία από την ανορθόδοξη πρακτική Ερντογάν
3. Η συνέντευξη του Τζόν Σαρμπάνη στον ΣΚΑΪ για τα Ελληνοτουρκικά

Διαμαρτυρία στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη | Ώρα Ελλάδος 23/6/2023 | OPEN TV


Διαμαρτυρία στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη | Ώρα Ελλάδος 23/6/2023 | OPEN TV

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ | Σήμερα | 23/06/2023


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ | Σήμερα | 23/06/2023

Αλλαγή "πλεύσης" για Ερντογάν - Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 15% | Σήμερα | 23/06/2023


1. Αλλαγή "πλεύσης" για Ερντογάν - Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 15%
2. Σοκ στην Τουρκία από την αντίδραση των ΗΠΑ για τους S-400
3. Τουρκία: Θα πιέζει όλο και περισσότερο για τα F-16 με το θέμα της Σουηδίας

Ζελένσκι: Η Μόσχα ετοιμάζει τρομοκρατική επίθεση με διαρροή ραδιενέργειας


1. Ναυάγιο Τιτανικού: Δραματικό φινάλε γράφτηκε για την υπόθεση εξαφάνισης του υποβρυχίου
2. Ζελένσκι: Η Μόσχα ετοιμάζει τρομοκρατική επίθεση με διαρροή ραδιενέργειας
3. Τουρκία: «Λίγη» χαρακτηρίστηκε η επιτοκιακή αύξηση από τις αγορές - Από 8,5% στο 15%