Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Τα μεγαλοπρεπή Θεμιστόκλεια Τείχη των Αθηνών

Η ανέγερση, η χρησιμότητα και η καταστροφή τους Μετά τη μάχη των Πλαταιών (Αύγουστος του 479 π.Χ) και αφού αποχώρησαν οι Πέρσες από την Ελλάδα, ο Θεμιστοκλής προέτρεψε τους Αθηναίους να οχυρώσουν την πόλη τους με μεγάλα και ισχυρά τείχη. Οι Σπαρτιάτες, βλέποντας αυτή την κίνηση των Αθηναίων, αντέδρασαν, καθώς θεωρούσαν ότι σε περίπτωση Περσικής επιδρομής, οι Πέρσες θα καταλάμβαναν και θα χρησιμοποιούσαν μια οχυρωμένη πόλη ως ορμητήριο. Παρά τις αντιδράσεις τους ωστόσο, ο Θεμιστοκλής έδωσε εντολή στους Αθηναίους να ανοικοδομήσουν το νέο τείχος πάνω στο παλαιότερο που υπήρχε.

Εντυπωσιακό: Φωτογράφισαν με λεπτομέρεια «κόκκινο σούπερ-γίγαντα» του διαστήματος - Σημαντικό επίτευγμα

Ο Αντάρης (Antares) βρίσκεται 550 έτη φωτός από τη Γη - Πρόκειται για τις πρώτες πιο λεπτομερείς φωτογραφίες άστρου μετά τον ήλιο
Ένα σημαντικό επίτευγμα πέτυχαν αστρονόμοι που κατάφεραν να απαθανατίσουν για πρώτη φορά με λεπτομέρεια ένα άλλο άστρο εκτός του ήλιου.

Πρόκειται για τον «κόκκινο σούπερ-γίγαντα» Αντάρη (Antares), το αστέρι που βρίσκεται στην καρδιά του σχηματισμού του Σκορπιού.

Από τα Master Classes στην Ελληνική ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Όταν κάναμε ένα Master Class Τοποστρατηγικής και Χρονοστρατηγικής στην Ερείκουσα το 2013 και στους Οθωνούς το 2015, όπου αναδείξαμε το θέμα της ΑΟΖ σε επίπεδο Περιφέρειας, η αντιμετώπιση ήταν ανάλογη με τη συνάντηση τρίτου τύπου, ενώ η επαφή του Sagan ήταν ονειρική. Έτσι με τον πρώτο γύρο αδειοδότησης του 2014 δεν είναι μια ιστορική αλλαγή, αφού ο κόσμος δεν ήταν ούτε προετοιμασμένος ούτε ενημερωμένος κι επειδή μετά μπήκαμε σε μια παράξενη ιδεολογική φάση που ήθελε να απορρίψει τα πάντα, επειδή αλλάξαμε κυβέρνηση και δεν μπορούσε να κάνει τις ίδιες κινήσεις που θεωρούσε απαράδεκτες όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Έτσι χρειάστηκε να περιμένουμε τον τρίτο Υπουργό Ενέργειας για να παράξει το έργο που δεν έκαναν οι δύο προηγούμενοι.

Η νέα θαλάσσια περιοχή Ιόνιο στην Ελληνική ΑΟΖ

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Εκτός από τα θαλάσσια οικόπεδα 1, 2 και 10 στο Ιόνιο του πρώτου γύρου αδειοδότησης, τώρα έχουμε μια νέα θαλάσσια περιοχή με όνομα Ιόνιο στην ελληνική ΑΟΖ. Η αίτηση της Energean Oil που έγινε αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε το άνοιγμα ενός νέου γύρου αδειοδότησης και ενός διαγωνισμού, ο οποίος ακολουθεί τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νότια Δυτικά Κρήτης. Τώρα η Περιφέρεια Ιονίου έχει αποκτήσει και αυτή μια προστιθέμενη αξία. Είχε ήδη ένα προβάδισμα σε σχέσεις με άλλες Περιφέρειες αφού είχε καταφέρει να προσελκύσει από την αρχή του πρώτου διαγωνισμού το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας Total-Edison-Ελληνικά Πετρέλαια στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 όπου βρίσκονται μερικώς τα κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας. Έτσι ήταν αποδεδειγμένο εξ αρχής ότι η Περιφέρεια του Ιονίου θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο για το μέλλον της Ελλάδας και για την ανάπτυξή της.

Η 23 Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης

Του Ν. Λυγερού

Η επιλογή της 23 Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού δεν επιλέχτηκε τυχαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού συμπίπτει με την ημερομηνία του Γερμανοσοβιετικού Συμφώνου μη Επίθεσης που υπέγραψαν στις 23 Αυγούστου 1939 στην Μόσχα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Έτσι όσοι ξεχνούν αυτό το Σύμφωνο για ιδεολογικούς λόγους, απλώς προσπαθούν μάταια να το σβήσουν από τη μνήμη μας και δεν μπορούν να διαγράψουν την ιστορία όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και όλης της Ανθρωπότητας, αφού ήταν ένας από τους λόγους ύπαρξης του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Το Ευρωκοινοβούλιο την καθιέρωσε από το 2009.