Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου(Βίντεο)

Στις 6 Φεβρουαρίου 1958 ένα αεροπλάνο, που μετέφερε πίσω στην πατρίδα την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 από τους 43 επιβαίνοντες. Η πτήση τσάρτερ της British Airways προερχόταν από το Βελιγράδι, όπου οι μπέμπηδες του Ματ Μπάσμπι είχαν αποσπάσει ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρό Αστέρα και είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου, το ελικοφόρο Airspeed Ambassador προσγειώθηκε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Το μοιραίο συνέβη στις 15:04 τοπική ώρα, κατά την τρίτη προσπάθεια απογείωσης, λόγω χιονοθύελλας.

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Επίσημο έγγραφο το ψήφισμα 2506

Κυκλοφόρησε, σήμερα 6 Φεβρουαρίου 2020, ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού το ψήφισμα που ανανεώνει τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, UNFICYP, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του προς την UNFICYP και αποφασίζει να παρατείνει την εντολή της για περαιτέρω περίοδο που λήγει στις 31 Ιουλίου 2020. Παράλληλα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδίως το ψήφισμα 1251 (1999).

Η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να ξεκινήσει γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες μεταξύ Καστελόριζου - Λιβύης - ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΑΛΙΝ

Σε γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο προχωράει η Τουρκία.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Ιμπραχίμ Καλίν οι έρευνες εκτός από την ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθούν και στην περιοχή που περιλαμβάνει το μνημόνιο που υπέγραψε τη Λιβύη.

«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι», ανέφερε ο Καλίν.

Πέθανε ο Κινέζος γιατρός που είχε προειδοποιήσει πρώτος για τον κοροναϊό - Η αστυνομία του είχε ζητήσει να σταματήσει να μιλάει για τον ιό

Ο Κινέζος γιατρός που προσπάθησε να σημάνει συναγερμό για τον κοροναϊό πέθανε από τον φονικό ιό σε ηλικία 34 ετών, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα κινεζικά Μέσα.


Το BBC αναφέρει, ο δρ. Λι, που προσπάθησε πριν από ένα μήνα να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για τον κοροναϊό δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, έχοντας προσβληθεί από τον ιό.

Το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 8 της ΑΟΖ της Κύπρου

Tου Νίκου Λυγερού

Το μήνυμα της Γαλλίας προς την Τουρκία είναι πλέον ξεκάθαρο και πάνω στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού έφτασε επιτέλους στο θαλάσσιο οικόπεδο 8 που νοικιάζει η γαλλική Total με την ιταλική Eni. Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται και από άλλα πολεμικά πλοία και όλα πια βρίσκονται εκεί όπου η Τουρκία παραβιάζει τόσο την ΑΟΖ της Κύπρου όσο και το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει οι δύο πετρελαϊκές εταιρείες με την κυβέρνηση

Αναβαθμισμένη ιστορία περί Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας

Tου Νίκου Λυγερού

Όλοι ξέρουν ότι το 1923 η Τουρκία άλλαξε πρωτεύουσα και άφησε την Κωνσταντινούπολη για να επιλέξει την Άγκυρα. Το 1930 η Τουρκία του Kemal αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της Κωνσταντινούπολης, αλλά και το όνομα της Άγκυρας αφού πριν λεγόταν Angora. Όμως αυτά τα δεδομένα ερμηνεύονται μόνο μέσω της τουρκικής επανάστασης που θέλει να σβήσει το oθωμανικό παρελθόν της περιοχής. Αυτή η προσέγγιση είναι βέβαια σωστή αλλά αποτελεί μόνο το πρώτο επίπεδο αυτής της επιλογής. Η πραγματικότητα έχει όμως και στρατηγικό βάθος. Η μετονομασία και η αλλαγή τοποθεσίας συνδυάζονται με το θέμα της κατοχής της

Ανωμαλίες, Ρωσία και Τουρκία

Tου Νίκου Λυγερού

Όσοι πιστεύουν ότι η Ρωσία και η Τουρκία λόγω Πούτιν και Ερντογάν έχουν γίνει κολλητήρια, πρέπει τώρα να βρουν νέες εξηγήσεις για τις ανωμαλίες που έχει η σχέση τους. Ό,τι και να λένε οι ραγιάδες υπάρχουν θεμελιακές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και αυτό ισχύει διαχρονικά. Μόνο στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης επειδή υπήρχε κοινή ιδεολογία που είχε σβήσει όλα τα άλλα, έφτασαν στο επίπεδο να υπογράψουν περίεργες Συνθήκες, όπως αυτή της Μόσχας ή του Καρς το 1921. Η Ρωσία και η Τουρκία που έχουν κάνει τόσους πολέμους μεταξύ τους σε επίπεδο Αυτοκρατοριών, δεν έχουν μόνο τοπικές διαφορές. Έχουν μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση του κόσμου. Έτσι δεν είναι οι λεγόμενες