Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Οι διωγμοί των Ελλήνων στην Κύπρο το 1821

Μετά την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, οι Τούρκοι έλαβαν προληπτικά μέτρα στις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορία, όπου κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί και δεν είχαν επαναστατήσει. Από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο εκδηλώθηκαν διωγμοί σε περιοχές της Μικράς Ασίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Κυδωνίες και Έφεσος) και της Κύπρου, που αποσκοπούσαν στην τρομοκράτηση των ραγιάδων και την εξόντωση των ηγετών τους.
Η Κύπρος με την στρατηγική της θέση ανάμεσα στην Μικρά Ασία και την Εγγύς Ανατολή, δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στην μεγαλόνησο εκείνη την εποχή κατοικούσαν 80.000 Έλληνες και 20.000 Τούρκοι. Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β γνώριζε ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν είχαν την πρόθεση να εξεγερθούν παρά την αριθμητική τους υπεροχή. Για πολλά χρόνια είχαν επιδείξει νομιμοφροσύνη, όπως αναφέρει το τουρκικό διάταγμα που στάλθηκε στην νήσο για τον αφοπλισμό τους.

Σοβαρή επέμβαση ελληνοαμερικανών: Ζητούν από τον Μπάιντεν να σταματήσει τη λεηλασία της Αμμοχώστου από τον Ερντογάν

Κοινή επιστολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στον Μπάιντεν για το Κυπριακό – Ζητούν να σταματήσει τα «σχέδια» του Ερντογάν στην Κύπρο

Με μια κοινή επιστολή που φέρει τις υπογραφές των μεγαλύτερων ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, οι ηγέτες της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ ζητούν από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να ανεχθεί την περαιτέρω καταστρατήγηση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφορμή για την επιστολή στάθηκε η επικείμενη 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με τα ηγετικά στελέχη της ομογένειας να αξιοποιούν την ευκαιρία για να εκφράσουν στον Πρόεδρο Μπάιντεν την ανησυχία τους για τις νέες και ανανεωμένες απειλές που αντιμετωπίζει η Κύπρος από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όπλο Λέιζερ Υψηλής Ενεργείας παρουσιάζει η Soukos Robots στην DEFEA 2021

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Από το doureios
 

Ένα σύστημα στον τομέα των ενεργειακών όπλων παρουσιάζει στην έκθεση DEFEA 2021 η ελληνική εταιρεία Soukos Robots. Πρόκειται για τον καρπό ενός προγράμματος στο οποίο εργάζεται η εταιρεία την τελευταία πενταετία, με σκοπό την διάθεσή του για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και εφαρμογές πολιτικής άμυνας.

Η Soukos Robots ερευνά και κατασκευάζει αμυντικά συστήματα για στρατιωτικές αποστολές και πολιτική άμυνα σε όλο τον κόσμο.

Στρατηγική Ασφαλείας με επίκεντρο την Τουρκία - Αποτύπωση των «κόκκινων γραμμών» και των εξωτερικών απειλών

Η Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας δεν θα είναι στατική, αλλά θα ενημερώνεται κάθε πέντε χρόνια, ώστε να περιλαμβάνονται όλες οι νέες εξελίξεις, ενώ θα αξιοποιηθούν και εμπειρίες όπως η κρίση του περασμένου Αυγούστου με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βασίλης Νέδος

Τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα, τις απειλές, τις «κόκκινες γραμμές» και το διεθνές περιβάλλον θα περιγράφει με λεπτομέρεια η Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας του ελληνικού κράτους που θα εκπονηθεί τους επόμενους μήνες από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Θάνο Ντόκο. Το διαδικαστικό σκέλος για την εκπόνηση της Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας, που θα είναι στα πρότυπα της αμερικανικής (National Security Strategy), συζητήθηκε χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Σκοπός είναι η επιτάχυνση

Η πορεία της ΕΑΒ σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου - 700 προλήψεις

Oι προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), καθώς και η περαιτέρω πορεία της εταιρείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο της εταιρίας υπό τη νέα διοίκηση και εξετάστηκε η υλοποίηση νέων προγραμμάτων.

Σημειώνεται ότι η ΕΑΒ έχει ξεκινήσει ήδη τις εργασίες εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης με στόχο την ταχύτατη στροφή της σε κερδοφορία και συνεχίζει να ενισχύει το εργατικό δυναμικό της με προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, έως το τέλος του 2021 θα έχουν προσληφθεί συνολικά 700 νέοι εργαζόμενοι, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρία διευρύνει τις δραστηριότητές της στην αεροπορική βιομηχανία και δίνει έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη και στον σχεδιασμό νέων προϊόντων.

«Βόμβα» Πεκέρ: Ο Σοϊλού έδινε παράνομα όπλα σε πιστούς του μετά το πραξικόπημα του ’16 – Θα «έριχνε» τον Ερντογάν;

Ο καταδικασμένος αρχιμαφιόζος, Σεντάτ Πεκέρ, προχώρησε σε μια σειρά από νέες κατηγορίες εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, λέγοντας ότι ο υπουργός είχε εξοπλίσει παράνομα πολιτικές ομάδες κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, ο Πεκέρ ανέφερε ότι ένα λευκό αυτοκίνητο φορτωμένο με «ένα κιβώτιο με Kalashnikovs» πήγε στον Μπαλάτ, μια συντηρητική γειτονιά στην Κωνσταντινούπολη, καθώς στελέχη του στρατού προσπαθούσαν να καταλάβουν την εξουσία τη νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Ο ΟΗΕ “εξαφάνισε” την Κυπριακή Δημοκρατία και την “αντικατέστησε” με την “ελληνοκυπριακή κοινότητα”!

Την ώρα που στην Ελλάδα “βομβαρδιζόμαστε” από ειδήσεις που κάνουν λόγο για “ομοβροντίες κατά Τουρκίας και Ερντογάν” και άλλα σχετικά, ο ΟΗΕ “εξαφανίζει” την Κυπριακή Δημοκρατία και μιλά για ελληνοκυπριακή κοινότητα! 

Το μήνυμα αξιωματούχου της στο twitter συνοδεύεται από φωτογραφία με τον ιδιώτη Τατάρ, τον οποίο χαρακτηρίζει ηγέτη της τουρκιοκυπριακής κοινότητας και προσθέτει ότι η κυρία Ελίζαμπεθ Σπέχαρ “συναντήθηκε επίσης με τον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας”!